Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 09:37

Καλαμάτα: Εκδήλωση για την ψυχική υγεία στην εφηβεία

Γράφτηκε από την

Σημαντικές εισηγήσεις, από τέσσερις εγνωσμένης αξίας ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων, περιελάμβανε η εκδήλωση με θέμα “Συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία στην εφηβεία” που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας το απόγευμα του Σαββάτου.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που τονίστηκαν είναι ο ιδιόμορφος και απαιτητικός ρόλος των γονιών - το ότι ένα παιδί είναι ευτυχισμένο όχι όταν του δίνονται τα πάντα, αλλά όταν του δίνονται τα όπλα για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής.

Στην εκδήλωση, όπου παρέστησαν αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί, παρουσιάστηκαν και οι απόψεις των μαθητών του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, που απάντησαν όλοι, ανώνυμα, ποιες είναι οι καταστάσεις που επιβαρύνουν και υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των νέων που φοιτούν στο λύκειο.

Στις καταστάσεις που επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία τα παιδιά κατέγραψαν ως πιο σοβαρές (κατά σειρά) τις εξής:

  • Οι μαθητές της Α’ τάξης: Τη διαχείριση του άγχους (το άγχος για τα μαθήματα), τον εθισμό στο Διαδίκτυο, την πίεση (σχέσεις με τους γονείς).
  • Οι μαθητές της Β’ τάξης: Την επαγγελματική αποκατάσταση - ανασφάλεια, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, τις σχέσεις τους με φίλους αλλά και τις ερωτικές.
  • Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου: Την επαγγελματική επιλογή και τις πανελλήνιες εξετάσεις, το μπούλινγκ, την πίεση από τους γονείς.

Στις καταστάσεις που υποστηρίζουν την ψυχική τους υγεία κατέγραψαν ως πιο σημαντικές:

  • Οι μαθητές της Α’ τάξης: Τη μουσική, τους φίλους και την οικογένεια, την άθληση.
  • Οι μαθητές της Β’ τάξης: Τη μουσική, την άθληση, τη βόλτα με ένα φίλο ή φίλη.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης: Τη μουσική, τις βόλτες και τις δραστηριότητες, τον ύπνο και την ηρεμία.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Ιδρυμα “Θεοδώρου και Καλλιόπης Παυλή”, το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και την Ενωση Γονέων Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, εισηγήσεις ανέπτυξαν:

- H Καλλιόπη Προκοπάκη, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθύντρια ΕΣΥ, ΚΚΨΥΠ του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός” και πρόεδρος του Ιδρύματος “Θεοδώρου και Καλλιόπης Παυλή”, με θέμα  “Διαμόρφωση της ταυτότητας από την αρχή της ζωής έως την ενηλικίωση”.

- Η Αναστασία Κουμούλα, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του ΓΝΑ Σισμανόγλειο, πρόεδρος της ΕΨΥΥΠΕ (Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών κι Εφήβων), με θέμα “Παράγοντες ευαλωτότητας και ψυχικής ανθεκτικότητας και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία”.

- Η Βάια Τσιρώνη, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του ΓΝΑ Σισμανόγλειο, με θέμα “Συνήθη ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία”.

- Η Σταυρούλα Καραγιάννη (με καταγωγή από τ’ Αρφαρά), ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του ΓΝ Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”, με θέμα “Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση του ψυχισμού”.