Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 08:32

Εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2017. 

Το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής έρευνας και Μουσείων υλοποίησε προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στους χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, καθώς και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο Νιόκαστρο.

Συμμετείχαν συνολικά 1556 μαθητές προσχολικής εκπαίδευσης, σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές από το Γυμνάσιο Θουρίας και από το ΕΠΑΛ Μεσσήνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Αρχαιότητες και σχολείο για το μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας, φοιτητές, και μέλη”, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας.

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, από τον Φεβρουάριο του 2017 που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, χρησιμοποίησαν την μουσειοσκευή «Ηταν ένα μικρό καράβι» 155 μαθητές πρωτοβάθμιας και 84 μαθητές δευτεροβάθμιας.

Στον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος ακολούθησαν εκπαιδευτικές περιηγήσεις για 80 μαθητές πρωτοβάθμιας. Στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (Αρχαία Αγορά, Θέατρο, Εκκλησιαστήριο) έγινε η θεματική περιήγηση «Πτυχές ζωής της Αρχαίας Μεσσήνης» με έμφαση στην ανάδειξη της σημασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και στην έννοια του πολίτη, για 26 μαθητές από το ΕΠΑΛ Μεσσήνης και 25 από το Γυμνάσιο Θουρίας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές θεματικές περιηγήσεις στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» για 612 μαθητές. Επιπροσθέτως, έγιναν και τα παρακάτω προγράμματα: «Τα ζωάκια του Αρχαιολογικού Μουσείου» για μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής εκπαίδευσης (Α’ και Β’ δημοτικού -  141 μαθητές), «Πάμισος, το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας» που αφορά στο ιερό του Παμίσου στον Αγιο Φλώρο, για μαθητές Δ΄ - ΣΤ΄ δημοτικού. Σε αυτό συμμετείχαν 122 μαθητές.

Το πρόγραμμα «Με λύρα και αυλό μπαίνω στον χορό» που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» απευθυνόταν σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμμετείχαν 241 παιδιά). Το «Μάντεψε ποιος είμαι;» για μαθητές δευτεροβάθμιας, που αφορούσε στο αρχαίο θέατρο το παρακολούθησαν 25 μαθητές στο πλαίσιο του Erasmus+ «Αρχαιότητες και σχολείο για το μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας».

Το πρόγραμμα «Πτυχές του Μεσσηνιακού παρελθόντος» για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με κατάλληλη προσαρμογή αφορούσε 45 μαθητές. Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι οι: Κατερίνα Τζαμουράνη αρχαιολόγος – μουσειολόγος και η Μαίρη Τσουλάκου αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση.

Το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Ερευνας και Μουσείων υλοποίησε τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα: Στο Ναό των Αγίων Αποστόλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Γνωρίζοντας έναν βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Το συγκεκριμένο  έγινε για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθυνόταν σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, καθώς και της Α΄ και Β΄ γυμνασίου. Το σχεδιασμό του προγράμματος ανέλαβαν οι: Τίνα Γερολύμου (δρ. αρχαιολόγος), Σοφία Γερμανίδου (δρ. αρχαιολόγος), Ιωάννα Γρηγοροπούλου (αρχαιολόγος), ενώ η υλοποίησή του έγινε από τις αρχαιολόγους Κων/να Γερολύμου, Ιωάννα Γρηγοροπούλου και τις συντηρήτριες Μαρία Βασιλειάδη, Ουρανία Θεοδωροπούλου και Βασιλική Μπάκα. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 155 μαθητές.

Στο Κάστρο της Καλαμάτας, το πρόγραμμα «Και στην κορφή .… το κάστρο!» υλοποιήθηκε για πρώτη φορά και απευθυνόταν μόνο σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ γυμνασίου). Τον σχεδιασμό του ανέλαβε η Ιωάννα Γρηγοροπούλου (αρχαιολόγος), ενώ η υλοποίησή του έγινε από τις κ. Γερολύμου και Γρηγοροπούλου. Το παρακολούθησαν συνολικά 82 μαθητές.

Λόγω της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των σχολείων, τα προγράμματα θα επαναληφθούν και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να συμμετάσχουν περισσότερα σχολεία.


NEWSLETTER