Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 08:46

Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Η εφηβεία, στην οποία όλα συμβαίνουν αλλιώς

Γράφτηκε από την

 

Κρατώ την πρόσκληση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας για τη δεύτερη ημερίδα της “Εφηβεία, όλα αλλιώς!”: Μαύρο φόντο ασφάλτου, που διακόπτει η κίτρινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ψιλολερωμένα All Star, τα οποία φοράει ένας έφηβος.

Η ΕΠΑ επέλεξε φέτος να μας συστήσει την εφηβεία, στην οποία όλα συμβαίνουν αλλιώς. Το... αλλιώς θα το εκφράσουν οι έφηβοι και έφηβες στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, που έχει τίτλο: #Share (oι έφηβοι μοιράζονται), με εικαστικά, τραγούδι, βίντεο, δρώμενα και κυρίως με τη φλογερή νεανική καρδιά τους! Στο πρώτο μέρος, που έχει τίτλο: “Εφηβος στην οικογένεια, στο σχολείο, στο Διαδίκτυο”, θα μιλήσουν για την εφηβεία ο πρ. Συνήγορος του Παιδιού, νομικός Γιώργος Μόσχος και ο υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ιατρός Γιώργος Κορμάς, που έχουν δουλέψει με εφήβους.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί 1η Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 9.30 π.μ. - 2 μ.μ., με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εφήβων από 9 σχολεία της Μεσσηνίας. Ας αφήσουμε όμως να μας πουν γι’ αυτήν, μέσα από τις απαντήσεις τους σε τρεις ερωτήσεις της “Ε”, οι Αγγελική Μαλαπέτσα κοινωνική λειτουργός, Αγγελική Ρουμελιώτου επιμελήτρια ανηλίκων και Δήμητρα Τζανετάκη φιλόλογος.    

 

- Γιατί η ΕΠΑ επιλέγει φέτος να μας... συστήσει με τους τρόπους των εφήβων; Είναι αυτό που λέμε "χάσμα γενεών", που γεννά την ανάγκη;

Αγγελική Μαλαπέτσα κοινωνική λειτουργός Κοινωνικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναπλ. γραμματέας ΕΠΑ Καλαμάτας: “Οι δράσεις της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη και την ολόπλευρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στον τομέα της παιδικής θυματοποίησης και της νεανικής παραβατικότητας. Συνεπώς απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους και οφείλει να είναι προσιτή σε αυτούς, προκειμένου να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να παρέχει καίριες υπηρεσίες. Ετσι λοιπόν φέτος θέλησε να σχεδιάσει μια ημερίδα ευαισθητοποίησης που θα υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής όλων, ειδικών, γονέων, παιδιών αλλά και εθελοντών, ενεργών πολιτών στην προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων του παιδιού. Γι’ αυτό και η ΕΠΑ επέλεξε φέτος να μας συστήσει την εφηβεία, στην οποία όλα συμβαίνουν αλλιώς. Για να κατανοήσουμε το αλλιώς θα αξιοποιήσουμε τρόπους και παρουσίες των ίδιων των εφήβων.

Το χάσμα γενεών υπήρχε σαν έκφραση πάντα, για να τονίσει τη δυσκολία που προκύπτει στην επικοινωνία των γενεών αλλά και για να περιγράψει την εφηβεία σαν περίοδο της ζωής προς την αυτονομία. Τότε ο νέος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους, μαθαίνει να διεκδικεί περισσότερο χώρο στις αποφάσεις που τον αφορούν για να νιώσει δυνατός και σιγά-σιγά να αυτονομηθεί. Τα συναισθήματά του είναι έντονα και δύσκολα να τα διαχειριστεί. Ο γονιός τότε νιώθει ότι ακυρώνεται, αμφισβητείται, η όποια προσπάθεια προσέγγισης προς το παιδί πολλές φορές λαμβάνεται ως έλεγχος και εκεί γεννούνται επίσης έντονα συναισθήματα. Η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων και από τις δύο πλευρές πολλές φορές είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Τότε η οικογένεια ίσως χρειαστεί βοήθεια και είναι σημαντικό να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί. Συνεπώς, ναι, το χάσμα γενεών γεννά την ανάγκη για διάλογο και επικοινωνία”.

