Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 09:47

Οι πρωτεύσαντες στις πανελλαδικές σε Καλαμάτα και Μεσσήνη (βίντεο- φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Μπορεί να κουράστηκαν... αλλά τα κατάφεραν. Ο λόγος για τους αποφοίτους των λυκείων της Μεσσηνίας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ρίχτηκαν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν χτες, έκαναν πολλούς να χαμογελάσουν με ανακούφιση και τους έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση για να αρχίσουν το... πακετάρισμα για τη νέα τους ζωή! 

Σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα επιδόσεων και βαθμολογιών που είχε συλλεγεί χθες Παρασκευή από τα βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται άνοδος των βάσεων στα Παιδαγωγικά Τμήματα, πτώση στα Πολυτεχνικά και διατήρηση των Ιατρικών σχολών στα περσινά υψηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι αρκετοί και οι επιτυχόντες που μας είπαν ότι πρώτη τους προτίμηση θα είναι οι σχολές Ψυχολογίας.

 

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Η Μαρία Αντωνοπούλου με 17.514 μόρια θέλει να περάσει στο Τμήμα Ψυχολογίας γιατί της αρέσει πολύ να βοηθάει τους ανθρώπους. Ηταν ένα όνειρο και τώρα βλέπει πως μπορεί να το κάνει πραγματικότητα. Για να το πετύχει είχε πολύ αυστηρό πρόγραμμα στο διάβασμα, από τη Β' λυκείου κιόλας. 

Η Φωτεινή Σκαρπαλέζου στο 1ο πεδίο έπιασε 17.920 μόρια και στο 3ο πεδίο 17.043. Οσον αφορά το τι θα δηλώσει, είναι μεταξύ της Ψυχολογίας και της Λογοθεραπείας, γιατί και τα δύο τμήματα έχουν σε σχέση με τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα θέλει να ασχοληθεί με τα παιδιά. «Αν έχουμε στόχο και θέλουμε πολύ κάτι, το προσπαθούμε. Με διάβασμα πολύ το πέτυχα, δεν ήταν εύκολο, αλλά με τη θέληση όλα γίνονται. Με θέληση και κίνητρο» δηλώνει η ίδια. 

Η Γεωργία Κουτίβα με 18.206 μόρια θα βάλει ως πρώτη της επιλογή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. «Το πιο δύσκολο κομμάτι της χρονιάς ήταν οι εξετάσεις. Η χρονιά ήθελε πρόγραμμα, με διάβασμα, προσήλωση, αλλά και ξεκούραση. Με βοήθησε να τα βγάλω πέρα το γεγονός ότι κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η ψυχραιμία. Από τη στιγμή που πάλεψα να είμαι ψύχραιμη, πήγα καλύτερα» έχει να πει.

Από το ίδιο σχολείο, ο Γιώργος Λεγγίτσας με 17.740 μόρια θα δηλώσει στρατιωτικές σχολές. 

 

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Λεωνίδας Αλεξανδρόπουλος κατάφερε να βγάλει μέσο όρο μαθημάτων 18,2. 

Η Μαρία Τσαφατίνου έπιασε 16.345 μόρια και θα δηλώσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από μικρή έχει κλίση στους υπολογιστές και τώρα ήρθε η ώρα να την εξελίξει. Τα κατάφερε δίνοντας βαρύτητα όλη τη χρονιά στα 4 μαθήματα - και προσπαθώντας να μένει ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. 

 

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Μυρτώ-Θάλεια Αλευρά έπιασε 18.697 και είναι ικανοποιημένη γιατί θα μπορέσει από ό,τι φαίνεται να περάσει στην πρώτη ή στη δεύτερη επιλογή της. Θα δηλώσει Ιατρική ή Οδοντιατρική. Το κριτήριο με βάση το οποίο τις επέλεξε είναι ότι από μικρή ηλικία της άρεσαν τα επαγγέλματα αυτά και ήταν σίγουρη για την κλίση της. Η χρονιά πέρασε για την ίδια με  πρόγραμμα στο διάβασμα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η βοήθεια που είχε από τους καθηγητές της, όπως και η ψυχολογική στήριξη των γονιών της. 

Η Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου με 18.034 μόρια θέλει να περάσει στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αθήνας. «Διάβασα πάρα πολύ όλη τη χρονιά - σε τέτοιο βαθμό που νιώθω πως άλλαξε η ζωή, ο χαρακτήρας μου. Θυσιάζεις πράγματα, παρέες, αλλά το γεγονός ότι πήγα καλά τελικά, τα καλά αποτελέσματα που είχα, με κάνουν να νιώθω πως δικαιώθηκα. Είναι υπέροχο το συναίσθημα· πόνεσα όλη τη χρονιά, αλλά άξιζε τον κόπο. Πρέπει να επιλέξουμε μια σχολή που θα μας βελτιώσει το χαρακτήρα, που θα μας ευχαριστεί. Ηταν δύσκολη εμπειρία, αλλά τώρα νιώθω δικαίωση - και ευχαριστώ τους καθηγητές μας» λέει η Πηνελόπη. 

Η Γεωργία Μουτζούρη συγκέντρωσε 18.742 μόρια και στόχος της είναι η Νομική Αθήνας. Τη διάλεξε γιατί την παρακίνησε ο αδελφός της και επίσης γιατί της άρεσε από μικρή. «Ηταν ένα όνειρο ζωής. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν το πάρα πολύ διάβασμα 2 χρόνια τώρα... και φυσικά το πρόγραμμα και η βοήθεια από τους καθηγητές» δηλώνει.

Η Μαριλένα Μπάκα τα πήγε επίσης πολύ καλά. Αν και δεν το περίμενε, έπιασε 18.472 μόρια και πρώτη επιλογή της είναι η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ. Λέει πως κουράστηκε πολύ, πως ήταν εξοντωτικό το άγχος την τελευταία εβδομάδα, αλλά τώρα δεν αλλάζει με τίποτα το αίσθημα που νιώθει. «Κλαίω από τη χαρά μου!» μας λέει.

 

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το τηλεφώνημα της “Ε” πέτυχε τη Σεβαστιανή Αθανασοπούλου στο εξωτερικό. Η Σεβαστιανή έπιασε 17.734 μόρια και πρώτη της επιλογή θα είναι η Ψυχολογία. 

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος με 18.096 μόρια θα δηλώσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο ή στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο αυτά τμήματα του αρέσει η ευελιξία, το ότι δηλαδή μπορείς να ασχοληθείς με πολλούς διαφορετικούς τομείς - και αυτοί σου δίνουν τη δυνατότητα αποκατάστασης. 

Η Ευγενία Δεδούση συγκέντρωσε 18.300 μόρια και θέλει να περάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, γιατί της αρέσει η θάλασσα. Θέλει στη συνέχεια να ακολουθήσει την ειδικότητα του μηχανικού, αφού αγαπά ιδιαίτερα τη φυσική και τα μαθηματικά, και μετά να κάνει μεταπτυχιακό στη νανοτεχνολογία. Οσο για το ότι το διάβασμα θα... συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο, για μια σταθερή δουλειά.  

Ο Νίκος Καρμοίρης έπιασε 18.848 και θέλει να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στην Αθήνα. Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη, αλλά το σημαντικό ήταν πως οι φίλοι του, η παρέα του, ήταν συγκεντρωμένοι κι ο ένας βοηθούσε τον άλλο στα μαθήματα αλλά και ψυχολογικά. Η αλληλεγγύη στην παρέα ήταν για εκείνον το πιο σημαντικό στοιχείο.

Ο Νίκος Κομινάκης έχει συγκεντρώσει 18.093 μόρια και θέλει να περάσει Νομική ή Ψυχολογία. 

Η Ευσταθία Κουτσουμπού με 18.200 μόρια δεν έχει αποφασίσει τι θα δηλώσει, γιατί περιμένει να δει και τα μαθήματα επιλογής. Το κριτήριο με το οποίο θα αποφασίσει αφορά την εξασφάλιση του μέλλοντος, αλλά και την επιθυμίες, τις κλίσεις της ως προς τις σπουδές. «Με στήριξαν πολύ τη χρονιά αυτή οι γονείς, οι καθηγητές και οι συμμαθήτριές μου» σχολιάζει η Ευσταθία. 

Ο Κωνσταντίνος Μακρής με 18.373 μόρια θα δηλώσει Πολυτεχνείο, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και μετά ως δεύτερη επιλογή το Μαθηματικό. «Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία», λέει, «μόνο το συστηματικό διάβασμα και η ενασχόληση σε βάθος με τα μαθήματα». Το ερχόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με το κολυμβητήριο για να ξαναβρεί τη φόρμα του, αφού το είχε σταματήσει τόσο καιρό. 

Η Νεφέλη-Κασσιανή Νικητάκη έβγαλε 17.786 μόρια και τώρα σχεδιάζει να σπουδάσει Νομική. Από τη χρονιά που πέρασε θα θυμάται πως ήταν απαιτητική, αλλά αποδείχθηκε από τις καλύτερες: «Είδα τα όριά μου, άλλαξα μέσα από τα μαθήματα, είχα αξιόλογους ανθρώπους δίπλα μου» λέει ευχαριστημένη. 

