Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 08:13

Μεσσηνία: Εκπαίδευση διασωστών στο χειρισμό σκάφους από Νορβηγούς (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Εκπαίδευση διασωστών στο χειρισμό σκάφους από Νορβηγούς (βίντεο-φωτογραφίες)

Διασώστες και διασώστριες του παραρτήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύτηκαν για δύο ημέρες, την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα, στον χειρισμό σκάφους και τις διαδικασίες θαλάσσιας διάσωσης.

Ο Eirik Haugen, εκπαιδευτής της Νορβηγικής Οργάνωσης για τη Θαλάσσια Διάσωση RS (Norwegian Society for Sea Rescue), μύησε περί τους 20 εθελοντές και εθελόντριες της ΕΟΔ Μεσσηνίας, που δραστηριοποιούνται στο Τμήμα Υγρού Στοιχείου, σε θεματικές όπως ο χειρισμός σκάφους, τρόποι ρυμούλκησης σκαφών, μέθοδοι θαλάσσιας έρευνας (SAR), ανάσυρση ναυαγού από το νερό, διαχείριση κινδύνου και ασφαλείς πρακτικές. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το πρώτο που προσέφερε η Νορβηγική Οργάνωση RS στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο της συνεργασίας που διατηρούν οι δύο οργανώσεις, περιλάμβανε και θεωρητικές παρουσιάσεις, ενώ τα πρακτικά μαθήματα έγιναν στη Μαρίνα Καλαμάτας και τη θάλασσα με το διασωστικό σκάφος “Νορβηγία 1”.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ 125 ΧΡΟΝΩΝ

Σκοπός των προγραμμάτων αυτών, όπως περιέγραψε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του παραρτήματος Χρήστος Κεής, είναι, μεταξύ άλλων, και η μεταφορά της τεχνογνωσίας, της φιλοσοφίας και της εμπειρίας των 125 χρόνων της RS. Ο Eirik Solheim Haugen άλλωστε δεν ήρθε στη Μεσσηνία μόνο για να εκπαιδεύσει τα μέλη της ΕΟΔ στη θαλάσσια διάσωση, αλλά και να βοηθήσει ώστε να οργανωθεί το Τμήμα Υγρού Στοιχείου σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. Ειδικά για το σκοπό αυτό, να βοηθήσει δηλαδή στις οργανωτικές αλλαγές, ταξίδεψε μαζί με τον Eirik στην Καλαμάτα και η Vivi Lundgren Schumann, εκπρόσωπος της Οργάνωσης RS.
Βέβαια, μπορεί στην Καλαμάτα να είναι πρώτη φορά που έρχονται οι Νορβηγοί εκπαιδευτές, όμως μέλη της ΕΟΔ Μεσσηνίας ταξίδεψαν στη Νορβηγία και παρέμειναν τα προηγούμενα χρόνια μία εβδομάδα στο σχολείο της RS (Redningsselskapet), στην περιοχή Horten. Εκεί, εκπαιδεύτηκαν σε διαδικασίες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, χειρισμού σκάφους και διασωστικού εξοπλισμού, προσανατολισμού και τηλεπικοινωνιών, μέχρι και στη διαφυγή από βυθιζόμενο ελικόπτερο.

ΤΟ "ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1"

Το φουσκωτό σκάφος “Νορβηγία 1” της ΕΟΔ Μεσσηνίας ήταν το πρώτο που δωρήθηκε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και τη Νορβηγική Οργάνωση, για τη θαλάσσια διάσωση προσφύγων/μεταναστών. Οπως εξηγεί ο Χρ. Κεής, ξεκινώντας οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα οι Νορβηγοί είδαν ότι υπάρχουν πολλά θύματα στη θάλασσα, γι' αυτό το διέθεσαν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης της Κω, για να συνδράμει το Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Κι όταν μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές το “Νορβηγία 1” παραχωρήθηκε στην Καλαμάτα, ως αναγνώριση της προσφοράς βοήθειας των μελών του παραρτήματος Μεσσηνίας, που διέσωζαν για πολύ καιρό πρόσφυγες/μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το σκάφος έχει επιχειρήσει αρκετές φορές και σε τοπικό επίπεδο μεταφέροντας ασθενείς ή τραυματίες από πλοία στη στεριά, ενώ βοηθά σε πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες ως σκάφος ασφαλείας.


NEWSLETTER