Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 08:16

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στον Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στον Δήμο Καλαμάτας, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, υπό τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης γνωστοποιήθηκε ότι η δημιουργία των κέντρων -ορισμένα από τα οποία θα προορίζονται για παιδιά με αναπηρία- χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία αναμένεται να προκηρύξει το συγκεκριμένο έργο στο άμεσο μέλλον. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι οι δομές αυτές να προσφέρουν δημιουργική απασχόληση σε παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό δημιουργίας των ΚΔΑΠ, σε αυτά προβλέπεται η απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την ατομική - οργανωμένη δραστηριότητα και η εξυπηρέτηση των γονέων. Τα κέντρα, ενδεικτικά, θα παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα Πληροφορικής, ενώ σε αυτά θα υπάρχουν και δραστηριότητες όπως τα εικαστικά, η μουσική, ο χορός, το θεατρικό παιχνίδι και ο αθλητισμός.

Οσον αφορά τα ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία, σε αυτά -όπως αναλύθηκε στη σύσκεψη- προβλέπεται «η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Επίσης, η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό - συγγενικό περιβάλλον τους».

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρης Οικονομόπουλος, πήραν μέρος επίσης αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας.