Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 09:56

GiveJoy.gr: Διαδικτυακή πλατφόρμα για “χρηματοδότηση από το πλήθος”

Γράφτηκε από την
GiveJoy.gr: Διαδικτυακή πλατφόρμα για “χρηματοδότηση από το πλήθος”

 

Το crowdfunding ή αλλιώς “χρηματοδότηση από το πλήθος” είναι μία αναπτυσσόμενη πρακτική για τη χρηματοδότηση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κάποιου έργου/project ή κάποιας ιδέας από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας.

Μία από τις βασικές μορφές του crowdfunding αφορά δωρεές για ιατρικές ανάγκες, όπως ήταν και η καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ να μεταβεί στις ΗΠΑ, ώστε να λάβει θεραπεία ή για να εγχειριστεί ο 17χρονος Πέτρος από τη Μεγαλόπολη.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο Γιώργος Λαχανάς από τη Λογγά είναι ιδρυτής μιας τέτοιας πλατφόρμας που λέγεται GiveJoy.gr και μιλάει στην “Ε” για την λειτουργία και το σκοπό της.

 

- Τι είναι μια πλατφόρμα crowdfunding;

Η πλατφόρμα crowdfunding είναι ένα διαδικτυακό σημείο συνάντησης ανθρώπων αλλά και συλλόγων, για να χρηματοδοτήσουν έργα για καλό σκοπό. Μέσω της πλατφόρμας δημιουργούν εράνους για πολλούς και διάφορους λόγους: ιατρικούς, σπουδών, κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και ατομικούς, όπως έρανοι για τα ζώα που θέλουν περίθαλψη ή ακόμα και για βιοποριστικούς λόγους. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται γνωστός ο έρανός του σε όλο τον κόσμο, κι έτσι συλλέγει χρήματα από γνωστούς, φίλους, αλλά και αγνώστους σε αυτόν, που είναι σε όλο τον κόσμο.

 

- Πώς διασφαλίζεται ότι οι χρήστες δεν θα πέσουν θύματα απάτης από κάποια ψευδή αναγγελία;

Το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα απάτης είναι πιθανόν να συμβεί, όπως συμβαίνει πολλές φορές και έξω από το Ιντερνετ, αλλά αν αντιληφθούμε ότι είναι απάτη, αμέσως διαγράφουμε τον έρανο, το αναφέρουμε και στους όρους της πλατφόρμας. Σίγουρα, τον έρανο θα τον δει κάποιος γνωστός του και θα μας ειδοποιήσει, γιατί γίνεται προβολή μέσω του Facebook και αμέσως θα φροντίσουμε να τον διαγράψουμε.

 

- Τι είδους, συνήθως, καταχωρίσεις αναρτώνται; Με τι περιεχόμενο και για ποιους σκοπούς;

Οι καταχωρίσεις είναι για ιατρικά θέματα, θέματα σπουδών, αλλά και βιοποριστικά. Θέματα επίσης για τα ζώα, ενώ μπορούν να ζητήσουν και βοήθεια για να ιδρύσουν μια επιχείρηση. Γενικά, είναι πολλοί λόγοι που  κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο σκοπός τους είναι να συλλέξουν χρήματα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα και απευθύνονται στη βοήθεια του κοινού.

 

- Πώς σας βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Θα μας βρείτε στο www.givejoy.grκαι στα social media είμαστε στο Facebook, στο Τwitter, στο Instagram, αλλά και στο ok ru, το ρώσικο Facebook με τον τίτλο givejoy.gr. Στην πλατφόρμα μας είναι συνδεμένα τα links, που έχουμε στα social media. Το σύνθημά μας είναι “Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!”.


NEWSLETTER