Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 08:15

Πάτησε τα 100... και φτιάχνει παστό η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου στα Φιλιατρά!

Γράφτηκε από τον

Μπορεί να έχει πατήσει τα 100 χρόνια της η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου στα Φιλιατρά, αλλά ακόμη τα πόδια της βαστούν καλά και η καρδιά της το λέει. Ετσι με την εμπειρία του ενός αιώνα συνεχίζει να μεταδίδει τις γνώσεις, τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής της στους νεότερους, ώστε να διατηρηθούν ζωντανά. Τη συναντήσαμε χθες στο λιώσιμο του γουρουνιού που αναβίωσε η Ενωση Φιλιατρινών Γυναικών, και μας μίλησε για την παραγωγή του παστού.

 

Η ίδια είναι γεννημένη στο Ραυτόπουλο, χωρίς να θυμάται ακριβώς ποια χρονιά - αλλά όπως μας είπε η κόρη της, πριν από ακριβώς 100 χρόνια. «Εποχή θεριστή», συμπλήρωσε η ίδια. Μας είπε πως τότε τα παιδιά δεν τα δήλωναν όποτε γεννιούνταν αλλά όποτε είχαν την ευκαιρία, και ήξεραν στο περίπου πότε είχαν γεννηθεί. Μεγάλωσε στο Ραυτόπουλο και στη συνέχεια παντρεύτηκε στην Μάλη όπου έκανε 3 κόρες και στην συνέχεια πήγε στα Φιλιατρά όπου ζει μέχρι και σήμερα, έχοντας την χαρά να δει 7 εγγόνια αλλά και 5 δισέγγονα.

Αφοσιωμένη χθες στο λιώσιμο του γουρουνιού, η κ. Κωνσταντίνα τόνισε πως είναι ένα έθιμο που το είχαν από παλιά. Μάλιστα την Τσικνοπέμπτη πίνανε κρασί και ήταν για τις ψυχές - ενώ την Κυριακή που ακολουθούσε ντύνονταν μπούλες και πήγαιναν στις γειτονιές και τα σπίτια.

Η διαδικασία του λιωσίματος του παστού ήταν συγκεκριμένη, λέει: Είχε προηγηθεί το σφάξιμο του γουρουνιού, το αλάτισμά του και στην συνέχεια γινόταν το λιώσιμο του προκειμένου να βγει το παστό, το οποίο φύλαγαν στα σπίτια τους όλο το χρόνο.

Σήμερα έχουν χαθεί τα έθιμα, μας είπε, όπως έχουν χαθεί και πολλοί άνθρωποι - συμπληρώνοντας όμως πως «είναι καλό να θυμόμαστε πάλι τα έθιμα».