Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 08:55

Μεσσήνιοι μαθητές σε μαθηματικό διαγωνισμό 

Γράφτηκε από την

Τα δυνατά τους θα βάλουν σήμερα οι μαθητές από τη Μεσσηνία που κατάφεραν να περάσουν τη φάση του «Ευκλείδη» του διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για αυτή τη χρονιά: Η επόμενη φάση του διαγωνισμού είναι η 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», η οποία διεξάγεται σήμερα Σάββατο 4 Μαρτίου. 

Ο διαγωνισμός γίνεται στις 9 π.μ. στην Αθήνα, στο κτήριο του Νέου Χημείου, στην οδό Ναυαρίνου 13Α (μεταξύ Μαυρομιχάλη και Χαρ. Τρικούπη). Αύριο Κυριακή 5 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76, είσοδος από Αντωνιάδου) στις 12 μ. θα γίνει η τελετή βράβευσης των μαθητών που θα διακριθούν στον «Αρχιμήδη». 

Οι μαθητές που πέρασαν τον «Ευκλείδη» και σήμερα συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στον «Αρχιμήδη» είναι οι εξής:  

Από τη Β' γυμνασίου: Παναγιώτης Ηλιόπουλος από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Χρήστος - Κωνσταντίνος Λιάκος από το Γυμνάσιο Παραλίας.

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Από τη Γ' γυμνασίου: Ευστάθιος Βασιλόπουλος από το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Δήμητρα - Μαρία Κυριαζή από το Γυμνάσιο Κορώνης, Νικήτας - Γεώργιος Μαλαπάνης από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. 

Από τις συμμετοχές λυκείων του νομού ο μοναδικός μαθητής που διακρίθηκε είναι ο Απόλλωνας Μπακής από το 6ο Λύκειο Καλαμάτας, στην επιτυχία του οποίου αναφέρεται ο καθηγητής Νίκος Τσιάλας που το φροντιστήριό του προετοιμάζει δωρεάν τους μαθητές που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Ο ίδιος μιλά επίσης για τη διάκριση του μαθητή του Χρήστου - Κωνσταντίνου Λιάκου (Γυμνάσιο Παραλίας), αλλά και για τον Νίκο Κατερινόπουλο μαθητή της Στ’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος προκρίθηκε στην 2η φάση του διαγωνισμού «Θαλής», αλλά μόλις για μισή μονάδα δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Ωστόσο, παραμένει στην πρώτη τριάδα των καλύτερων του δημοτικού σχολείου σε όλη την Ελλάδα, όπως επισημαίνει.

Από τη μεριά του ο Απόλλωνας Μπακής μιλά για τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς. Τα τελευταία 3 χρόνια φτάνει ως τον τελικό και, όπως λέει ο ίδιος, κάθε φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. "Πρόκειται όμως για μια εμπειρία που βοηθάει σημαντικά ενόψει των πανελληνίων εξετάσεων", υπογραμμίζει. 

 

 Απόλλωνας Μπακής

Νίκος Τσιάλας

Ο Νίκος Κατερινόπουλος μπορεί να έχασε την πρόκριση για μισό βαθμό και τις δύο τελευταίες χρονιές, αλλά δεν το βάζει κάτω. Αλλωστε, πρώτη φορά δοκίμασε τις δυνάμεις του στην Δ’ δημοτικού και βρίσκεται ανάμεσα στους 3 καλύτερους της Ελλάδας στα δημοτικά, οι οποίοι εξετάζονται μαζί με μαθητές γυμνασίου. Οπως λέει, θα ήθελε να σπουδάσει Συνδυαστική για να τη διδάσκει στο μέλλον.

Νίκος Κατερινόπουλος

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος λέει σχετικά με το διαγωνισμό: «Οφείλω την επιτυχία μου στο ότι διάβασα το βιβλίο που ονομάζεται "Μαθηματικές Ολυμπιάδες Β΄ γυμνασίου" του Μπάμπη Στεργίου, με τον οποίο επικοινώνησα τηλεφωνικά, με συμβούλευσε για τους διαγωνισμούς και με εμψύχωσε. Επίσης έχω κάνει τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια εξάσκηση στα μαθηματικά κι έτσι έχω πίστη ότι μπορώ να πηγαίνω στους διαγωνισμούς. Δεν έχει για μένα τόσο μεγάλη σημασία το ότι θα διακριθώ, αλλά το ότι κάνω αυτό που μου αρέσει να κάνω και αυτό που θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου που με στήριξαν: στην Α΄ Γυμνασίου την μαθηματικό Θεοδώρα Ξενούλη, στη Β' Γυμνασίου τον μαθηματικό Χρήστο Καλαμουδάκο και την φυσικό Κωνσταντίνα Παναγάκου, που με ενθαρρύνει συνεχώς». 

Κ.Δ. - Γ.Σαρ.