Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 08:12

Μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων έστειλε η Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου) έγιναν χτες σε όλη τη Μεσσηνία στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης «Μαζί» του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».

Πρόκειται για μία διοργάνωση από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

267 μαθητές και 21 εκπαιδευτικοί ετοίμασαν καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας χτες το μεσημέρι, μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας έφτιαξαν πανό με μήνυμα σχετικό με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή.

Δράσεις παρουσίασαν ακόμη τα σχολεία: 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Διαβολιτσίου, Νηπιαγωγείο Θουρίας, Πεταλιδίου, Αρφαρών, 1ο - 2ο  Γαργαλιάνων. Οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος ήταν οι: Πέρσα Κοτσονούρη, Σταύρος Αράπογλου, Αλκη Δίμιζα, Αναστασία Αποστολοπούλου, Δήμητρα Τζανετάκη, Ειρήνη Σταθοπούλου, Αθηνά Κολαΐτη, Πωλίνα Γαιτανάρου, Ασημένια Ηλιοπούλου, Πηνελόπη Γιαννουσά, Δώρα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Κανελλίδη, Μαρία Σάλμα, Γεωργία Τζήλου, Κονδυλία Μακρή, Φωτεινή Μπρέγιαννη, Αννα–Χαρά Τενέντε, Μαρία Πούλιου, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, Παρασκευή Κουσαρίδα, Ανδρονίκη Λέκκα. Συντονισμός: Δήμητρα Τζανετάκη, Γεωργία Τζήλου.

Οι καθηγήτριες του 7ου Γυμνασίου Δήμητρα Τζανετάκη και Αλκη Δίμιζα παρατήρησαν ότι στόχος της δράσης τους ήταν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό της Καλαμάτας για τις φυλετικές διακρίσεις και σημείωσαν πως “είμαστε όλοι ίσοι μέσα στη διαφορετικότητα και όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”.

Η Δήμητρα, μαθήτρια της Α’ τάξης του ίδιου Γυμνασίου, επεσήμανε ότι “ο ρατσισμός δεν είναι για να τρομάζει τα παιδιά. Είτε είσαι λευκός, είτε μαύρος πρέπει να σε κάνουν παρέα και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα”. Συμμαθήτριές της σημείωσαν πως “όλοι ίσοι είμαστε και όλοι διαφορετικοί. Να μην είμαστε ρατσιστές”.

Η κοινωνική λειτουργός του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας Αναστασία Αποστολοπούλου προέτρεψε σε ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα.

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα στην Αριστομένους που κατέληξε στο Διοικητήριο Μεσσηνίας.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=PaElK5yiuNU}