Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:34

Τριήμερο ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

Ενα τριήμερο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για την εθελοντική αιμοδοσία ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και σκοπεύουν να κινητοποιήσουν το κοινό να ακούσει και να ενημερωθεί για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για αίμα τόσο για τα καθημερινά χειρουργεία όσο και για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάποιο ατύχημα και τα αποθέματα αίματος δεν επαρκούν. Για τη διοργάνωση και το σκοπό των εκδηλώσεων ενημέρωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Σταύρος Τσιμιρλής και οι νοσηλεύτριες και μέλη της διοργάνωσης Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη Ελενα Χρονοπούλου, Γεωργία Κουρή και Ιωάννα Μπούκη. Οπως τόνισαν το σημαντικό είναι”ο κόσμος να αγαπήσει την αιμοδοσία”.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΠΟΛΕΙΣ

Η ευκαιρία για τη διοργάνωση του τριημέρου εκδηλώσεων ανατέθηκε στην Καλαμάτα και σε 11 ακόμα ελληνικές πόλεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Ελλάδα άλλωστε φέτος έχει αναλάβει τη διεθνή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Το τριήμερο αυτό λοιπόν είναι ενταγμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και οι δράσεις αυτές κορυφώνονται στις 14 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζεται η εν λόγω Παγκόσμια Ημέρα.

Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουμε στη χώρα μας για αίμα. Η προσπάθεια στην Καλαμάτα ξεκίνησε από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η νοσηλεύτρια Ελενα Χρονοπούλου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του τριημέρου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα διαρκέσουν έως τη 1 το μεσημέρι. Σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση μαθητές σχολείων θα παίξουν παιχνίδια και θα ενημερωθούν για την αιμοδοσία. Επίσης εθελοντές θα μοιράζουν έντυπα σε περαστικούς.

Στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, θα παιχτεί η παράσταση “Ο Καραγκιόζης εθελοντής” από τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Τσώνη και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει η προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας της ταινίας “Ο γιος της Σοφίας”.     

Αύριο Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίζονται: Στις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι οι διοργανωτές θα βρεθούν δίπλα στους Δρομείς Υγείας Μεσσηνίας. Θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης δίπλα στις δράσεις του ΣΔΥΜ, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό και το απόγευμα, για να ενημερώνει όσους το επιθυμούν σε θέματα αιμοδοσίας και δωρεάς μυελού των οστών, αλλά και να εγγράψουν όσους ενδιαφέρονται ως δυνητικούς δότες. Επίσης, στο χώρο του σιντριβανιού (απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) θα λειτουργεί έκθεση με ζωγραφιές από σχολεία και θα προβάλλεται βίντεο με μηνύματα για την αιμοδοσία. Το βράδυ στις 8 θα γίνει η επίσημη έναρξη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με ομιλητές ανθρώπους οι οποίοι αιμοδοτούν συστηματικά, καθώς και από άτομα που δέχονται το αίμα. Επίσης, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα και συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων με χορευτικά.

Την Κυριακή, στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι η σκυταλοδρομία αγάπης, η οποία θα γίνει σε όλες τις πόλεις που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων ενημέρωσης. Θα ξεκινήσει από τους Αγίους Αποστόλους με διακεκριμένους αθλητές και στη συνέχεια τη σκυτάλη της αγάπης θα παραδώσουν στα χέρια των εθελοντών, και οι εθελοντές στη συνέχεια θα την παραδώσουν στα παιδιά που θα περιμένουν στην κεντρική πλατεία, όπου θα κάνουν κάποιο δρώμενο και θα νιώσουν πώς είναι να κάνεις καλά έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. 

Καταλήγοντας η κ. Χρονοπούλου εστίασε στο ότι το πρόγραμμα ξεκινά και ολοκληρώνεται με τα παιδιά, “τη νέα γενιά που είναι η ελπίδα σε έναν πληθυσμό που ολοένα γερνάει, με λίγους αιμοδότες και μεγάλη ανάγκη σε αίμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι νοσηλεύτριες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του νοσοκομείου και μέλη της διοργάνωσης Ευδοκία Δημητροπούλου και Σταυρούλα Κουτίβα.

Ν.Κ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=oIRiszfGjwg}