Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 09:09

Ο π. Αντώνιος στην “Ε” για το όραμά του: Η “Κιβωτός του Κόσμου” την Ανοιξη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ο π. Αντώνιος στην “Ε” για το όραμά του: Η “Κιβωτός του Κόσμου” την Ανοιξη στην Καλαμάτα

 

 

Η “Κιβωτός του Κόσμου” σε ένα χρόνο θα εγκαινιάσει το νέο της παράρτημα στην Καλαμάτα.

Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα είναι η έδρα του παραρτήματος όπου παιδιά από όλη την Πελοπόννησο θα βρίσκουν ένα όμορφο σπίτι, τη ζεστασιά και αγάπη που στερήθηκαν από τις οικογένειές τους και μαθησιακή στήριξη. Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής της “Κιβωτού”, μιλώντας στην “Ε” δεν αποκλείει μάλιστα, αν όλα πάνε καλά και βρουν την ανταπόκριση που προσδοκούν από την τοπική κοινωνία και τον κόσμο της πόλης, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και να φιλοξενήσουν τα πρώτα παιδιά στον ξενώνα στα Γιαννιτσάνικα, από την ερχόμενη άνοιξη.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Οπως ο ίδιος άλλωστε λέει, η γενναιόδωρη προσφορά του κτήματος και του σπιτιού από τις κυρίες Ασημίνα και Ιωάννα Καρέλια στα Γιαννιτσάνικα υπήρξε η αφορμή για την απόφαση να ιδρυθεί το νέο παράρτημα στην Καλαμάτα για τα κατατρεγμένα παιδιά όλης της Πελοποννήσου. Και τονίζει ότι πλέον, μετά από την 20χρονη εμπειρία στην Κιβωτό, πέρα από την προσφορά στέγης και τροφής, έχουν μάθει το κυριότερο: “Πώς να θεραπεύσουμε το τραύμα, να κάνουμε το παιδί ξανά παιδί”.

ΤΟ ΔΙΑΚΟΝΗΜΑ ΤΗΣ “ΚΙΒΩΤΟΥ”

Ο π. Αντώνιος διαπιστώνει μέσα από την 20χρονη εμπειρία του πόσο δύσκολο είναι αφού χάσει ένα παιδί την ανεμελιά του, να ξαναγίνει παιδί. Το κάνουν όμως και “το κάνουμε με συνεχή εργασία, με έμπειρους άνθρώπους που έχουν μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουμε - είναι ένα διακόνημα προς τον άνθρωπο, και αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα”, αναφέρει ο ίδιος. Ετσι, με κέντρο την Καλαμάτα και ”το ωραίο σπίτι και κτήμα της δωρεάς σχεδιάζουμε το νέο παράρτημα, που ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει σε 6-8 μήνες, το αργότερο ένα χρόνο”.

Ο χώρος όπως διαμορφώνεται θα μπορεί να φιλοξενήσει 50 παιδιά, χρειάζεται όμως “να επεκταθεί και να γίνουν ξενώνες έξω από το μεγάλο σπίτι, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τραπεζαρία και θα στεγάσει όλο το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη λειτουργία του”.

Ο χώρος της “Κιβωτού” θα είναι επισκέψιμος, καθώς “θα δεχόμαστε εκεί τα ραντεβού και τα παιδιά θα φιλοξενούνται στο άλλο κτήριο, που επισκευάζεται, και θα κτιστεί ένας επιπλέον όροφος για τους κοιτώνες και για τις ομαδικές δραστηριότητες”.

50 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ

Ο ξενώνας θα φιλοξενεί παιδιά ηλικία από 5-6 μέχρι 15 χρόνων, ανάλογα βέβαια και με την εισαγγελική εντολή για την απομάκρυνση ενός παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο π. Αντώνιος τονίζει ωστόσο ότι “τα παιδιά στην “Κιβωτό” εδώ θα μεγαλώσουν, και μετά τα 18 τους δεν τα εγκαταλείπουμε, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί έχει πάρει το δρόμο του και έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά, ώστε να ζήσει με ασφάλεια”.

Σε πρώτη φάση η δομή φιλοξενίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 50 παιδιά, αν και υπολογίζεται ότι το ξεκίνημα θα γίνει με λιγότερα, ενώ σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός τους, αφού “όπου ανοίγουμε νέο παράρτημα ξεκινάμε με έναν συγκεκριμένο αριθμό ο οποίος αυξάνεται”, διευκρινίζει. 

ΜΟΝΙΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ενας λόγος που δεν μπορεί να προσδιορίσει ο ιερέας με ακρίβεια το πότε θα λειτουργήσει το παράρτημα είναι και το επιστημονικό προσωπικό: “Δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε τους παιδαγωγούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και τους ειδικούς πάνω στην ψυχική υγεία, και επίσης το υποστηρικτικό προσωπικό, ώστε να ξεκινήσουμε”, αναφέρει. Και προσθέτει ότι ναι μεν είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, που λειτουργεί με εθελοντές, σε ό,τι όμως αφορά το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό ο οργανισμός αναζητά πάντα “το καλύτερο έμψυχο υλικό, όπως και από αντίστοιχους εθελοντές επιστήμονες, που έχουμε μεγάλη ανάγκη”.

