Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 18:14

Μεσσηνία: Αποτελεσματική ενίσχυση μαθητών από τα κοινωνικά φροντιστήρια

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Αποτελεσματική ενίσχυση μαθητών από τα κοινωνικά φροντιστήρια

Πέντε μαθητές λυκείου οι οποίοι δέχτηκαν ενισχυτική διδασκαλία στα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας πέρασαν φέτος σε πανεπιστημιακές σχολές της επιλογής τους.

Στη Μεσσήνη το Σωματείο Εθελοντών κάνει μαθήματα και σε τσιγγανόπουλα και παιδιά αλλοδαπών για να ξεπεράσουν προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, ενώ και ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας υποστηρίζει μαθητές μέσω κοινωνικών φροντιστηρίων, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα έκαναν ξένες γλώσσες ή φιλολογικά μαθήματα.

Ολα αυτά τα παιδιά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βασικότερο εφόδιο που μπορεί μια οικογένεια να προσφέρει στα παιδιά της: την εκπαίδευση. Εκεί, λοιπόν, αναλαμβάνουν τα προγράμματα μαθησιακής υποστήριξης να καλύψουν την αδυναμία αυτών των οικογενειών.

 

ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η Γιώτα Μηλίτση, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS, επισημαίνει πως το πρόγραμμα μαθησιακής υποστήριξης στα SOS Καλαμάτας λειτουργεί 10 χρόνια για μαθητές λυκείου, όπως επισημαίνει και κάτι ακόμα σημαντικό: Η εκπαίδευση, λέει, είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και "αν δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν μπορούν να καλυφθούν και να ασκηθούν άλλα ανθρώπινα δικαιώματα" και συμπληρώνει πως "τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια τελείως διαφορετική υπόσταση και οντότητα κι αυτό φαίνεται και στον αριθμό των παιδιών που υποστηρίζει". Ξεκίνησε λοιπόν πιλοτικά με 4-5 παιδιά και ένα - δυο εθελοντές εκπαιδευτικούς και πλέον "έχει υποστηριχθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός και τα τελευταία χρόνια έχει μια αυξητική τάση, συνέπεια της ανέχειας, της ανεργίας των γονέων και της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειες", διαπιστώνει η κοινωνική λειτουργός των SOS.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Βέβαια τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας λειτουργούν και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, όπου εκεί, εξηγεί η κοινωνική λειτουργός του εν λόγω Κέντρου Γιώτα Κοπίτα, από τον Οκτώβριο του 2016, με τη στήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, έχουν υποστηριχθεί "περίπου 130 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και μόνο την περσινή χρονιά είχαμε 80 μαθητές: 51 δημοτικού και 29 μαθητές γυμνασίου".

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη πως στο συγκεκριμένο Κέντρο υπάρχουν επαγγελματίες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και δεν λειτουργεί η μαθησιακή υποστήριξη αποκλειστικά με εθελοντές εκπαιδευτικούς όπως για τους μαθητές λυκείου, παρόλα αυτά "υπάρχει ανάγκη από εθελοντές για υποστήριξη σε ατομικό ή δυαδικό επίπεδο μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τόσο καλά σε ομαδικό επίπεδο -οπότε να τονίσουμε την αναγκαιότητα και την απαραίτητη παρουσία των εθελοντών", επισημαίνει η Γ. Κοπίτα.

 

ΠΕΡΥΣΙ 30 ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η Γιώτα Μηλίτση συμπληρώνει για τους μαθητές λυκείου ότι η προετοιμασία των μαθημάτων γίνεται από εθελοντές εκπαιδευτικούς στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Μόνο πέρυσι υποστηρίχθηκαν 30 μαθητές και με πάρα πολύ μεγάλη χαρά αναφέρει ότι 5 παιδιά που έδιναν πανελλήνιες κατάφεραν να περάσουν σε σχολές της αρεσκείας τους: Η Αναστασία στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αννα - Μαρία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, ο Χρήστος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Διεπιστημών, ο Βασίλης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών και η Χριστίνα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. "Πραγματικά είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γιατί παιδιά που αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους", λέει περήφανα. Γι' αυτό και ευχαριστεί τους εθελοντές, "γιατί αν δεν υπήρχαν εθελοντές εκπαιδευτικοί το πρόγραμμα της μαθησιακής υποστήριξης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί".

