Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 10:44

Καλαμάτα: Δεκαήμερο εκδηλώσεων των Παιδικών Χωριών SOS

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Δεκαήμερο εκδηλώσεων των Παιδικών Χωριών SOS

Δεκαήμερο εκδηλώσεων από τις 2 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου διοργανώνουν στην Καλαμάτα οι τοπικές δομές των Παιδικών Χωριών SOS, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας και προσφοράς τους στην πόλη και τη Μεσσηνία γενικότερα. Η κορυφαία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο.

Στη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων, οι δύο δομές της Καλαμάτας, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, όπως επισήμανε χθες Παρασκευή το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπός τους Αλέκα Κανελλοπούλου, ανέπτυξαν προγράμματα και δράσεις μέσω των οποίων «έχουν στηρίξει εκατοντάδες κοινωνικά και οικονομικά “ευάλωτες” οικογένειες, προκειμένου να διατηρήσουν τη συνοχή τους και να μπορέσουν να αποτελέσουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά τους».

Παράλληλα επισήμανε τη συμβολή στην δεκάχρονη αυτή προσπάθεια, τόσο των εθελοντών που στελεχώνουν τα δύο Κέντρα, όσο και φορέων, αλλά και μεμονωμένων ιδιωτών, που κατέστησαν ουσιαστικές όσες παρεμβάσεις έγιναν για την στήριξη και την ανακούφιση των οικογενειών και των παιδιών που το είχαν ανάγκη.

Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τον στρατηγικό στόχο των δομών των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας, σημείωσε από την πλευρά του ο Στέργιος Σιφνιός, ως εκπρόσωπος του κεντρικού οργανισμού του εν λόγω φορέα - επισημαίνοντας ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από την στήριξη των παιδιών μέσα στην οικογένεια. Ο ίδιος ευχαρίστησε εθελοντές και φορείς που προσφέρουν έργο στα δύο Κέντρα της Καλαμάτας, ενισχύοντας σε καθημερινή βάση τη λειτουργία τους.

Στη χθεσινή συνέντευξη γνωστοποιήθηκε και το πρόγραμμα των δεκαήμερων εκδηλώσεων, που αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 11 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο, και στις οποίες μετέχουν φορείς από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, εκπρόσωποι των οποίων αναφέρθηκαν ειδικότερα σε ορισμένες από αυτές.

 

ΦΟΡΕΙΣ

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του ΝΟΚ ο Δημήτρης Κακαλίκας μίλησε για τη διοργάνωση, την περασμένη Κυριακή, στο κολυμβητήριο της Καλαμάτας, της κολυμβητικής ημερίδας, σημειώνοντας πως “είναι χρέος η δική μας γενιά, που ευθύνεται για τόσα πολλά, να συνδράμει τα παιδιά τα οποία είναι το μέλλον της πατρίδας μας”.

Ο Κώστας Στυλιανόπουλος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεΐκων “Πρωτοπορία” μίλησε για τη συμμετοχή του εν λόγω συλλόγου στην μεγάλη εκδήλωση της Κυριακής 11 Νοεμβρίου με παράσταση Καραγκιόζη. Ο Θύμιος Αλεξόπουλος από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων που διοργανώνεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Η Νινέτα Σωτηράκη από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γνωστοποίησε την πρωτοβουλία ανάγνωσης παραμυθιού στους χώρους της ΔΚΒ στο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Και ο Βασίλης Παπαευσταθίου από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ανακοίνωσε την προβολή του έργου “Τα παιδιά της χορωδίας” στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν για τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, που θα γίνει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα αρχίσει στις 6.30 έχει ως εξής:

6.30 μ.μ. Καλωσόρισμα από τη Ρούλα Χριστάκη, συντονίστρια της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS

6.35 Χαιρετισμοί

6.45 “Πες το σαν παραμύθι...” Χριστίνα Δίμιζα, αφηγήτρια ιστοριών με τη συμμετοχή παιδιών από το Δημοτικό σχολείο Λεΐκων.

7 μ.μ. “Και όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι...” από τη Δήμητρα Ψαρούλη και την Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, μέλη της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS.

7.20 Τραγούδι “Τα μικρά παιδιά”, από τα παιδιά της πόλης μας (Τάσος Τρίτας κιθάρα, Γαλήνη Βουγιουκλή τραγούδι)

7.30 μ.μ. Παρουσίαση προγραμμάτων του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και του Κέντρου Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, από τις κοινωνικές λειτουργούς Γιώτα Μηλίτση και Γιώτα Κοπίτα

7.45 μ.μ. Ποίημα “Για το παιδί” - απόσπασμα από το “Αναφυλλητό” του Γιάννη Ρίτσου, από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων Βασίλη και Γιάννη Φράγκο.

7.55 μ.μ. “Η έννοια του εθελοντισμού” από τους εθελοντές των Παιδικών Χωριών SOS Εύη Ντινόπούλου και Μανώλη Μουτζούρη.

8.10 “Ενα βήμα μπροστά”, θεατρικό δρώμενο για τα δικαιώματα του παιδιού από τους μαθητές της Γ´ τάξης του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας.

8. 30 μ.μ. “Παιδικά Χωριά SOS και υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών”, από τον Στέργιο Σιφνιό, διευθυντή Κοινωνικής Εργασίας και Ερευνας των Παιδικών Χωριών SOS.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 8.45 μ.μ., με βραβεύσεις προς τη Βίκη Γ. Καρέλια από το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και τον Ξενοφώντα Κάππα από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καλαμάτα για τα δεκάχρονα των δομών των Παιδικών Χωριών SOS στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι:

• Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, 5 μ.μ. Εργαστήρι μουσικού παραμυθιού για παιδιά 4 - 6 ετών με τη μουσικό Κατερίνα Τσίτσα, στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS.

• Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 11 π.μ. Αφήγηση παραμυθιού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (4ος όροφος). 6 μ.μ. Αγώνας βόλεϊ Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών μεταξύτων ομάδων Α.Σ. Απόλλων Καλαμάτας – ΟΦΑ Απολλώνιος, στο Κλειστό Στάδιο Καλαμάτας.

• Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 11 π.μ. Διοργάνωση φιλικού Αγώνα Δρόμου από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας (ΣΔΥΜ), εκκίνηση από την κεντρική πλατεία Καλαμάτας. 6.30 μ.μ. Κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με δράσεις και παρουσιάσεις από τους επαγγελματίες των Παιδικών Χωριών SOS, την τοπική Ομάδα Στήριξης και άλλους εθελοντές.

• Πέµπτη 8 Νοεμβρίου, 9.30 μ.μ. Προβολή του έργου “Τα παιδιά της χορωδίας” από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου

• Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 6.μ.μ. Θέατρο σκιών “Ο γάμος του Καραγκιόζη” με τον μαθητή της Β´ Λυκείου Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Χορεύουν και τραγουδούν οι παιδικές και εφηβικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεΐκων “Η Πρωτοπορία”. Διασκευή Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, επιμέλεια Ρούλα Πουλάκου.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER