Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 08:19

Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Κύκλο πανεπιστημιακών διαλέξεων και εκδηλώσεων διοργανώνει το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017, το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» του Τμήματος Φιλολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Στο πλαίσιο αυτό θα διδάξουν διακεκριμένοι επιστήμονες και καταξιωμένοι δημιουργοί.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 7 μ.μ. και θα γίνονται Τετάρτη στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ανατολικό Κέντρο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

19 Οκτωβρίου Γιώργος Ανδρειωμένος "Το θέμα της πάλης στα ελληνικά δημοτικά τραγούδια: διαχρονική μελέτη ενός ενδεικτικού παραδείγματος".

2 Νοεμβρίου Ελένα Κουτριάνου "Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και η ζωγραφική".

23 Νοεμβρίου Τιτίκα Καραβία "Οψεις της ελληνικότητας στον νεοελληνικό δοκιμιακό λόγο του 20ού αιώνα".

7 Δεκεμβρίου Δήμητρα Δελλή "Η πολυσημία του ρήματος (ἐπι)νέμω και των παραγώγων του στις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους. Το παράδειγμα της ρωμαϊκής Μεσσήνης".

 8 Δεκεμβρίου Πέτρος Τατσόπουλος - Ρένος Χαραλαμπίδης

"Προβολή της ταινίας «Η καρδιά του κτήνους», βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο, και συζήτηση με τους δημιουργούς".

15 Φεβρουαρίου “Κατερίνα Σχινά - Γιώργος Αριστηνός "Τιμώντας τον Θανάση Βαλτινό" - στο πλαίσιο της αναγόρευσης του συγγραφέα σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

8 Μαρτίου Χριστόφορος Χαραλαμπάκης "Η γλώσσα του Νίκου Καρούζου" - θα προηγηθεί προβολή ντοκιμαντέρ διάρκειας 30’.

29 Μαρτίου Βασίλης Αλεξίου "Η μπαχτινική φιλοσοφία της γλώσσας". 26 Απριλίου Μαρίνα Γρηγοροπούλου "Ηθική και πολιτική της φιλοξενίας: η σύγχρονη μετανάστευση στην ελληνική λογοτεχνία".

10 Μαΐου Αννα Τζούμα "Η πολιτισμική ποιητική του ερωτικού λόγου".