Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 07:42

52χρονος Καλαματιανός διαβητικός έμεινε χωρίς σύνταξη γιατί δεν τον εξετάζει η επιτροπή!

Γράφτηκε από την
52χρονος Καλαματιανός διαβητικός έμεινε χωρίς σύνταξη γιατί δεν τον εξετάζει η επιτροπή!

Δεν παίρνει από τον Αύγουστο την αναπηρική σύνταξή του 52χρονος Καλαματιανός που πάσχει από διαβήτη, γιατί καθυστερεί η επανεξέτασή του από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Αυτό κατήγγειλε ο ίδιος στην "Ε" απευθύνοντας παράκληση να γίνει κάτι σύντομα γιατί και η σύζυγός του είναι άνεργη ενώ ο γιος του κάνει αιμοκάθαρση.

 

Η Αθανασία Καρούνου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) είπε ότι πράγματι υπάρχει θέμα με αυτές τις καθυστερήσεις και πως έχει ήδη καταγγελθεί στα κεντρικά του ΚΕΠΑ. Η βασική αιτία καθυστέρησης όπως απάντησαν από τα κεντρικά τόσο στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όσο και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), είναι η έλλειψη γιατρών προκειμένου να συγκροτηθούν οι υγειονομικές επιτροπές. Είπαν μάλιστα πως οι λιγότερες συμμετοχές γιατρών στις επιτροπές παρουσιάζονται στις ειδικότητες νευρολόγων και ψυχιάτρων οι οποίοι δύσκολα συμμετέχουν στην διαδικασία. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την κ. Καρούνου είναι «να έχουν δημιουργηθεί επιτροπές, αλλά δεν είναι επαρκείς ο αριθμός των γιατρών για να στελεχωθούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες». Επιπλέον, «από τα κεντρικά του ΚΕΠΑ, αφού μας διαβεβαίωσαν πως γνωρίζουν το πρόβλημα, μας είπαν ότι αρχικά θα εστιαστούν σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία με επίκεντρο την Πάτρα, όπου σημειώνονται πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις - ενώ μετά σειρά θα πάρει η Κρήτη». Είπε ακόμη πως ήδη έχει αναφερθεί η καθυστέρηση και στη Μεσσηνία, αλλά το βασικό είναι να δηλώσει συμμετοχή ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη συγκρότηση επιτροπών. 

Εν τω μεταξύ και στη Μεσσηνία, για εκείνους που έχει λήξει η προηγούμενη απόφαση υγειονομικής επιτροπής, η καθυστέρηση έως ότου επανεξετασθούν και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση είναι γύρω στους 5 με 6 μήνες. Οπως τόνισε η Αθ. Καρούνου δεν έχει κοπεί σε όλους τους διαβητικούς, αλλά σε εκείνους που έχει λήξει η προηγούμενη απόφαση υγειονομικής επιτροπής - ενώ σημείωσε πως καθυστέρηση δεν υπάρχει μόνο όσον αφορά τις αναπηρικές συντάξεις, αλλά και για τα προνοιακά επιδόματα.    

Υπενθύμισε δε πως ήδη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η ΕΣΑΜΕΑ έχουν κάνει και θα συνεχίσουν να κάνουν παρεμβάσεις γιατί υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις, με συνέπεια άνθρωποι με αναπηρίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. 

«Εμείς πάλι θα κάνουμε παρέμβαση γιατί επικρατεί ένας χαμός σε όλη την Ελλάδα - από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ήδη έχουν γίνει διαμαρτυρίες και τοπικά, έξω από το ΚΕΠΑ της Καλαμάτας, αλλά προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε πανελλαδικά γιατί είναι  γενικότερο το φαινόμενο», ανέφερε κλείνοντας η Αθανασία Καρούνου. 

 


NEWSLETTER