Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 08:12

Καλαμάτα: Η κεντρικά πλατεία έγινε… μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Η κεντρικά πλατεία έγινε… μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Στην ανάδειξη του ρόλου της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από το διαβήτη στόχευε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» για το φετινό εορτασμό διοργάνωσε χθες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας εκστρατεία ενημέρωσης, αναδεικνύοντας παράλληλα πόσο σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας. Ο ερχομός του διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την έλευση του διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη εορτάζεται κάθε 14η Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία της νόσου που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Χθες, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου, φωταγωγήθηκαν στην κεντρική πλατεία τα αγάλματα με χρώμα μπλε, το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου. Επίσης, στήθηκε τέντα, όπου επιστήμονες υγείας μετέφεραν το δικό τους μήνυμα για το διαβήτη και την πρόληψή του, καθώς και μηνύματα για την υγιεινή διατροφή και την άθληση, ενώ έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλεύτριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού, διανεμήθηκαν έντυπα και έγιναν διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER