Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 21:42

Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά

Εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι ο νέος σταθμός του ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες της Τριφυλίας για την διακομιδή περιστατικών στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Η λειτουργία του, που ήδη έχει ξεκινήσει είναι 24ωρη και προς το παρόν καλύπτει τα όρια του δήμου αν και άμεσος στόχος είναι η επέκταση του και πέρα από αυτά. Οπως τονίστηκε από όλους είναι μια θετική εξέλιξη στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό.
Μάλιστα με αφορμή την συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας τονίστηκε ότι η λειτουργία του θα στηρίξει το νοσοκομείο καθώς θα παρέχει πιο ολοκληρωμένη παροχή άμεσης βοήθειας. Ξεκαθαρίστηκε ότι οι διακομιδές του θα είναι μόνο προς το νοσοκομείο της περιοχής και μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι μαζί με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα αποτελέσουν ένα δίπολο στον υγειονομικό τομέα. Ενώ για ακόμη μια φορά από επίσημα χείλη ακούστηκε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα συνεχιστεί ως μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Για την δημιουργία του Σταθμού ΕΚΑΒ στην περιοχή επισημάνθηκε η σημαντική συμβολή του Κυπαρισσιώτη αντιπροέδρου Τάκη Κορμά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκε για την συγκρότησή του και μέσα σε λίγους μήνες τα κατάφερε με την συνδρομή της διοίκησης και των φορέων της περιοχής.
Τον αγιασμό του νέου σταθμού που φιλοξενείται στο χώρο του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών έκανε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος που ευχήθηκε από καρδιάς για την καλή του λειτουργία. Την διοίκηση του ΕΚΑΒ ευχαρίστησε ο διοικητής του ΚΑΦΚΑ Λεωνίδας Παρασκευόπουλος για την δημιουργία του σταθμού, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιόκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτούς τους 15 μήνες για την ανασυγκρότηση, και τον εξορθολογισμό λειτουργίας του υπογραμμίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί 13 νέοι σταθμοί χωρίς να έχουν γίνει νέες προσλήψεις, ενώ για την υλοποίηση προγράμματος αγοράς ασθενοφόρων 31 από τα οποία θα είναι στην δική μας περιφέρεια, σημείωσε ότι υπήρξε πλήρης διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Η περιοχή τόνισε είχε την ανάγκη αυτή και ήταν και η αγωνία του Τάκη Κορμά που από την αρχή είχε επισημάνει αυτή την έλλειψη.
Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο δεύτερος στην Μεσσηνία τόνισε στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Τάκης Κορμάς υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις βασικοί άξονες που κινείται το ΕΚΑΒ είναι η άμεση πρόσβαση, η ποιοτική και σωστή παροχή βοήθειας και η σωστή μεταφορά του ασθενούς. Το νοσοκομείο Κυπαρισσίας με την έλευση του ΕΚΑΒ ισχυροποιείται και ενδυναμώνεται τόνισε. Η λειτουργία του ΕΚΑΒ θα είναι σε 24ωρη βάση θα καλύπτει τα όρια της Τριφυλίας και θα διακομίζει τα περιστατικά μέχρι το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας εκεί θα είναι και ο πυλώνας αναφοράς του.
Ξεκίνησε, είπε, καλά. Ο κόσμος αρχίζει να το μαθαίνει και ήδη έχει πάει σε δέκα περιστατικά, ενώ επισήμανε και την μεγάλη σημασία της προνοσοκομειακής φροντίδας και ειδικά για τα τροχαία ατυχήματα.
Ο διοικητής της 6η ΥΠΕ Παναγιώτης Γκούμας τόνισε ότι η μέρα αυτή είναι σημαντική για την περιοχή αφού αποκτά κάτι που της έλειπε αλλά και κάτι που θα σώσει πολλές ζωές, ενώ από την άλλη ισχυροποιεί και το νοσοκομείο της περιοχή. Ξεκαθάρισε ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα παρέχει δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια περίθαλψη και μαζί με το ΕΚΑΒ θα αποτελέσουν ένα δίπολο. Από το ΕΚΑΒ είπε δεν θα γίνονται διακομιδές σε άλλο νοσοκομείο αλλά θα αποτελέσει ένα ισχυρό βραχίονα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
«Είναι έργο Κορμά» ο σταθμός του ΕΚΑΒ επισήμανε ο διοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος υπογραμμίζοντας ότι για να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από το νοσοκομείο χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους.
Μετά από πολλά πλην ήρθε και ένα συν για την περιοχή τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας εκφράζοντας και την χαρά του που «διατρανώθηκε η φωνή που λέει ότι η δημιουργία του ΕΚΑΒ δεν λειτουργεί ως άλοθι για την υποβάθμιση του νοσοκομείου».
Είναι σημαντική μέρα για δύο λόγους επισήμανε ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος για αυτά που ειπώθηκαν από την διοίκηση του ΕΚΑΒ, αλλά και για αυτά που είπε ο κ. Γκούμας για το νοσοκομείο, σημειώνοντας και ο ίδιος ότι το ΕΚΑΒ έρχεται να στηρίξει το νοσοκομείο. Με την προϋπόθεση είπε ότι όλα αυτά θα υπακούσουν σε ένα κανόνα, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ήρθε η ώρα ο πολίτης να μπει στο επίκεντρο.
Στην συνέχεια ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς σημείωσε ότι η δημιουργία του ΕΚΑΒ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της περιοχής και υπογραμμίζει είπε ότι οι υποδομές υγείας στην Τριφυλία όχι μόνο δεν απαξιώνονται αλλά αναβαθμίζονται, ενώ μιλώντας για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας τόνισε ότι δεν είναι το δεύτερο του νομού αλλά ένα άλλο νοσοκομείο, έχει μεγάλη αξία τόνισε ότι έχει στηριχτεί από δωρεές και ελάχιστα έχει επιβαρύνει το κράτος.
Ενώ ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός έχει και ένα πολιτικό νόημα, ότι σε εποχές ακόμη και οικονομικά δύσκολες μπορούμε -όταν όλοι μαζί βάζουμε τα δυνατά μας και προσπαθούμε- να κάνουμε θετικά βήματα. Για το νοσοκομείο τόνισε «δίνουμε μια μάχη όχι απλώς για την παραμονή του αλλά για την εξέλιξη του και για όλα αυτά που τόσα χρόνια έχουν καθυστερήσει για αυτό και πρέπει είπε να κάνουμε την δική μας πρόταση για την ανάπτυξή του», ενώ ανέφερε και την αξιοποίηση της μεγάλης του περιουσίας για να μπορέσει να κάνει ένα ποιοτικό άλμα.
Στην συνέχεια ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας στο χώρο που στεγάζεται το ΕΚΑΒ και η ξενάγηση των παρευρισκομένων όπως και ο αγιασμός των ασθενοφόρων του σταθμού.
Να σημειώσουμε ότι στα εγκαίνια εκ μέρους της περιφέρειας παραβρέθηκε ο περιεφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, κι ακόμα οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Αναστάσιος Πούλος και Γιάννης Φιλντίσης.


NEWSLETTER