Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 08:29

8.956 άτομα συμμετείχαν σε 753 δράσεις πρόληψης του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Συνολικά 753 δράσεις πρόληψης οργάνωσε και υλοποίησε μέσα στο τρέχον έτος η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας.

Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν 8.956 άτομα (σ.σ. συμμετείχαν 2.451 άτομα περισσότερα από πέρυσι), από τα οποία τα 6.668 ήταν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χθες η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, στη διάρκεια συνέντευξης για τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βαγγέλης Σιδερέας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ετήσιου επιστημονικού απολογισμού, μόνο σε σχολεία έγιναν 285 παρεμβάσεις, ενώ 921 γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 42 δράσεις. Παράλληλα η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής για φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονιών και εκπαιδευτικών. Να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2014 το ΚΕΠΕΠΨΥ παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές, σε χώρο που έχει παραχωρήσει το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών και η ημερίδα που έγινε σε συνεργασία με τον αθλητικό όμιλο μπάσκετ Καλαμάτα B.C., με θέμα “Αυτοεκτίμηση και αθλητισμός”. 

Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο “Παρεμβάσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες”. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, η αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης και συμμετείχαν 16 αστυνομικοί.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στο κομμάτι του διοικητικού απολογισμού, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας Βαγγέλης Σιδερέας σημείωσε ότι σαν Δ.Σ. “θα ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι αν είχαν ολοκληρωθεί και οι δύο προσλήψεις προσωπικού που είχαμε εξαγγείλει πέρυσι τέτοιο καιρό”. Και πρόσθεσε πως “δυστυχώς όμως και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας τίποτα δεν έχει προχωρήσει και αυτό οφείλεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ που ένα χρόνο τώρα ψάχνουν να βρουν, όπως λένε, τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης”. Θυμίζουμε ότι ο κ. Σιδερέας πέρυσι τέτοιο καιρό είχε πει ότι το Δ.Σ. αποφάσισε την ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΟΚΑΝΑ), προχωρώντας στην πρόσληψη δύο ατόμων, ενός ατόμου που θα πλαισιώσει την επιστημονική ομάδα και ενός ακόμα για τη γραμματειακή υποστήριξη του Κέντρου. 

Ν.Κ.