Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 17:08

Μέγας χορηγός η οικογένεια των Ελλήνων ομογενών Καλτσίδη

Γράφτηκε από την
Μέγας χορηγός η οικογένεια των Ελλήνων ομογενών Καλτσίδη

Οπως είναι γνωστό, το σωματείο μας «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης» ανέλαβε να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο από πυρκαγιά ιστορικό και αρχαιολογικό κτήριο του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο Κορώνης, με την προτροπή και την έγκριση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας, τη συναίνεση των τοπικών φορέων και κυρίως με την παρότρυνση των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς το έργο αυτό, καθότι ο κοιμητηριακός αυτός ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κορώνης.

Οπως ήταν φυσικό, ο σύλλογός μας ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εστερείτο κεφαλαίων για ένα τόσο μεγάλο έργο. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στους πολίτες και στους φορείς, προκειμένου να συγκεντρώσουμε ένα αρχικό ποσό, ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά οι εργασίες επισκευής, διότι η πλήρης αποκατάσταση του ναού, όπως είναι ευνόητο, απαιτούσε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στο κάλεσμά μας αυτό, παρά την οικονομική κρίση, ανταποκρίθηκαν αρκετοί πολίτες, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και κυρίως οι Ελληνες ομογενείς αδελφοί Φιλάρετος και Φώτης Καλτσίδης, οι οποίοι έχουν επιλέξει εδώ και κάποια χρόνια την Κορώνη σαν δεύτερη πατρίδα τους και διαμένουν στην πανέμορφη, ιδιόκτητη, πολυτελή βίλα τους στη θέση «Μεμί».

Ετσι, λοιπόν, με την οικονομική συνεισφορά όλων των ανωτέρω και την ανάληψη της τεράστιας δαπάνης των υλικών από μέρους των ως άνω ομογενών, με βάση τις άρτιες τεχνικές και επιστημονικές προδιαγραφές της Αρχαιολογίας Μεσσηνίας, κατασκευάστηκε η σκεπή του ναού με αρίστης ποιότητας και αντοχής ξυλεία και με «βυζαντινού» τύπου κεραμίδια.

Ομως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το ζωηρό ενδιαφέρον των αδελφών Καλτσίδη για τη γρήγορη αποκατάσταση του ναού δεν εξαντλήθηκε στην οικονομική συνεισφορά τους για την κατασκευή της σκεπής. Πρόσφατα επανήλθαν και ανέλαβαν με αποκλειστικά δικές τους δαπάνες και με δικά τους συνεργεία να επισκευάσουν τις ρηγματώσεις των καταπονημένων από την παλαιότητα και τη φθορά τοιχίων του κτηρίου, καθώς και να αποκαταστήσουν όλους τους σοβάδες εντός και εκτός του ναού. Ενα έργο πραγματικά σπουδαίο, αν συνυπολογιστούν οι μεγάλες διαστάσεις και η κακή κατάσταση του κτίσματος.

Οταν ξεκινήσαμε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε με τα συνήθη δεδομένα ότι υπήρχε πιθανότητα να συμβεί τόσο μεγάλη δωρεά και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προσφορά των αδελφών Καλτσίδη μας έχει αφήσει όλους στην κυριολεξία «άφωνους» με τη μεταφορική έννοια της λέξης για το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το έργο. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί μέχρι το τέλος. Εκτιμούμε ότι οι δωρεές και οι ευεργεσίες τους δεν οφείλονται μόνο στον πλούτο που διαθέτουν, αλλά συνδέονται με την ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη, την αγάπη τους για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κορώνη, καθώς και τη διάθεσή τους για προσφορά και βοήθεια. Αλλωστε από ό,τι γνωρίζουμε έχουν προβεί σε πολλές χορηγίες και έχουν ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εμείς σαν Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τα μέλη του συλλόγου μας εκφράζουμε στους αδελφούς Φιλάρετο και Φώτιο Καλτσίδη από καρδιάς τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες και τους υποσχόμαστε ότι όταν έλθει «το πλήρωμα του χρόνου» θα τους τιμήσουμε, όπως αξίζει σε αυτούς τους μεγάλους χορηγούς και πατριώτες.

 

Για το Σωματείο «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης»

Ο πρόεδρος

Γεώργιος Δ. Διαμαντάκης

Δικηγόρος  


NEWSLETTER