Η μελέτη των παιδιών για παράδειγμα “γίνεται εξολοκλήρου από εθελοντές παιδαγωγούς”, όμως “το έμμισθο προσωπικό θα παραβρίσκεται στο χώρο όλο το 24ωρο”. Ξεκαθαρίζει δε ότι το προσωπικό θα αναζητηθεί από την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αυτό που επίσης εξηγεί ο π. Αντώνιος είναι ότι πέρα από τη δομή φιλοξενίας θα υπάρχει και “το δεύτερο παρακλάδι που έχει να κάνει με την υποστήριξη μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά και της άγαμης ή κακοποιημένης μάνας, για να μην εγακταλείψει το παιδί της και αυτό βρεθεί σε ίδρυμα”. Κάτι βέβαια, που θα έρθει σε δεύτερη φάση από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Και για να γίνει όσο πιο σύντομα, σημαντική είναι και η εθελοντική προσφορά εργασίας από μέρος της κοινωνίας.

Ο ιερέας με την αφορμή της κουβέντας μας απευθύνει έκκληση προς ανθρώπους που έχουν μέσα τους αγάπη για να δώσουν. “Χρειαζόμαστε μητέρες, που έχουν αγάπη και έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους. Οποιαδήποτε μητέρα που με αγάπη και καλοσύνη θα σταθεί κοντά μας, και όλους τους καλούς μας αδελφούς”, σημειώνει και εκφράζει την πεποίθησή του πως “θα έρθουν στο πλευρό μας για το καλό της κοινωνίας, γιατί αυτό που κάνουμε με τα παιδιά έχει αντίκτυπο στο μέλλον και στην κοινωνία”. Και εξηγεί πως “αν δεν επουλώσει τις πληγές του ένας τραυματισμένος άνθρωπος, θα τραυματίσει άλλους. Αυτό κάνουμε με αγάπη, καλοσύνη και ελπίδα: Δίνουμε στα παιδιά αυτά τα εφόδια και την αγάπη για να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν αξίες και αρχές, να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες και χριστιανοί”.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Η “Κιβωτός του Κόσμου” εξάλλου συγκεντρώνει στην Αθήνα τα στοιχεία για να γίνουν οι λίστες με τους εθελοντές για τη λειτουργία του παραρτήματος και του ξενώνα, για να είναι έτοιμοι όσο πιο σύντομα. Και πιο συστηματικά από τον Σεπτέμβριο θα καταρτίσουν τις λίστες με τον κόσμο που θέλει να προσφέρει, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, δάσκαλοι, καθηγητές και “οποιοσδήποτε άλλος έχει την αγάπη και την διάθεση για να μάθει περισσότερα πάνω στην παιδαγωγική”. Καθώς “συνεχώς εκπαιδεύουμε εθελοντές σε μηνιαία βάση δίνοντάς τους ένα σπουδαίο εφόδιο και για τη δική τους ζωή και τα δικά τους παιδιά, επιμορφώνοντάς τους πάνω σε εξειδικευμένα κεφάλαια στη συμβουλευτική και στην καθοδήγηση των παιδιών”.

Οποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά στο έργο της “Κιβωτού” στην Καλαμάτα μπορεί από τώρα να απευθυνθεί Ζηνοδώρου 3 και Καλλικλέους, Αθήνα (Κολωνός), στο τηλ./φαξ 210 5141935, στο τηλ. 210 5141953 ή στο e-mail: kivotos5@otenet.gr.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο πατέρας Αντώνιος κλείνοντας τονίζει ότι είναι παρά πολύ σημαντική η στήριξη του κόσμου, γι’ αυτό το μεγάλο έργο που ξεκινά και στην Καλαμάτα. Και ήδη σε όλα τα παραρτήματά τους, από την Αθήνα και τον Πειραιά, μέχρι τις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα, τη Χίο και το Βόλο φροντίζουν 400 παιδιά – ενώ δύο από τα σπίτια φιλοξενίας (στο Βόλο και την Ηπειρο) έχουν “κατεύθυνση γεωργική, που βοηθάει τα παιδιά στην θεραπεία τους, να ηρεμήσουν και να γαληνέψουν σε ένα περιβάλον όμορφο και ιδεατό, γιατί πριν μεγαλώσουν είδαν το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας”.

Προσθέτει ότι “η πρώτη εικόνα μετά το ξερίζωμά τους, απ’ ό,τι και αν ήταν πριν το σπίτι τους, είναι σπουδαία”. Σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα πιστεύει ότι “ένα παιδί που θα μπει σε αυτό το πανέμορφο σπίτι και κτήμα θα έχει μια σπουδαία πρώτη εικόνα, που θα λειτουργεί από μόνο του και για τη θεραπεία του, όπως λένε οι ειδικοί”.

Επιπλέον, μετά και την εμπειρία τους στην Ηπειρο όπου “μόνοι μας στην μεθόριο, από εκεί που βρήκαμε ερημωμένα χωριά, δημιουργήσαμε πυρήνα ζωής με μεγάλη επισκεψιμότητα και έναν πόλο έλξης για την περιοχή”, ευελπιστεί ότι και στην Καλαμάτα “θα συμβάλουμε θετικά στην ανάπτυξη της πόλης και επιθυμούμε να βρίσκονται κοντά μας άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα”.


NEWSLETTER