Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 08:26

"Δεν είναι αθώα τα παιδικά δυναμιτάκια" προειδοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
"Δεν είναι αθώα τα παιδικά δυναμιτάκια" προειδοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού»

"Ρώτησε ένα παιδί «πού θα βρούμε δυναμιτάκια;». Θα σε πάει αμέσως".

Ο  Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" μιλάει στην "Ε" για την... εκρηκτική "άτυπη παράδοση", που κάθε χρόνο το Πάσχα κοστίζει σε παιδιά και εφήβους τα δάχτυλα ή το χέρι τους, ακόμα και τη ζωή τους. Τις κροτίδες και τα βεγγαλικά, ακόμη και τα... αθώα "παιδικά αθύρματα" -τα δυναμιτάκια όπως όλοι τα ξέρουμε ή αλλιώς «γουρούνες», «σκορδάκια», «σφυρίχτρες»- αν και είναι παράνομη η πώλησή τους, εντούτοις κάθε παιδί εύκολα μπορεί να τα βρει σε συνοικιακά ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και περίπτερα, αφού πωλούνται ανεξέλεγκτα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

"ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

"Το Χαμόγελο του Παιδιού" έχει χειριστεί μέχρι σήμερα αρκετές καταστάσεις, όπου παιδιά από 10 έως 14 χρόνων ακρωτηριάστηκαν ή έπαθαν εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς. Κι επειδή ο οργανισμός επιμένει στην πρόληψη, κρούει για μια ακόμη χρονιά το καμπανάκι του κινδύνου τονίζοντας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια. Στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα», απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή. "Οι γονείς υποβαθμίζουμε την σπουδαιότητα, δεν είναι «παιδικά», είναι δυναμιτάκια και τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου, τα βάζουν σε τούβλα ή σωλήνες, πειραματίζονται με μπαρούτι", τονίζει ο Κ. Γιαννόπουλος. Ο ίδιος μια φορά για να αποδείξει σε δημοσιογράφους πόσο επικίνδυνο είναι, πήγε μια χύτρα σε στούντιο που μέσα είχε μια «γουρούνα» κι αυτή με την έκρηξη εκτοξεύτηκε 5-6 μέτρα ψηλά!

ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η διάθεση λοιπόν όλων αυτών των... αθώων για κάποιους «παιδικών» αθυρμάτων, κροτίδων και βεγγαλικών, καθώς και των πυροτεχνημάτων είναι παράνομη πράξη και τιμωρείται από το νόμο. Ομως, αν και η Αστυνομία κάθε χρόνο και στη Μεσσηνία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και κάνει εντατικούς ελέγχους, "από τη στιγμή που επιτρέπεται η εισαγωγή (η πώληση απαγορεύεται) και βρίσκουν εύκολα όλα αυτά τα προϊόντα στα μαγαζιά, τα παιδιά παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο", λέει καταλήγοντας ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η αγορά, κατοχή και πώληση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων και οι παραβάτες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης, απαγορεύεται και η κατασκευή  αυτοσχέδιων βαρελότων και κροτίδων, καθώς από το νόμο είναι και αυτά επικίνδυνα και παράνομα.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, για τα λεγόμενα παιδικά αθύρματα για την ψυχαγωγία των ανηλίκων, ναι μεν επιτρέπεται η κατοχή-χρήση τους, αλλά απαγορεύεται η εμπορία και για να τα πουλάει κάποιος πρέπει να πάρει άδεια από την Αστυνομία. Επίσης, επιτρέπεται, κατόπιν άδειας, η αγορά και χρήση πυροτεχνημάτων από φορείς (όπως π.χ. είναι ο δήμος), με την προϋπόθεση ότι έχουν αγοραστεί με τιμολόγιο από νόμιμο έμπορο και η χρήση τους γίνεται σε επετείους και εκδηλώσεις από έμπειρο χρήστη κι αφού ενημερωθεί σχετικά η Πυροσβεστική. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν ότι όλα αυτά είναι εύφλεκτα υλικά, άρα επικίνδυνα, ενώ ακόμα και τα παιδικά αθύρματα μπορεί να πάρουν φωτιά και η ψυχαγωγία να μετατραπεί για έναν ανήλικο σε εφιάλτη, μαθαίνοντας να ζει με μια αναπηρία.

Η ΕΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:

- Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

- Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

- Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

- Οι ενήλικες μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

- Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.

Σχόλια  

0 # Τι είναι αυτό 25-04-2019 07:04
Νόμιμη η εισαγωγή και παράνομη η διάθεση;;;;;'Ημ αρτον!!!!!! πρέπει να είναι παράνομη και η εισαγωγή!!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER