Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 08:22

Οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ Μεσσηνίας

 

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ενημερώνει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα αρχίσει η εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). 

Ετσι, τα ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν, όπου είναι δυνατόν, τμήματα «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» στις εξής ειδικότητες: α) υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, β) τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, γ) τεχνικός οχημάτων, δ) τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, ε) σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής, στ) τεχνικός φυτικής παραγωγής, και η) βοηθός νοσηλευτή.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 9 μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα ειδικότητας στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. 

Με την ολοκλήρωση του μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας και πριν την συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης, κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει προπαρασκευαστικά μαθήματα πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Για να λειτουργήσει ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον 8 μαθητές.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητών της τάξης μαθητείας ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ) δηλαδή 17,12 ευρώ. Τα 6,12 ευρώ της αποζημίωσης, καθώς και οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές, θα καταβάλλονται μηνιαίως από την επιχείρηση, όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας - Μαθητεία στον εργασιακό χώρο» της εφαρμογής της «Πιλοτικής τάξης μαθητείας». Τα υπόλοιπα 11 ευρώ της αποζημίωσης θα καταβάλλονται από το υπουργείο μέσω των ΔΔΕ.

 

Η ανακοίνωση κλείνει με κάλεσμα «σε όλους τους αποφοίτους των πιο πάνω ειδικοτήτων, καθώς επίσης στις επιχειρήσεις και οργανισμούς (δημόσιες και ιδιωτικές), που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο θεσμό της μαθητείας, να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις των ΕΠΑΛ Μεσσηνίας ή με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας στο τηλέφωνο 27213 61585».


NEWSLETTER