 

- Τι συμβαίνει στα σχολεία της Μεσσηνίας; Εχουμε φαινόμενα με συμπεριφορές τέτοιες που να χρειάζονται την παρέμβαση επιμελήτριας ανηλίκων;

Αγγελική Ρουμελιώτου επιμελήτρια Ανηλίκων, κοινωνική λειτουργός, γενική γραμματέας της ΕΠΑ: “Τα σχολεία της Μεσσηνίας είναι εξαιρετικά. Ευαισθητοποιημένοι καθηγητές και δάσκαλοι, συνεργάσιμοι διευθυντές, μαθητές με ζωντάνια γεμάτοι ενδιαφέροντα και επιθυμία για ζωή. Κατά καιρούς προκύπτουν και κάποιες δυσκολίες με μαθητές είτε στο πεδίο της θυματοποίησης είτε στο πεδίο της παραβατικότητας. Σποραδικά όμως. Το σημαντικό είναι ότι τα σχολεία έχουν άμεσα αντανακλαστικά. Σε συνεργασία με τις κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες μας αναπτύσσουν μια σειρά εξατομικευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Ουσιαστικά αυτή η συνεργασία στο πλαίσιο της ημερίδας είναι μια ένδειξη της κοινής μας γλώσσας. Μαζί με το σχολείο προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες που περιβάλλουν το παιδί που εμφανίζει κάποιο θέμα ή χρειάζεται βοήθεια. Επίσης προσεγγίζεται η οικογένεια καθώς για μας ο ανήλικος αποτελεί ενιαία υπόσταση με την οικογένειά του. Επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτήν. Και ακολούθως προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε όλους τους σημαντικούς άλλους της ζωής του, τη σχέση του με το σχολείο, τους φίλους, το συγγενικό περιβάλλον. Ολα αυτά αποτελούν ομόκεντρους κύκλους με επίκεντρο τον ίδιο τον έφηβο. Τεράστιο κεφάλαιο και οι δεξιότητες, οι δυνατότητες, οι συνήθειές του, οι αδυναμίες του, οι φόβοι του, οι ανησυχίες του, οι προοπτικές του, τα όνειρά του. Αυτά προσπαθούμε να διαβάσουμε και κάτι τέτοιο θα επιχειρήσουμε και μέσα από την ημερίδα. Οι έφηβοι ακούνε αν τους ακούς. Μιλάνε αν προσπαθήσεις να μιλήσεις τη γλώσσα τους. Φοβούνται και ας δείχνουν ότι είναι σκληροί και άτεγκτοι. Αλλά και σου κλείνουν την πόρτα αμέσως μόλις τους κουνήσεις το δάχτυλο. Ετσι είναι η εφηβεία. Μια επανάσταση. Και μια γέφυρα επίσης, που σε περνά στην ενηλικίωση. Μόνο που η γέφυρα είναι πολύ εύθραυστη και χρειάζεται γερές αντοχές από όλους και υπομονετικό πέρασμα”.

- Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο μέρη. Μπορείτε να μας πείτε πού θα κινηθεί το καθένα, με τι τρόπο και σε τι σκοπεύει;