Η Ελένη Πατσιώτη έπιασε 17.208 μόρια και είναι έτοιμη να δηλώσει το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η χρονιά πέρασε με πολύ διάβασμα, ήθελε πρόγραμμα. Ηταν δύσκολα, όμως τώρα αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που όπως φαίνεται πέτυχα το στόχο μου. Είναι κάτι σαν λύτρωση αυτό που νιώθω» μας λέει. 

Η Σοφία Πεφάνη έγραψε καλά και συγκέντρωσε 18.148 μόρια. Θέλει να δηλώσει Νομική. Την έχει διαλέξει γιατί αυτό ήταν το όνειρό της από πολύ μικρή ηλικία - και τώρα έφτασε η ώρα... να το φτάσει. Της έλειψε η ενασχόληση με τη μουσική, το πιάνο, και εύχεται τώρα να το συνεχίσει. Κλείνοντας τη χρονιά αυτή θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς της για την υπομονή και τη βοήθεια που της παρείχαν.

Ο Νίκος Μαυράκης έβγαλε 17.446 μόρια και στις πρώτες του επιλογές θα είναι οι σχολές του Πολυτεχνείου. Το αγαπημένο του μάθημα είναι η Φυσική, και μάλιστα έχει διακριθεί μέχρι τώρα σε αρκετούς διαγωνισμούς. Το επόμενο διάστημα θα πάει στο CERN, αφού βγήκε 4ος στην Ελλάδα στον διαγωνισμό της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. Επίσης έχει κερδίσει τη 12η θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό φυσικής ”Αριστοτέλης”, αλλά και την 1η θέση στη Μεσσηνία στη Xημεία. 

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος... έσκισε στις πανελλαδικές αφού έβγαλε 19.203 μόρια. Η Ιατρική θα είναι η πρώτη του επιλογή, κι έχει καταλήξει στην απόφαση αυτή γιατί θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπο. Δεν τον αγχώνει στο εξής το πολύ διάβασμα της σχολής, αλλά η μεγάλη ευθύνη που επιφέρει αυτή η ειδικότητα. Του είχε λείψει η λογοτεχνία αυτό το διάστημα, και τώρα θέλει να συνεχίσει το διάβασμα, με Ελληνες και ξένους συγγραφείς.

Η Γεωργία Φουρτούνη στο 1ο πεδίο έβγαλε 18.097 μόρια και θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία. Την ενδιαφέρει πολύ ο κλάδος γιατί αφορά τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την κοινωνική τους πλευρά. Τώρα νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τη μητέρα της, που τη βοήθησε στο διάβασμα, αλλά και όλη την οικογένεια και τους καθηγητές της. 

Ο Γιάννης Χριστόπουλος πιάνει με τα γραπτά του 13.800 μόρια και ο στόχος του είναι να σπουδάσει Οικονομικά στον Πειραιά. 

Στρογγυλό «20» έγραψε στη Φυσική ο Σταύρος Μοσχονάς. Τα μόριά του έφτασαν τα 19.108 και έτσι τώρα θα δηλώσει Ιατρική. Η επιστήμη αυτή του αρέσει από τότε που ήταν μικρός, γιατί θέλει να προσφέρει κοινωνικό έργο και να βοηθάει τους ανθρώπους. Στο τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς, ο Σταύρος ευχαριστεί όλους τους καθηγητές του, που του έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια για να πετύχει τους στόχους του. 

 

 

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Αγγελική Χόχολη με 13.800 μόρια θέλει να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ή στο Αριστοτέλειο. Αυτή είναι η κατεύθυνση που ονειρεύεται - και χτες ένιωθε πολύ χαρούμενη, γιατί δεν πίστευε ότι θα πάει καλά. «Ηταν πολύ δύσκολα τα θέματα, πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά» λέει η ίδια.

Η Ελένη Γυφτέα πιάνει τη σχολή που ήθελε: Η πρώτη προτίμησή της είναι το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας. 

Η Μαρία Κρομμύδα βρισκόταν χθες στην Αθήνα, αφού έπρεπε να δώσει αγωνίσματα για τις Στρατιωτικές Σχολές. Εχει πάει καλά στα γραπτά και ο στόχος της πλέον είναι μια καλή επίδοση στα αγωνίσματα. 

 

6ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τις υψηλότερες βαθμολογίες του σχολείου τις συγκέντρωσαν οι μαθητές: Θεώνη Εξηνταβελώνη (19.187 μόρια), Αρης Νικητάκης (18.536), Μαρία Ανδριανοπούλου (17.654), Μαγδαληνή Σεντεμέντε (17.417),  Ευσταθία Γιαννοπούλου (17.352), Ελένη Καρτάλια (17.243), Νικόλαος Δημόπουλος (17.086).

Η Θεώνη Εξηνταβελώνη είχε επιλέξει τις θετικές επιστήμες, και με αυτόν τον πολύ καλό βαθμό θα δηλώσει Ιατρική. Την έχει διαλέξει γιατί της αρέσει η μελέτη του ανθρώπινου οργανισμού και των παθήσεων, όπως εξηγεί. Η χρονιά που πέρασε ήταν μια απαιτητική χρονιά για εκείνη, αφού απαιτούσε αφοσίωση στα 4 μαθήματα. Ετσι η Θεώνη δεν μπορούσε να δώσει ιδιαίτερη βάση ούτε σε άλλο μάθημα ούτε σε εξωσχολικές  δραστηριότητες. Στο εξής θα ασχοληθεί και πάλι με το χορό. 

 

ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Η Αναστασία Αθανασοπούλου στο 2ο πεδίο έβγαλε 18.791 μόρια και στο 3ο 18.987. Νιώθει πολύ χαρούμενη γιατί δικαιώθηκαν οι κόποι της. «Είχα στήριξη από τους γονείς μου, τους έκανα χαρούμενους και ελπίζω να τα πάω καλά με την επιλογή σχολής. Θα διαλέξω τμήμα με βάση το τι μου αρέσει και με βάση την πόλη. Μου ταιριάζουν επιστήμες σχετικές με τον άνθρωπο, όπως Βιολογία, Φαρμακευτική, Ιατρική» λέει η Αναστασία και εύχεται σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία.

Η Παναγιώτα Καραμήτσου έγραψε καλά και συγκέντρωσε 17.500 μόρια. Στόχος της είναι η Φαρμακευτική, γιατί της αρέσει ως κλάδος και το αγαπημένο της μάθημα είναι η Βιολογία. Στο εξής θα συνεχίσει με τα χόμπι που είχε εγκαταλείψει: το χορό και τη γυμναστική.

Η Μαρία Σταθοπούλου στο 2ο πεδίο έβγαλε 18.033 μόρια και πρώτη προτίμησή της θα είναι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. «Ημουν καλή μαθήτρια, διάβαζα συστηματικά όλα τα χρόνια, γι’ αυτό και φέτος δεν πιέστηκα ιδιαίτερα. Ηταν ωραία εμπειρία, γιατί σου μαθαίνει πως αξίζει να προσπαθείς και να πετυχαίνεις κάτι. Τα Μαθηματικά που έπεσαν ήταν πολύ δύσκολα, όμως έτσι ξεχώρισαν οι καλοί κι εμείς που διαβάζαμε όλα αυτά τα χρόνια» δηλώνει στην “Ε”. 

Η Ευγενία Αλεξοπούλου με 17.830 μόρια θα δηλώσει Οδοντιατρική γιατί είναι ένας κλάδος που θαυμάζει από πολύ μικρή. «Σίγουρα έκανα θυσίες για να πετύχω. Θυσίασα ελεύθερο χρόνο, παρέες, εξόδους, ύπνο... Δεν ήταν εύκολο» παραδέχεται. 

Η Μαρία-Αγγελική Αποστολοπούλου με 18.263 μόρια θα δηλώσει την πρώτη της προτίμηση, το Τμήμα Ψυχολογίας στην Πάντειο, γιατί αποτελεί ένα όνειρο για εκείνη, από μικρή ηλικία. 

Η Γρηγορία Τσοπανάκη έβγαλε 17.276 μόρια και θέλει επίσης να περάσει Ψυχολογία. Η σχολή αυτή την ενδιαφέρει γιατί θέλει στο μέλλον να βοηθήσει τους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη. Από τη χρονιά που πέρασε θα θυμάται πάντα το σχολείο, την τάξη και τους συμμαθητές της, με τους οποίους πέρασε πολύ όμορφες στιγμές. 

Η Μαρία Χαΐνη συγκέντρωσε 17.463 μόρια και πρώτη προτίμησή της θα είναι η Βιολογία ή η Χημεία, ανάλογα και με τις βάσεις και την τελική της απόφαση. Το επόμενο διάστημα θέλει να πάει διακοπές με τις παιδικές της φίλες, έτσι ώστε να αφήσουν πίσω την ταλαιπωρία των πανελλαδικών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμών, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους καθηγητές της για τη στήριξη. 

 

• Oι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίζουν τα μόρια που προκύπτουν από τη βαθμολογία τους στη διεύθυνση https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Από την Πέμπτη 6 ως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

 

• Η “Ε” θα συνεχίσει το ρεπορτάζ με τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επόμενες μέρες. Οποιος επιτυχών ή γονέας επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας ώστε να δημοσιευτεί το όνομα και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο απόφοιτος.