Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 12:01

Ζήτησαν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ: 90 άτομα έκαναν το πρώτο βήμα απεξάρτησης

Γράφτηκε από την

 

“Η απεξάρτηση είναι η επαφή με τη ζωή, βλέπει ο καθένας τις αντοχές του και τις δυνάμεις του, και όταν τις διαπιστώσει είναι κάτι το εκπληκτικό”.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρει μέσω της “Ε” η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” Ιωάννα Τσουράπα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Και πέρυσι 90 άτομα έκαναν το πρώτο βήμα και ζήτησαν βοήθεια από το συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας μπαίνοντας στο στάδιο της προετοιμασίας για απεξάρτηση. Αφορμή για το ρεπορτάζ άλλωστε στάθηκε ο ετήσιος απολογισμός έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2017 - οπότε με την ευκαιρία η υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου (το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” εδρεύει στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους σε 3 πόλεις: στην έδρα του, στο Ναύπλιο και στην Πάτρα) δηλώνει ότι “η απεξάρτηση μπορεί να γίνει, χρειάζεται όμως να το τολμήσει κάποιος, να κάνει το βήμα και να το δοκιμάσει”.

Πέρυσι, λοιπόν, στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στο συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας δέχτηκαν υπηρεσίες 90 άτομα, έναντι 83 το 2016 και 77 το 2015. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή εντατικής απεξάρτησης στην Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 56 άτομα πέρυσι, 62 το 2016 και 74 το 2015.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στη Σπερχογεία μπορεί να φιλοξενήσει 30 ανθρώπους. Η μείωση που παρατηρήθηκε πέρυσι αφορούσε την αδυναμία του προγράμματος να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε περισσότερα από 20 άτομα ανά κύκλο, γιατί είχε απομείνει με έναν άνθρωπο προσωπικό. Οταν λοιπόν πέρυσι το Μάρτιο έγιναν πανελλαδικά προσλήψεις μετά από 10 χρόνια και εκπαιδεύτηκε το νέο προσωπικό, οι άνθρωποι στη θεραπευτική κοινότητα αυξήθηκαν σε 25 ανά κύκλο, και ο στόχος -λέει η κ. Τσουράπα- είναι η πληρότητα, ποτέ όμως κάνοντας εκπτώσεις στις ποιοτικές υπηρεσίες του προγράμματος.

Παρόλο όμως που ενισχύθηκαν πέρυσι με προσωπικό υπάρχουν ακόμη ελλείψεις, και αυτό έχει αντίκτυπο και “στην προσπάθεια να στηρίξουμε την μονάδα οικογένειας” - που φυσικά και δεν σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες σε γονείς, αλλά με το προσωπικό από το συμβουλευτικό κέντρο και την κοινότητα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Πέρυσι, λοιπόν, στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν υπηρεσίες 110 άτομα, 84 το 2016 και 107 το 2015. “Ηταν λύση ανάγκης η απασχόληση του προσωπικού από τις άλλες μονάδες γιατί το κέντρο οικογενειακής υποστήριξης δεν λειτουργεί με αυτόνομο προσωπικό, και θέλουμε να ασχοληθούμε με την οικογένεια γιατί η συμμετοχή τους συμβάλλει σημαντικά σε όλες τις φάσεις και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας”, σημειώνει η Ι. Τσουράπα. 

ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών με τις βασικές δομές του στην Καλαμάτα: το συμβουλευτικό κέντρο, τη μονάδα εντατικής θεραπείας και επανένταξης, και την υποστήριξη οικογενειών. Η Καλαμάτα ως έδρα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το σταθμό στο Ναύπλιο και το ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα εφήβων και νεαρών ενηλίκων “Οξυγόνο” στην Πάτρα, που κάνει και παρέμβαση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου με προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων - όπου πέρυσι δέχτηκαν υπηρεσίες 75 κρατούμενοι, έναντι 63 το 2016 και 88 το 2015.

Και επειδή γεωγραφικά το δίκτυο έχει την ευθύνη όλης της Πελοποννήσου, η Ιωάννα Τσουράπα περιμένει πολλά από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επέκτασή του και την παροχή υπηρεσιών και σε άλλες περιοχές, όπως ο Πύργος.

Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ, ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ

Ηδη άλλωστε το πρόγραμμα έχει κάνει συστηματικές παρεμβάσεις και στον Πύργο, ενώ πολλά άτομα με πρόβλημα εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες ζητούν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”. Ομως “δεν είναι εύκολο να έρχονται καθημερινά στο στάδιο της προετοιμασίας, και χρειάζεται εκεί κάτι σταθερό”, σημειώνει η υπεύθυνη. Και προσθέτει ότι ήδη τους έχει παραχωρηθεί ένας χώρος για τη στέγαση του προγράμματος, αλλά λείπουν τα χρήματα.

Επίσης, μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ θέλουν να επαναλειτουργήσουν και το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο στην Καλαμάτα - γιατί “δεχόμαστε αιτήματα για εξάρτηση από το αλκοόλ και τον τζόγο, και δεν μπορούμε εδώ να τα αντιμετωπίσουμε και τους παραπέμπουμε αλλού”, λέει.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΙ ΕΦΗΒΟΙ

Μία ακόμα ανάγκη που έχει δημιουργηθεί αφορά τα Δικαστήρια Ανηλίκων Καλαμάτας, όπου ήδη υπάρχει μια συνεργασία με την επιμελήτρια ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου για τους παραβατικούς εφήβους, και το ΚΕΘΕΑ επιθυμεί να παρέχει τις υπηρεσίες του και σε αυτό το κομμάτι. Ομως “οι ανάγκες είναι πολλές και δεν έχουμε την επάρκεια της στελέχωσης, οπότε προσπαθούμε με το υπάρχον προσωπικό να μην χάνουμε σε ποιότητα και ουσία”, σημειώνει η κ. Τσουράπα.

Ωστόσο, η ίδια θεωρεί σημαντικό το πρόγραμμα να είναι σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και να δημιουργεί συνέργειες με άλλους φορείς.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

“Χρειάζεσαι υποστήριξη από τους φορείς, και στο στάδιο της κινητοποίησης για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα, και στο στάδιο των παραπομπών στις κοινωνικές υπηρεσίες. Να ξέρεις πού να στείλεις έναν άνθρωπο ο οποίος θα ζητήσει βοήθεια και τι θα βρει εκεί, ώστε να κάνει ένα πρώτο βήμα και να σε εμπιστευτεί”, αναφέρει η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, εξηγώντας ότι “είναι δύσκολο για έναν εξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών ουσιών να ζητήσει βοήθεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβάλλει και η κοινωνία στην προσπάθεια, ειδικά στο στάδιο θεραπείας”.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι ο άνθρωπος που δίνει τον αγώνα του για απεξάρτηση “να μη χάνει την σύνδεσή του με την κοινωνία - και ο εθελοντισμός κι ο αθλητισμός, σε συνεργασία με άλλους φορείς, βοηθούν σε αυτό ακριβώς”. 

ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ

Η ισότιμη και ενεργός συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας είναι ο τελικός στόχος της απεξάρτησης. Τα κέντρα κοινωνικής επανένταξης σε διάφορες περιοχές της χώρας υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Εκεί λοιπόν -λέει η κ. Τσουράπα- χρειάζεται “κάτι πιο οργανωμένο και από μεριάς Πολιτείας, στην υποστήριξη αυτών των ανθρώπων για να ξεκινήσουν την ζωή τους με κάτι σταθερό”.

Η ίδια προσθέτει ότι “είναι επιβαρυντικό, ένα άτομο στην επανένταξη να νιώθει ότι παλεύει με ένα ευρύτερο κοινωνικό και εργασιακό καθεστώς που είναι ασταθές και περιστασιακό - πέρα από το στίγμα και την καχυποψία που λειτουργούν ανασταλτικά και δημιουργούν ένα πιο δύσκολο τοπίο”.

Πέρυσι, στη φάση της μετα-θεραπευτικής φροντίδας, στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δέχτηκαν υπηρεσίες 36 άτομα, έναντι 29 το 2016 και 35 το 2015.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για όποιον επιθυμεί να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, η διεύθυνση είναι Κουμουνδούρου 3, Καλαμάτα, και τα τηλέφωνα: 27210 89482 και 27210 87356. Στην ίδια διεύθυνση και τα ίδια τηλέφωνα μπορούν να απευθύνονται και μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες, για συμβουλευτική υποστήριξη.

Συνήθως άλλωστε -όπως λέει η κ. Τσουράπα- οι οικογένειες κάνουν την πρώτη επαφή και φέρνουν τον χρήστη ουσιών στο πρόγραμμα.