Παρασκευή, 10 Μαϊος 2013 13:47

Σήκωσαν βάθρο για να μη μπει η προτομή του Βλαχοδημήτρη

Γράφτηκε από την
Σήκωσαν βάθρο για να μη μπει η προτομή του Βλαχοδημήτρη

Βανδαλισμό καταγγέλλουν οι φίλοι του στοχαστή, ποιητή και πανεπιστημιακού δασκάλου Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, του οποίου η προτομή έχει προγραμματιστεί να μπει την επόμενη Κυριακή στην πλατεία του χωριού του, Σουληναρίου. 

Χθες νωρίς το πρωί ο τ. πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Καρλής πήγε στην πλατεία του χωριού και σήκωσε με γερανό τη βάση της προτομής. Στους διαλόγους που ακολούθησαν, σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν ο πρόεδρος της κοινότητας απείλησε να φέρει τη….. Χρυσή Αυγή. 

Συγκεκριμένα τη Νικόλ Καρλή εκπρόσωπο των φίλων του Βλαχοδημήτρη τηλεφώνησαν συγχωριανοί της και της κατήγγειλαν πως στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ένας γερανός και σηκώνει τη σιδερένια βάση της προτομής, η οποία ήταν τοποθετημένη σε 70 εκατοστά βάθος. Η ίδια πήγε στο σημείο αμέσως και είδε πως ήταν στο σημείο και συντόνιζε τη διαδικασία ο Γ. Καρλής. Οταν η ίδια του ζήτησε το λόγο, εκείνος της είπε ότι δε θα σταματούσε, αλλά θα της έφερνε και τη Χρυσή Αυγή στο σημείο, αν επέμενε να βάλει την προτομή στην πλατεία. Της είπε ακόμη, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, ότι η θέση του Βλαχοδημήτρη είναι στο νεκροταφείο. Η έντονη συζήτηση συνεχίστηκε για λίγο ακόμα, μέχρι που στο σημείο ήρθε και η Αστυνομία. Οι αστυνομικοί μίλησαν με το Γ. Καρλή, ενώ η Νικόλ Καρλή και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δαρσακλής απευθύνθηκε στο Δήμο Πύλου Νέστορος, όπου κατατέθηκε αυτεπάγγελτα αναφορά. 

Στο σημείο αυτό η "Ε" ζήτησε διευκρινίσεις από τη χήρα του καθηγητή, Βάσω Κωνσταντούρου - Βλαχοδημήτρη, η οποία έκανε σαφές πως: η ιδέα της προτομής ξεκίνησε από φίλους του εκλιπόντος, όλα τα χαρτιά και οι αιτήσεις κατατέθηκαν νομότυπα, το αίτημα έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Δήμο Πύλου. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ο καλλιτέχνης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, 2 αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι του χωριού αποφάσισαν μαζί το σημείο που θα έμπαινε η προτομή. Μάλιστα χθες εξετάστηκε το ενδεχόμενο καλλωπισμού του σημείου και τοποθέτησης λουλουδιών. 

Η χήρα Βλαχοδημήτρη επιβεβαίωσε την πληροφορία πως ο Γιάννης Καρλής πήγε στο σπίτι της κουνιάδας της το Μ. Σάββατο, ζήτησε να τη δει και της είπε να μην βάλει την προτομή στην πλατεία και πως αν αυτό γινόταν, θα "τα γκρέμιζε όλα, θα έκανε επανάσταση".

Από το χθεσινό περιστατικό έχει τραβηχτεί και φωτογραφία από κινητό, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Ο ποιητής και στοχαστής Θοδωρής Βλαχοδημήτρης γεννήθηκε το 1925 στο Σουληνάρι Πυλίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Πύλου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δούλεψε ως επιστημονικός συνεργάτης. Παραιτήθηκε το 1967, λόγω της δικτατορίας. Αυτοεξόριστος στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου έζησε 35 χρόνια, εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο εκεί Πανεπιστήμιο και δίδαξε Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού και Φιλοσοφία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Πέθανε στην Αθήνα το 2005.

Γ.Σαρ. 

 


NEWSLETTER