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η Γ. Μηλίτση απευθύνει έκκληση σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. "Χρειαζόμαστε εθελοντές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, πέρυσι είχαμε μεγάλη έλλειψη σε μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι μαθηματικοί, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών", επομένως για άλλη μια χρονιά "θα παρακαλέσουμε, θα καλέσουμε, θα προσκαλέσουμε να έρθουν εθελοντές εκπαιδευτικοί, να γνωρίσουν το έργο μας σε πρώτη φάση, να ενημερωθούν και από εκεί και πέρα, αν μπορούν και θέλουν να αφιερώσουν δύο ώρες το πολύ από το χρόνο τους σε εβδομαδιαία βάση, για να υποστηρίξουν παιδιά", λέει κλείνοντας.

 

"Η ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ"

Οι Εθελοντές της Μεσσήνης λειτουργούν από το 2006, ένα από τα πρώτα κοινωνικά φροντιστήρια. "Η φωλιά της γνώσης" του Σωματείου Εθελοντών δεν κάνει διακρίσεις, είναι για παιδιά ελληνόπουλα και αλλοδαπά, και πάντοτε -όπως λέει και η πρόεδρος του σωματείου Ντίνα Αντωνάκου- λαμβάνουν υπόψη και το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, για να είναι δίκαιοι στις επιλογές τους. "Η φωλιά της γνώσης" στηρίζεται σε εθελοντές: δάσκαλοι, καθηγητές, ευαισθητοποιημένοι γονείς παρέχουν πρόσθετη διδακτική υποστήριξη σε μαθητές άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Η πρόεδρος του Σωματείου επισημαίνει ότι οι μαθητές που φοιτούν "είναι παιδιά ελληνόπουλα αλλά και αλλοδαπά, ακόμα και τσιγγανόπαιδα, γιατί μας ενδιαφέρει να μάθουν καλά την ελληνική γλώσσα και να μυηθούν στην παιδεία και τον πολιτισμό".

 

ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΑΝΑ

Οι Εθελοντές προσφέρουν πέρα από κοινωνικά στεγανά λοιπόν και η αντιπρόεδρος του Σωματείου Τασιάνα Κροντήρη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τομέα αυτό, εξηγεί ότι απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, δημιουργώντας πολυπολιτισμικές τάξεις. "Σε συνεννόηση αρκετές φορές με τα σχολεία έρχονται τσιγγάνοι ή αλλοδαποί των πρώτων τάξεων του γυμνασίου, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν". Εκτός από την πόλη της Μεσσήνης δέχονται μαθητές και από τα γύρω χωριά, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο περί τα 20 παιδιά, τα οποία μεταξύ άλλων βοηθιούνται στη Φυσική και τα Μαθηματικά, κυρίως από εθελοντές εκπαιδευτικούς οι οποίοι τα διδάσκουν δύο φορές την εβδομάδα. "Ψάχνουμε επιπλέον βοήθεια, γιατί αντιμετωπίζουμε επιπλέον προκλήσεις", λέει η Τ. Κροντήρη προσκαλώντας δασκάλους και καθηγητές άσχετα από ειδικότητα, αν και περισσότερο ανάγκη έχουν από "φυσικό και μαθηματικό, γιατί οι ώρες δεν είναι αρκετές για τους μαθητές του γυμνασίου".

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που λειτουργεί από το Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας το κοινωνικό φροντιστήριο. Ο Χρήστος Κορομηλάς πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει πως ξεκίνησαν με φιλολογικά για τους μαθητές λυκείου και μαθήματα Αγγλικών για ηλικίες δημοτικού και γυμνασίου. Φυσικά, αφορά παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και διαφορετικά δεν θα έκαναν φροντιστήριο, γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή την ανάγκη αρκετών οικογενειών, ο σύλλογος φέτος αποφάσισε να εντάξει στις ξένες γλώσσες και τα Γαλλικά, ενώ αν και έψαξε δεν βρήκε μαθηματικό, οπότε ο Χρ. Κορομηλάς απευθύνει εκ νέου έκκληση για όποιον ή όποια μαθηματικό "έχει τη δυνατότητα χρόνου και διάθεση" όπως και προς φιλολόγους. Αλλωστε, για αρκετές τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, κάποια φροντιστήρια είναι περιττό έξοδο και αδυνατούν να εγγράψουν τα παιδιά τους. Ομως "έτσι πολλά παιδιά αποκόπτονται από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και γι' αυτό ζητάμε από εθελοντές - εκπαιδευτικούς να στηρίξουν αυτή τη δράση", λέει καταλήγοντας ο πρόεδρος των Τριτέκνων Μεσσηνίας.


NEWSLETTER