Δήμητρα Τζανετάκη φιλόλογος στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και αναπληρωματικό μέλος ΕΠΑ: “Το Α’ μέρος έχει τίτλο: Εφηβος στην οικογένεια, στο σχολείο, στο Διαδίκτυο. Περιλαμβάνει δύο ομιλίες από ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα στην εφηβεία, έχουν δουλέψει με εφήβους και διαθέτουν τεράστια εμπειρία σε σχετικά θέματα. Μετά τις ομιλίες θα έχει την ευκαιρία το κοινό να κάνει τις ερωτήσεις του και ευελπιστούμε ότι θα προκύψει συζήτηση που θα δώσει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις έγνοιες μας και τις ανάγκες μας σχετικά με τους εφήβους μας. Το θέμα της αποτελεσματικής και γόνιμης επικοινωνίας που αποδεικνύεται τόσο δύσκολη στην εφαρμογή της, είναι αυτό που έμμεσα επιδιώκεται να θιχτεί στην ημερίδα. Ο διάλογος λοιπόν μαζί με τα κριτικά ερωτήματα που μπορούν να ανταλλάσσονται ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φορείς και εφήβους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο ενδυνάμωσης της νέας γενιάς; Βέβαια, έτσι εγείρονται θέματα όπως: βρίσκουμε το κουράγιο να ρωτήσουμε; Να ακούσουμε τις ερωτήσεις ή τις απαντήσεις των άλλων; Ακούμε τα παιδιά; Μήπως όλη μας την ανησυχία, το άγχος και την ανασφάλεια για το μέλλον την κάνουμε κηρύγματα και θόρυβο, τόσο και τέτοιο, που δεν περνάνε τα μηνύματα από τη μια πλευρά στην άλλη… Και μετά θα περάσουμε στο Β’ μέρος που έχει τίτλο: #Share (oι έφηβοι μοιράζονται). Εδώ στόχος μας ήταν να πάρουν το λόγο οι ίδιοι οι έφηβοι. Να φέρουμε τη δική τους φωνή στην ημερίδα. Σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό αφήνοντας στα παιδιά την ελευθερία να πουν ό,τι εκείνα επιλέγουν, με όποιον τρόπο θέλουν. Αν θέλουν. Είπαμε λοιπόν στο δικό τους χρόνο και χώρο να ετοιμάσουν κάτι που θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας, εξ ου και το  #Share. Βεβαίως απευθυνθήκαμε στους εκπαιδευτικούς και ζητήσαμε να μεσολαβήσουν μεταφέροντας το μήνυμα της ΕΠΑ στα παιδιά. Εκείνα στη συνέχεια να δουν πώς θα ανταποκριθούν σε αυτό με τη βοήθεια των οικείων και δημιουργικών δασκάλων τους.

Το #Share από τη μια μας συνδέει με τη γλώσσα των νέων κι από την άλλη φέρνει στο προσκήνιο την πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων που ωστόσο το μοίρασμα έρχονται να προτείνουν, την επικοινωνία. Ποια επικοινωνία και πώς; Ποιος και τι χαλάει την επικοινωνία; Κι έτσι ανοίγει ένας διάλογος και συμβαίνει το μοίρασμα και η ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων. Τότε ήταν που άρχισε το ταξίδι! Ανταποκρίθηκαν εννιά σχολεία. Ετοίμασαν τα μηνύματα που επέλεξαν να μοιραστούν με το κοινό της ημερίδας και είναι έτοιμα με το σύνθημα #Share να φέρουν κάτι από τις σκέψεις τους στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 1η Δεκέμβρη. Οποιος θέλει να ακούσει και να μοιραστεί ας έρθει με τα καλά του… αυτιά, στην ημερίδα. Παρόλο που δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά, είμαι λίγο μαρτυριάρα και θα σας πω πως τα παιδιά θα εκφραστούν με εικαστικά, με τραγούδι, βίντεο, δρώμενα και κυρίως με τη φλογερή νεανική καρδιά τους! Ελπίζουμε πως κι αν το ταξίδι με τους εφήβους ολοκληρώσει το δρόμο του την 1η Δεκέμβρη, αυτά που θα έχουμε μοιραστεί θα μας κάνουν λιγάκι πιο σοφούς και πιο ευαίσθητους”.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία που συνεργάζονται για την ημερίδα και οι υπεύθυνοι καθηγητές #share είναι: Εσπερινό Γυμνάσιο: Ηλίας Μπούνας - Κατερίνα Μπαλαμπάνη. Γυμνάσιο Μεθώνης: Σοφία Γιακμογλίδου. Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Χριστίνα Δίμιζα. 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Αλκη Δίμιζα. ΕΕΕΕΚ: Βασίλης Πετρίδης - Νίκη Καράγιωργα. 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Δημήτρης Κονταξής - Μαρία Παλημάνη. 1ο ΕΠΑΛ Μεσσήνης: Πελαγία Ντισπυράκη - Βίλλυ Τσερπέ. Μουσικό Γυμνάσιο: Εύη Ντινοπούλου.