Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 08:08

Πετυχημένη αιμοδοσία των πυροσβεστών της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Πετυχημένη αιμοδοσία των πυροσβεστών της Καλαμάτας

 

Συνολικά 23 μονάδες αίματος πρόσφεραν χθες οι πυροσβέστες (άνδρες και γυναίκες) της Π.Υ. Καλαμάτας και φίλοι τους -οι οποίοι συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, για να τιμήσουν τη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Η αιμοδοσία διοργανώθηκε από την υπηρεσία τους, σε συνεργασία με την Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας και την πολύτιμη συνδρομή της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο προσωρινός διοικητής αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς έδωσε μάλιστα από τους πρώτους το καλό παράδειγμα, ενώ μιλώντας στην "Ε" για την πρωτοβουλία αυτή είπε ότι ευελπιστεί να καθιερωθεί, και κάθε χρόνο τη 12η Νοεμβρίου να επαναλαμβάνεται η εθελοντική αιμοδοσία.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Χθες άλλωστε ήταν η ημέρα μνήμης των πυροσβεστών που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της ημέρας που έχει θεσπίσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος "η Π.Υ. Καλαμάτας, σε συνεργασία και με την Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας αποφάσισε να διοργανώσει την εν λόγω δράση, για να αναδείξει τη συμβολή της αιμοδοσίας στο κοινωνικό σύνολο -αλλά και για να τιμήσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας, που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος", λέει ο Δ. Γεωργανάς. Και προσθέτει πως και η Κυριακή ήταν μια συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα, καθώς έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών στην Καλαμάτα -ένα μνημείο που έλειπε από την πόλη.

"Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ"

Τίποτα όμως δεν θα γινόταν πράξη αν δεν υπήρχε η πολύτιμη συνδρομή της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι αιμοληψίες διενεργήθηκαν με τον διευθυντή Αιμοδοσίας, ιατρό Σταύρο Τσιμικλή και τις νοσηλεύτριες της υπηρεσίας Ελενα Χρονοπούλου και Ιωάννα Μπούκη. Ο κ. Τσιμικλής μιλώντας μας για τη σημασία να δίνει κανείς αίμα χαρακτήρισε τον εθελοντή αιμοδότη έναν ήρωα, που "δίνει το αίμα του για όποιον το χρειαστεί κι έτσι σώζει ζωές". Και πρόσθεσε ότι είναι μια ηρωική πράξη διότι "χωρίς κανένα όφελος δίνεις ανιδιοτελώς αίμα για το συνάνθρωπό σου" -κι αυτό το καθιστά ως "ύψιστη απόδειξη αγάπης".

Αρκεί μόνο να ξέρει κανείς ότι ετησίως στην Ελλάδα μόνο για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος, για να καταλάβει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως η χθεσινή. 

ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΗΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι εθελοντές αιμοδότες είναι μια σίγουρη και ασφαλής πηγή αίματος, μας λέει ο διευθυντής Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, ενώ το αίμα που θα δώσουν οι συγγενείς (αιμοδότες αντικατάστασης) θα είναι έτοιμο μετά από δύο μήνες. Εξηγεί λοιπόν ότι δίνω αίμα δεν σημαίνει ότι αμέσως το παίρνω και το βάζω σε έναν ασθενή. Θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες κι αυτό άλλωστε κάνει σημαντικότερο να υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα. Αυτό το απόθεμα αίματος, όταν προέρχεται από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, είναι ασφαλές, γιατί οι εθελοντές αιμοδότες είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και επιπλέον δημιουργείται διαρκώς παρακαταθήκη αίματος για την αντιμετώπιση και των έκτακτων περιστατικών.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Και επειδή οι ανάγκες για αίμα συνεχώς αυξάνονται και δεν επαρκεί η συλλογή αίματος εντός της Ελλάδας, δυστυχώς γίνεται και εισαγωγή -γι' αυτό "πρέπει όλοι να προστρέξουμε και να πυκνώσουμε τις ομάδες των εθελοντών αιμοδοτών", προτρέπει ο διευθυντής Αιμοδοσίας. Οπως λέει στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο υπηρεσίες Αιμοδοσίας: Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, στην Καλαμάτα "συγκεντρώνουμε περίπου 5.000 - 5.500 μονάδες αίμα το χρόνο και είμαστε σχεδόν αυθύπαρκτοι, αν και μερικές φορές αναγκαζόμαστε να ζητάμε στήριξη από άλλες μονάδες και παρομοίως στηρίζουμε και εμείς κάποιες άλλες. Ο κ. Τσιμικλής λέει ακόμα ότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και διαρκώς αυξάνονται, διότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και οι ιατρικώς πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς. Εκτός λοιπόν από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων με αιματολογικά νοσήματα. Επιπλέον, είναι οι μεταμοσχεύσεις και οι πολύωρες επεμβάσεις που γίνονται και διαρκώς αυξάνουν τις ανάγκες σε αίμα.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι ανάγκες για αίμα στη Μεσσηνία ανέρχονται στις 5.500 έως 6.000 μονάδες το χρόνο. Την ποσότητα αυτή αίματος η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας καλύπτει κατά το ήμισυ από εθελοντές αιμοδότες και τις αιμοληψίες που κάνει σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της Μεσσηνίας, ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από αιμοδότες αντικατάστασης: δηλαδή, συγγενείς και φίλους ενός ασθενή οι οποίοι δίνουν αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες ενός χειρουργείου του προσφιλούς τους προσώπου ή έκτακτες όπως ένα ατύχημα. Δράσεις λοιπόν όπως η αιμοδοσία που έγινε χθες ενισχύουν την προσπάθεια για την παρακίνηση περισσότερων εθελοντών, που θα δίνουν συχνά αίμα και όπως λέει ο Σταύρος Τσιμικλής οι πυροσβέστες είναι πρωτοπόροι στον εθελοντισμό. Χρειάζεται όμως να αυξηθεί το ποσοστό των εθελοντών και όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες μπορούν να το κάνουν στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία λειτουργεί καθημερινά και διενεργεί αιμοληψίες από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 8.30 - 1.30 και απόγευμα 6 - 8.


NEWSLETTER