Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 07:54

Καλαμάτα: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Θανάσης Βαλτινός 

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Θανάσης Βαλτινός 

 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα είναι από χθες ο καταξιωμένος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός.

Η τελετή έγινε το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Ν. Πολίτης». 

Οι απαραίτητες προσφωνήσεις έγιναν από τον αναπληρωτή πρύτανη καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο και τον κοσμήτορα της σχολής, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη. Για τον κ. Βαλτινό μίλησαν οι συγγραφείς - κριτικοί Κατερίνα Σχινά και Γιώργος Αριστηνός. Η κ. Σχινά είπε μεταξύ άλλων πως η γραφή του κ. Βαλτινού λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον κόσμο των νεκρών και των ζωντανών. Κλείνοντας τόνισε πως "τιμούμε τον ίδιο όχι μόνο ως λογοτέχνη αλλά και ως προσωπικότητα". Ο κ. Αριστηνός χαρακτήρισε το συγγραφέα ως "παράδειγμα ανορθοδοξίας και αίρεσης" και σχολίασε ότι ο ίδιος έρχεται σε ρήξη με τον κανόνα και πως βρέθηκε σε απόσταση με το ιδίωμα της εποχής. "Εχει μία αθεράπευτη δυσανεξία σε ό,τι καλλωπιστικό στοιχείο του λόγου, στα ψιμύθια. Καταφέρνει να αιχμαλωτίζει όμως τη γλώσσα και χωρίς να το θέλει σε στιγμές γελοιογραφεί. Είναι φιλάνθρωπος πίσω από τον κυνισμό του. Αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη λογοτεχνία" κατέληξε ο κ. Αριστηνός. 

Τις αποφάσεις για την αναγόρευση του κ. Βαλτινού σε επίτιμο διδάκτορα ανέγνωσαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελενα Κουτριάνου, η Τιτίκα Καραβία επίκουρος καθηγήτρια και ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος. 

Στην ομιλία του ο Θανάσης Βαλτινός είπε πως νιώθει βαθιά συγκίνηση για την τιμή που του έγινε και για το ότι ήρθαν από την Αθήνα και από πόλεις της Ευρώπης, φίλοι του για να τον δουν. Εκανε μια αναφορά στις ρίζες της λογοτεχνίας και διάβασε απόσπασμα από το δοκίμιό του "Ο ουροβόρος όφις". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο του έργο, το οποίο θα κυκλοφορήσει από το "Βιβλιοπωλείον της Εστίας" με τίτλο "Ημερολόγιο της Αλοννήσου". Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο είχε γραφτεί παλιότερα και είχε κυκλοφορήσει σε cd. 

Η διοργάνωση της βραδιάς έγινε από το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» του Τμήματος Φιλολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τους μαθητές κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (τάξη Αντώνη Κουφουδάκη) Κωνσταντίνα Μαλαπάνη και Ακη Σιψά. 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER