Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 00:03

Περιμένουν ακόμη να κηρυχθούν... σεισμόπληκτοι οι κάτοικοι του Κατσαρού

Γράφτηκε από τον
Περιμένουν ακόμη να κηρυχθούν... σεισμόπληκτοι οι κάτοικοι του Κατσαρού

Μπορεί η γη να έχει σταματήσει να κουνιέται κάτω από τα πόδια τους με την συχνότητα που αυτό γινόταν πριν μερικούς μήνες και η ζωή να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, όμως οι κάτοικοι του Κατσαρού ακόμη περιμένουν η περιοχή τους να κηρυχθεί σεισμόπληκτη ώστε να προχωρήσουν στις επισκευές των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια τους. Ακόμη περιμένουν να πάρουν λυόμενα όσοι τα έχουν ανάγκη, ακόμη περιμένουν να μπει ρεύμα, νερό και αποχέτευση αυτοί που ήδη έχουν πάρει...
Και ενώ είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την διαβίωση μέσα στα "λαβωμένα" σπίτια, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και αυτοί που έχουν πάρει τα λυόμενα. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμα η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη -ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την από μέρους τους αποκατάσταση των ζημιών χωρίς την αρωγή της Πολιτείας. Και μπορεί όπως λένε, να έχουν περάσει όλοι οι φορείς και οι παράγοντες από το χωριό τους, να έχουν γίνει συσκέψεις και συζητήσεις αλλά οι ίδιοι δεν έχουν δει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου του χωριού Ανδρέα Δημητρακόπουλου ο οποίος τόνισε: «Μετά τους σεισμούς ξεκίνησε η Πολιτεία και έβαλε λυόμενα και αυτή την στιγμή έχουν τοποθετηθεί εδώ στου Κατσαρού 23 λυόμενα, τα οποία όμως δεν φτάνουν και έχουμε ζητήσει ακόμη 8 για τις ανάγκες που υπάρχουν. Από την στιγμή όμως που τοποθετήθηκαν, ακόμη περιμένουμε την ΔΕΗ για να συνδεθούν με ρεύμα ώστε να μείνει ο κόσμος μέσα, καθώς είναι αδύνατο να μείνουν εκεί χωρίς ρεύμα και νερό. Οσα κατοικούνται αυτή την στιγμή είναι με μπαλαντέζες από τα σπίτια τους. Πρέπει να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία για να μπορέσει ο κόσμος να μπει μέσα. Αυτή την στιγμή είναι ζήτημα να κατοικούνται τα δέκα από αυτά αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να βολευτούν όπως μπορούν. Από την άλλη, ακόμη αναμένουμε από την Πολιτεία να μας βγάλει σεισμόπληκτους, ένα χωριό είναι και δεν πρέπει να βγει σεισμόπληκτο, τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή, πώς θα ξεκινήσει ο κόσμος να φτιάχνει τα σπίτια του;».
Από τους κατοίκους του χωριού ο Περικλής Σταυρόπουλος μας είπε: «Εχουν δοθεί τα λυόμενα, περιμένουμε και κάποια ακόμη, αλλά υπάρχουν προβλήματα αφού δεν έχει συνδεθεί το ρεύμα ούτε και το νερό. Οι σεισμοί αν και έχουν ελαττωθεί, εξακολουθούν να γίνονται. Αλλά περιμένουμε ακόμη να κηρυχθεί η περιοχή μας σεισμόπληκτη από την Πολιτεία, όλο υπόσχονται ότι κάτι θα κάνουν αλλά δεν γίνεται τίποτε. Πιστεύω όμως κάτι να γίνει αν και όλοι πιέζουν για να βγάλουν τις περιοχές τους σεισμόπληκτες, όπως ο Δήμος Καλαμάτας για τον πρώην Δήμο Αρφαρών, η Μεσσήνη για την Ιθώμη και εδώ για την Ανδανία, δεν φταίει μόνο η κεντρική Πολιτεία αλλά και οι τοπικοί παράγοντες».
Ο Γιώργος Βασιλόπουλος που έχει πάρει λυόμενο αλλά δεν μένει μέσα, μας είπε: «Το σπίτι μου έχει πάθει μεγάλες ζημιές, σχεδόν έχει γκρεμιστεί, μου έχει δοθεί λυόμενο αλλά δεν μένω σε αυτό ακόμη, μένω σε μια κουζίνα που έχω. Εχω βάλει εκεί τα πράγματά μου αν και ακόμη δεν έχει συνδεθεί με ρεύμα και νερό».
Ο Γιώργος Γκούμας μας είπε: «Μετά τους σεισμούς δεν έγινε τίποτα, πέρασαν από εδώ όλα τα επιτελεία αλλά δεν είδαμε να κάνουν κάτι. Το μαγαζί μου είχε πάθει σημαντική ζημιά και προσπάθησα και το έφτιαξα μόνος μου χωρίς να υπάρξει κάποια βοήθεια από την Πολιτεία. Τι να περιμένουμε τώρα με αυτή την κατάσταση που υπάρχει, ό,τι έχουμε κάνει το κάναμε μόνοι μας».
Η Ευσταθία Δρούμπαλη που στεγάζει το μαγαζί της πλέον σε λυόμενο, μας είπε: «Η κατάσταση δεν είναι καλή, είμαστε χωρίς νερό και ρεύμα, εγώ προσπαθώ και εξυπηρετούμαι από μόνη μου. Δυστυχώς το κράτος δεν φροντίζει για όλους, ούτε η Πολιτεία μας στάθηκε γιατί εμείς μείναμε στο δρόμο όπως και το μαγαζί, που είναι παντοπωλείο και ταχυδρομείο. Περιμέναμε να υπάρχει κάποια υποστήριξη παραπάνω».
Ο Παναγιώτης Δρούμπαλης συμπλήρωσε από την πλευρά του: «Εχουμε πάρει λυόμενα αλλά χωρίς ρεύμα. Μερικοί έχουν τραβήξει μπαλαντέζες για να έχουν ρεύμα αλλά αυτό δεν είναι λύση, ούτε αποχέτευση έχουν, ούτε τίποτα. Δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν αυτή την στιγμή χωρίς ρεύμα. Από την πλευρά της Πολιτείας περνάνε, μας βλέπουν αλλά τίποτα από εκεί και πέρα, καθώς έχουν πει ότι θα κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη αλλά ακόμη τίποτα».
Τέλος ο Παναγιώτης Καρατζούλης σημείωσε: «Η κατάσταση είναι απελπιστική, ο κόσμος έχει πληρώσει το χαράτσι για γκρεμισμένα σπίτια, με τόσους φόρους και είναι αδύνατο να τα βγάλει πέρα. Εδώ ακόμη περιμένουμε να έρθουν λυόμενα, αλλά και αυτά που ήρθαν ακόμη δεν έχουν ρεύμα και νερό».


NEWSLETTER