Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 10:11

Καμπάνια από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Ασπίδα προστασίας για τη βία κατά γυναικών

Γράφτηκε από την
Καμπάνια από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: Ασπίδα προστασίας για τη βία κατά γυναικών

 

 

"Η γνώση είναι ασπίδα": Με το μότο αυτό η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία παρακινεί τις γυναίκες που υποφέρουν από τη βία άλλων ανθρώπων να ενημερωθούν από έναν ειδικό. Πρόκειται για μια πανελλαδική δράση που οι ιατροδικαστές (ιδιώτες, αλλά και του Δημοσίου) κάνουν ανελλιπώς τα τελευταία 4 χρόνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μεθαύριο Κυριακή.

Ετσι, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, οι γυναίκες θύματα βίας που το επιθυμούν έχουν την δυνατότητα επίσκεψης δωρεάν σε έναν ιατροδικαστή-μέλος της Εταιρείας.

Ο ιατροδικαστής Γιάννης Δούζης μιλώντας στην "Ε" με αφορμή την εν λόγω δράση εξηγεί ότι "δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να έρθουν δωρεάν στα ιατρεία μας, είτε αυτό είναι ιδιωτικό είτε σε μια κρατική δομή υγείας".

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εξεταστεί μια γυναίκα από τον ιατροδικαστή θα πρέπει είτε να πληρώσει την επίσκεψη στο ιατρείο του, είτε μέσω εισαγγελικής παραγγελίας να πάει στο νοσοκομείο και να την εξετάσει εκεί ιατροδικαστής με τη συνοδεία της Αστυνομίας.

Με την εν λόγω δράση της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας "παρακάμπτεται η συνήθης διαδικασία και μπορεί μια γυναίκα να συμβουλευτεί έναν ιατροδικαστή χωρίς να προηγηθεί κάποια καταγγελία", σημειώνει σχετικά ο κ. Δούζης. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι "πρόκειται για μια καθαρά συμβολική δράση και δεν μπορεί ο ιατρός να χορηγήσει γνωμάτευση". Μπορεί όμως "να συμβουλέψει τη γυναίκα τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που δεχτεί κακοποίηση ακόμη και λεκτική, καθώς και τι κινήσεις θα ακολουθήσει".

Καταλήγοντας ο Γ. Δούζης ενημερώνει ότι οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για τον κοντινότερο ιατροδικαστή και πού μπορεί μια γυναίκα να απευθυνθεί μπορεί να τα βρει στον ιστότοπο www.hsfm.gr.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Στην "Ε" μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας ότι "κάθε χρόνο η ανταπόκριση είναι όλο και μεγαλύτερη και από τους ιατροδικαστές, αλλά το πιο σημαντικό, και από τις ίδιες τις γυναίκες". Λέει ακόμη ότι οι γυναίκες μέσα από την εν λόγω δράση "ενημερώνονται πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τι πρέπει να κάνουν". Και επισημαίνει ότι "είναι ένα φαινόμενο βίας για το οποίο δυστυχώς είναι δύσκολο να μιλήσει γι' αυτό μια γυναίκα, και ειδικά στην περιφέρεια που όσο μικρότερη είναι μια κοινωνία, τόσο πιο δύσκολο είναι η γυναίκα να ανοιχτεί".

Ν.Κ.


NEWSLETTER