Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 09:39

120 παιδιά και ενήλικοι  στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
120 παιδιά και ενήλικοι  στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Καλαμάτας

 

Ενάμιση χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει αυτό το καλοκαίρι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Καλαμάτας. Σε αυτό το διάστημα, δηλαδή από τις 13 Φεβρουαρίου πέρυσι, έχουν ενταχθεί στη δράση του 120 παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι µε αναπηρία, από 6 έως 45 χρόνων.

Οσο για το τι ακριβώς είναι, το λέει το όνομά του: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο αναπληρωτής διευθυντής του, λογοθεραπευτής- λογοπαιδικός Βαγγέλης Σπαράγγης.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο σκοπός του λοιπόν διαφέρει από αυτόν ενός θεραπευτικού κέντρου ή κέντρου διημέρευσης, αλλά "είναι µία από τις δομές που συμµετέχουν στη δράση «Εναρµόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής» και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020", λέει ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα ότι το εν λόγω πρόγραμμα λήγει του χρόνου στις 30 Αυγούστου, αν και το πιθανότερο είναι να παραταθεί.

 

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΦΙΑΠ

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήµου Καλαµάτας φιλοξενείται στο χώρο του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), στην ανατολική πύλη του παλιού στρατοπέδου, όπου πριν από 10 μέρες οι ωφελούμενοι της δράσης διοργάνωσαν μια όμορφη καλοκαιρινή γιορτή. Βέβαια, τα 4 γκρουπ της χρονιάς (παιδιών, εφήβων και δύο ενηλίκων), θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μέχρι και το τέλος του Ιουλίου - άλλοι από τους 60 ωφελούμενους κάθε μέρα και άλλοι (αυτοί που συνήθως μετακινούνται από χωριά του δήμου) δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για 2,5 έως 4 ώρες.

Ολες οι δράσεις και οι δημιουργικές δραστηριότητες του προγράμματος στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑµεΑ, όπως και στη στήριξη της οικογένειάς τους, για να αντιµετωπίσουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισµού.

Ο κ. Σπαράγγης επισημαίνει ακόμα ότι τα προγράµµατα που καταρτίζονται είναι προσαρµοσμένα στις ατομικές και ομαδικές ανάγκες των ΑμεΑ.

 

ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι:

1. Κοινωνική Υπηρεσία (στελεχώνεται με κοινωνική λειτουργό που είναι η διευθύντρια του κέντρου): Δίνει έµφαση στη διαγνωστική αξιολόγηση των

αναγκών των ωφελουµένων και των οικογενειών τους, όπως και στον

αποτελεσματικό σχεδιασµό δράσεων και ενεργειών προς αντιµετώπιση

αυτών. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες συµβουλευτικού - υποστηρικτικού

χαρακτήρα, τήρηση ατομικών φακέλων. συνεργασία και παραποµπή σε

φορείς προνοιακού, εκπαιδευτικού και υγειονομικού χαρακτήρα.

2. Λογοθεραπεία (στελεχώνεται από λογοθεραπευτή - λογοπαιδικό). Παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ΑµεΑ µε τις εξής διαταραχές:

• Αναπτυξιακές διαταραχές οµιλίας (αρθρωτικές, φωνολογικές, τραυλισµός).

• Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές (γλωσσικές διαταραχές που

οφείλονται σε νοητική υστέρηση, βαρηκοΐα, κώφωση).

• Διαταραχές φωνής.

• Διαταραχές χρήσης της γλώσσας (διαταραχές αυτιστικού φάσµατος, Asperger, νευρογενείς διαταραχές και σύνδρομα).

3. Φυσικοθεραπεία (στελεχώνεται από δυο φυσικοθεραπεύτριες): Εκτός της δηµιουργικής απασχόλησης, υπάρχει η δυνατότητα εξατοµικευµένης φυσικοθεραπευτικής παρέµβασης. ΑµεΑ με κινητικά ελλείµµατα, σύνδροµα και αισθητηριακές διαταραχές εντάσσονται σε ατοµική φυσικοθεραπεία, με σκοπό την προαγωγή της λειτουργικότητας, την αυτοεξυπηρέτηση και την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους.

4. Γυμναστική (στελεχώνεται από δύο γυμναστές): Το πρόγραμµα εκγύµνασης των ΑµεΑ περιλαµβάνει ψυχοκινητικά παιχνίδια (αδρή κινητικότητα, ισορροπία, συντονισμό, οπτικοκινητικό έλεγχο, σωµατογνωσία, αµφιπλευρικότητα, αντίληψη χώρου και χρόνου, ασκήσεις λειτουργικής προπόνησης, ενδυνάµωση, αντοχή, ευλυγισία και ψυχαγωγικά παιχνίδια.

5. Παιδαγωγική εκπαίδευση (στελεχώνεται από δάσκαλο): Παρέχει δηµιουργική απασχόληση των παιδιών, που προωθεί την ενεργή και αµέριστη συμµετοχή τους, τη βιωματική µάθηση και τη διασκέδαση µε δραστηριότητες που απαιτούν τη δηµιουργία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν εικαστικές τέχνες, γλωσσικές και µαθηµατικές έννοιες, περιβάλλον, καθημερινή και κοινωνική ζωή.

6. Μουσική (στελεχώνεται από 3 μουσικούς): Με τη μουσική και το τραγούδι διευκολύνουµε τη χαλάρωση, αυξάνουμε το συντονισµό των κινήσεων, αναπτύσσουµε τις λειτουργικές ικανότητες λόγου και επικοινωνίας, δηµιουργούµε κίνητρα αλληλεπίδρασης µε άλλους.

7. Xορός (στελεχώνεται από εκπαιδευτή παραδοσιακών χορών): Με το χορό, τα ΑµεΑ έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, γνωρίζουν το σώμα τους, αποκτούν αυτοεκτίµηση και μαθαίνουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους και τις εκρήξεις τους. Επίσης, ο χορός προσφέρει χαλάρωση, εκγύμναση, πνευµατική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση.

8. Εικαστικά (στελεχώνεται από εκπαιδεύτρια εικαστικών): Με τη ζωγραφική ενισχύονται οι αισθητηριακές εµπειρίες, αναδεικνύονται τα ταλέντα, οι δεξιότητες, η συµπεριφορά και η εξωτερίκευση των συναισθηµάτων τους.

9. Ζαχαροπλαστική (στελεχώνεται από ζαχαροπλάστη): Παρασκευή εδεσµάτων, ακολουθώντας συγκεκριµένη διαδικασία. Με αυτή τη δραστηριότητα, αναπτύσσονται δεξιότητες που επιτρέπουν καλύτερη αυτονομία στην καθηµερινή ζωή.

10. Κεραμική (στελεχώνεται από τεχνικό χειροποίητης κεραμικής): Αποσκοπεί στη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προαγωγή της δημιουργικότητας και της φαντασίας των εκπαιδευόµενων. Το πρακτικό μέρος περιλαµβάνει τη δημιουργία πήλινων αντικειµένων, ενώ παράλληλα διδάσκεται η πηλοπλαστική µε τη χρήση διαφόρων τεχνοτροπιών.

11. Γεωτεχνολογία (στελεχώνεται από γεωτεχνολόγο): Αναπτύσσονται θέµατα µε στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων, µε σκοπό να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν µε τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες των φυτών.

Επίσης, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στελεχώνεται από 4 κοινωνικές φροντίστριες, 2 άτοµα ως βοηθητικό προσωπικό και έναν οδηγό, ο οποίος φροντίζει για τη µετακίνηση των ωφελούμενων από και προς την οικία τους.

 

ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ εξυπηρετεί 50 ωφελούµενους οι οποίοι επιλέγονται με πρόγραμμα voucher από την ΕΕΤΑΑ και ο δήμος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία - ενώ επιπλέον φιλοξενούνται πέρυσι και φέτος άλλα 10 άτομα. Λειτουργεί 11 μήνες το χρόνο, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας του είναι καθηµερινά 1.30 – 9.30 μ.μ. (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Μάλιστα, μεθαύριο Παρασκευή είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις νέες αιτήσεις, ενώ μέχρι 20 Ιουλίου αναμένονται τα αποτελέσματα, για να ακολουθήσουν τυχόν ενστάσεις.

Με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Καλαμάτας μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 27213 60100 ή του email: kdapmea.kal@gmail.com


NEWSLETTER