Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011 22:56

Εκστρατεία καθαρισμού του Τάνου από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Γράφτηκε από την
Εκστρατεία καθαρισμού του Τάνου από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Με σύνθημα «Συμμετέχουμε όλοι - Νοιάζομαι, ενδιαφέρομαι, αγαπώ τον τόπο μου», ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ξεκίνησε την εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του δήμου και όχι μόνο. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Τάνος ποταμός από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων παντός είδους, αλλά και η συμμετοχή τους στον καθαρισμό του την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί, με σημείο συνάντησης την πλατεία Λαϊκής Αγοράς Αστρους.
Μάλιστα την περασμένη Τρίτη κλιμάκιο του δήμου με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας αντιδήμαρχο Δημήτρη Γκαύρο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Σίδερη, καθώς και με το σύμβουλο Νίκο Πολυμενάκο από τον οποίο ξεκίνησε η ιδέα καθαρισμού του ξεροπόταμου, επισκέφτηκε τον χώρο. Εκεί οι δημοτικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος του ποταμού.
Τα σκουπίδια -όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που είχαμε την ευκαιρία να τραβήξουμε από το χώρο- έχουν γεμίσει τον ποταμό και υπάρχει κίνδυνος με μία δυνατή νεροποντή να μεταφερθούν στη θάλασσα. Διαπιστώνοντας λοιπόν οι αρμόδιοι την τραγική κατάσταση του ποταμού από τα κάθε λογής απορρίμματα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον καθαρισμό του. Ζητούν όμως και την εθελοντική συμμετοχή όχι μόνο των πολιτών, αλλά και επαγγελματιών της περιοχής που διαθέτουν μηχανήματα, ώστε όλοι μαζί να καθαρίσουν το ποτάμι.
Τόσο ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γκαύρος τόνισαν πως εκείνο που έχει σημασία είναι να καθαριστεί ο ποταμός και κυρίως να διατηρηθεί καθαρός - αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κίνδυνοι τόσο για το περιβάλλων όσο και για την υγεία των πολιτών, αφού τα σκουπίδια είναι δυνατόν να καταλήξουν στη θάλασσα.
Ο δήμος, σύμφωνα με το δήμαρχο, σύντομα θα ξεκινήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού προγράμματος για την προστασία του συνόλου των ποταμών της περιοχής και γενικά του περιβάλλοντος, αλλά ζητά την συμμετοχή των πολιτών αφού θεωρεί πως κανένα πρόγραμμα αλλά και καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν υπάρξει η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά ο κ. Σκαντζός και ο κ. Γκαύρος, δεν είναι δυνατόν να καθαρίζει η δημοτική αρχή και οι πολίτες να συνεχίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους.


NEWSLETTER