Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 00:57

Απολαυστική διάβαση του Αρκαδικού ποταμού

Γράφτηκε από τον
Απολαυστική διάβαση  του Αρκαδικού ποταμού

Τις ομορφιές που κρύβει ο Αρκαδικός ποταμός είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αλλά και να απολαύσουν όσοι συμμετείχαν στην πεζοπορία που διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί για 11η χρονιά ο Σύλλογος Μυραίων και Αλιμακαίων «Η Περιστεριά». Περισσότεροι από 50 περιπατητές ξεκινώντας από την θέση "Διπόταμα", εκεί που ενώνεται το Σελέικο με το Κοπανακαίικο ποτάμι διασχίζοντας μια απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων έφτασαν μέχρι πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς.

Μια διαδρομή που έκρυβε πολλές εκπλήξεις και ομορφιές από την μοναδικότητα του περιβάλλοντος σε ένα άγνωστο για πολλούς φυσικό τοπίο. Καταρχήν το ξεκίνημα έγινε από ένα σημείο όπου μια κατολίσθηση έχει δημιουργήσει μια μικρή λίμνη με το νερό να περνά κάτω από το έδαφος, συνεχίστηκε κυρίως μέσα από την κοίτη του ποταμού με την πρασινάδα από την πλούσια πανίδα να φτάνει μέχρι μέσα το νερό, ενώ σε διάφορα σημεία τα ψηλά δέντρα που βρίσκονται στις όχθες του έριχναν παχιά την σκιά τους. Εντυπωσιακό είναι ένα σημείο με απόκρημνα βράχια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του ποταμού σε ύψος περίπου 10 μέτρων τα οποία όμως είναι καταπράσινα. Επίσης εντυπωσιακές αλλά και δροσερές για μικρές βουτιές είναι οι λιμνούλες που σχηματίζονται σε διάφορα σημεία.

Μοναδική και η ιστορία της περιοχής, κομμάτι της οποίας αποτελεί το πέτρινο τοξωτό γεφύρι «Κακκίσου Μάνη» για το οποίο μίλησε στους περιπατητές ο Στάθης Παρασκευόπουλος. Ηταν ένα γεφύρι που αποτελούσε τον οδικό κρίκο σύνδεσης της Αρκαδιάς με τα Σουλιμοχώρια και την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα από την μια του πλευρά προς το Αλιμάκη σώζονται και τμήματα από το πετρόχτιστο καλντερίμι του.

Συνεχίζοντας κανείς την διαδρομή του συναντά διάφορες πηγές δεξιά και αριστερά του ποταμού με γάργαρα δροσερά νερά. Μια από αυτές είναι και το «Κοκκινόριγο» που ενδείκνυται για μια σύντομη στάση, όπως και έγινε.

Η πεζοπορία τερματίστηκε πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς με τον οποίο συνδέεται μέσα από ένα μικρό μονοπάτι.

Εκεί θαύμασαν το φαράγγι, τους καταρράκτες και τους σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί. Ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από την δροσιά και την βαριά σκιά των πλατανιών δίπλα ακριβώς από τα δροσερά νερά του ποταμού, παρατέθηκε από το σύλλογο γεύμα προς τους περιπατητές αλλά και σε όλους τους φίλους του συλλόγου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Αυγερινός Ράμμος αφού ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους, στάθηκε στους στόχους που έχουν θέσει και είναι ο φωτισμός του φαραγγιού, η ανάδειξη και προβολή της περιοχής, χωρίς όμως να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή συνδέεται άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και έτσι ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να συνδυάσει και τα δύο.

Επίσης ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Στάθης Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, συνεχάρη τον σύλλογο για την δράση του σημειώνοντας ότι με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν με τον "Καλλικράτη" στους δήμους, οι σύλλογοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται έντονα. Σημείωσε ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να αναδειχθεί και ότι τέτοιες δράσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεμψιμοιρία, όπως κάνουν κάποιοι πολίτες.

 



NEWSLETTER