Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 08:25

Ενημερωτικές δράσεις για το μητρικό θηλασμό σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ενημερωτικές δράσεις για το μητρικό θηλασμό σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία (βίντεο)

 

“Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ιδανική επιλογή για τη μητέρα και το βρέφος, αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη μεταξύ των οποίων και η προστασία από λοιμώξεις και από μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και άλλα”.

Αυτό τόνισαν μαίες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενημερώνοντας χθες σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1 με 7 Νοεμβρίου και για τις δράσεις του Γραφείου Μητρικού Θηλασμού του Νοσοκομείου, που υλοποιούνται και που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εορτασμού.

Ειδικότερα, σήμερα και αύριο Σάββατο, όπως ενημέρωσε η μαία Βάσω Κορογώνα, 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, θα μοιράσουν έντυπο υλικό και θα δώσουν πληροφορίες στο κοινό. Παράλληλα, θα αναζητήσουν φιλικά σημεία για το μητρικό θηλασμό στις επιχειρήσεις της πόλης και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο. Καθόλη την εβδομάδα του εορτασμού στο Γραφείο Μητρικού Θηλασμού στο Νοσοκομείο (τηλέφωνο 27213 63335-336-338), θα δίνονται πληροφορίες για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και για τα υποψήφια ζευγάρια.

Η μαία Αναστασία Μελέντη είπε ότι “το φετινό μήνυμα είναι να ενδυναμώνουμε τους γονείς” και παρατήρησε: “Στόχος είναι η ενθάρρυνση του θηλασμού και η προαγωγή της υγείας των βρεφών σ’ όλο τον κόσμο. Το 1990 στη συνάντηση κορυφής για τα παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να αποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα εμπορίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των 6 μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό”.

Η μαία Δήμητρα Σουρίλα είπε ότι “ο μητρικός θηλασμός για μας αποτελεί φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης” και σημείωσε: “Η απάντηση στο ερώτημα αν μια λεχωίδα πρέπει να θηλάσει ή όχι, είναι αυτονόητη. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κλινική μας, από την οποία και προέκυψε ότι το 92% των λεχωίδων μας τοποθέτησαν το νεογνό στον μαστό για να θηλάσει την πρώτη και δεύτερη ημέρα που βρίσκονταν στο μαιευτήριο Η κλινική μας είναι φιλική προς το μητρικό θηλασμό και γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από το προσωπικό της, ώστε καμία λεχωίδα να μην μείνει ανενημέρωτη ως προς τα οφέλη και την τεχνική του μητρικού θηλασμού”.

Ενημέρωσε, ακόμα, ότι ιδρύθηκε το Γραφείο Μητρικού Θηλασμού που παρέχει πληροφορίες στα ζευγάρια πριν και μετά τον τοκετό σε συνέχεια κατευθυντηρίων οδηγιών που παίρνουν από την “Αλκυόνη” και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Γραφείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και το απόγευμα 3 με 9, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι “η διαδικασία που ακολουθείται στην κλινική μας, είναι ότι τοποθετείται το νεογνό στον μαστό μέσα στην αίθουσα από τα πρώτα λεπτά της γέννησης και στο φυσιολογικό τοκετό και στην καισαρική τομή” και παρατήρησε: “Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερες μανούλες επιλέγουν και μας ζητούν να θηλάσουν τα νεογνά τους μέσα στο χειρουργείο, ελάχιστα λεπτά μετά την έξοδο του νεογνού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους και τη συνέχισή του για τον πρώτο χρόνο ζωής μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών”.

Η Κατερίνα Γκόνου, μέλος του Δ.Σ. του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εθελόντρια Νοσηλευτικής, ενημέρωσε ότι το τμήμα στηρίζει την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και συμμετέχει με τις εθελόντριες Νοσηλευτικής σε όλες τις δράσεις. Τέλος, πληροφόρησε ότι στο σεμινάριο την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, νοσηλεύτριες - εκπαιδεύτριες θα κάνουν επίδειξη πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμονής βρέφους.

Εκδήλωση ενημέρωσης από μαίες στην Κυπαρισσία

Εκδήλωση ενημέρωσης από τις μαίες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα γίνει αύριο στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας στα πλαίσια της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Με κεντρικό σύνθημα «Ενδυναμώνουμε τους γονείς, διευκολύνουμε το θηλασμό» θα δώσουν συμβουλές και θα διανείμουν έντυπο υλικό για τον μητρικό θηλασμό από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.


NEWSLETTER