Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 00:07

Η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργία Ξανθάκη δηλώνει: "Αρνητική η πρόθεση του δήμου για το Φιλοσοφικό Κέντρο"

Γράφτηκε από την
Η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργία Ξανθάκη δηλώνει: "Αρνητική η πρόθεση του δήμου για το Φιλοσοφικό Κέντρο"

Ως μια "εντελώς αρνητική ενέργεια" προς τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών χαρακτηρίζει με δηλώσεις της στην "Ε" η Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, την πρόθεση του Δήμου Μεσσήνης να πάρει πίσω το Φιλοσοφικό Κέντρο που είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο. Είπε ότι η σχολή επιθυμεί τη συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης και εξέφρασε την απορία για την αλλαγή στη στάση του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου ο οποίος υποσχόταν τη στήριξή του στη σχολή. Τόνισε ακόμη ότι στις τόσο δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται η χώρα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου χρειάζεται κτηριακές υποδομές για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι τα μαθήματα του μεταπτυχιακού τμήματος, που θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα ξεκινήσουν κανονικά στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Φιλοσοφικό Κέντρο - ενώ στις 28 του μήνα θα γίνουν και τα εγκαίνια.

Συγκεκριμένα η Γ. Ξανθάκη δήλωσε στην "Ε": "Θα ήθελα και εγώ να σχολιάσω την επιστολή του κ. δημάρχου Μεσσήνης. Βλέπω μια εμφανέστατη αντίφαση. Ο κ. δήμαρχος ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής είναι δεδομένο για πανεπιστημιακές σχολές στο Δήμο Μεσσήνης. Αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με αυτό που λέει ότι επανέρχεται το κτήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο στο Δήμο Μεσσήνης, στις 15 Δεκεμβρίου, διότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι παραχώρησης. Αυτό είναι σε πλήρη αντίφαση διότι αυτοδιαψεύδεται ο κ. δήμαρχος ως προς τη βούλησή του και τη βούληση του δήμου να στηρίξει πανεπιστημιακές σχολές στο Δήμο Μεσσήνης".

 

ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

 

"Θέλω να τονίσω ότι τα εγκαίνια θα γίνουν κανονικά στις 28 Νοεμβρίου, την επόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι", δήλωσε η κ. Ξανθάκη και συμπλήρωσε:

"Ο χώρος που θα λειτουργήσει το μεταπτυχιακό σε πρώτη φάση της Ειδικής Φιλοσοφίας, το οποίο γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία, είναι απόλυτα ασφαλής, άρτια εξοπλισμένος και απόλυτα κατάλληλος για ένα τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών το οποίο θα φιλοξενήσει αρκετούς φοιτητές. Είναι ένα τεράστιο κτήριο που για να μπορέσει να ολοκληρωθεί θα ήθελε πολλές χιλιάδες ευρώ, μπορώ να πω 1 εκατομμύριο ευρώ.

Είναι νομίζω αντιληπτό ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην δυσπραγία την οικονομική την οποία διερχόμαστε δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την πλήρη ολοκλήρωση χωρίς κάποια ενίσχυση. Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι που δουλεύουμε και διδάσκουμε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ακόμη και μόνοι μας βάλαμε κάποια χρήματα για να τελειώσουν αυτές οι τρεις μεγάλες αίθουσες και όλοι οι υπόλοιποι χώροι, που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα ένα και δεύτερο και τρίτο μεταπτυχιακό.

Επομένως δεν ευσταθεί αυτό το οποίο λέγεται, ότι πρόκειται πραγματικά για έναν χώρο εγκαταλελειμμένο και εντελώς ακατάλληλο. Μακάρι να είχε τη δυνατότητα το Πανεπιστήμιο να ανακαινίσει όλο αυτό το τεράστιο κτήριο. Αλλά πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω ότι, αν ο κ. δήμαρχος ισχυρίζεται ότι θα το πάρει πίσω, θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτό που έκαναν όλοι οι άλλοι δήμοι της Μεσσηνίας, πρωτοστατούντος του Δήμου Καλαμάτας που παραχώρησε κτήριο. Και θα ήθελα να πω ότι ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνο παραχώρησε τα κτήρια του στρατοπέδου, αλλά προσέφερε και την Τεχνική του Υπηρεσία για να βοηθήσει στην ανακαίνιση του κτηρίου, πράγμα για το οποίο δεν βλέπουμε καμία βούληση εκ μέρους του δημάρχου Μεσσήνης".

 

ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η Γ. Ξανθάκη είπε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η σχολή της Καλαμάτας επιδιώκουν τη συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης. Αναφερόμενη στον Στ. Αναστασόπουλο, σημείωσε:

"Θα ήθελα να τονίσω ότι του είχα προτείνει εδώ και αρκετούς μήνες τη συνεργασία. Δηλαδή, να φτιάξουμε εμείς αυτούς τους τρεις χώρους, να φτιάξει και ο δήμος όποιους άλλους χώρους θέλει και να συνεργαστούμε. Να λειτουργήσουμε τον τεράστιο αυτό χώρο, δεδομένου ότι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το φέρουμε όλο εις πέρας. Να συνεργαστούμε και να το συλλειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίου. Μέχρι τώρα είχαμε πράγματι θετικά δείγματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από αυτή τη συνεργασία. Και εμείς ως Πανεπιστήμιο, ως Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών ειδικότερα, είχαμε κάνει κάθε προσπάθεια γι' αυτή τη συνεργασία - με το Θερινό Σχολείο, με τα δωρεάν μαθήματα σε εκπαιδευτικούς και με όλα αυτά τα οποία γνωρίζετε. Αυτή τη σχέση με την τοπική κοινωνία τη γνωρίζετε όλοι στη Μεσσηνία.

Δεν βλέπουμε λοιπόν ανταπόκριση από το Δήμο Μεσσήνης, αλλά αυτή την τόσο αρνητική στάση, ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πάρει πίσω το κτήριο το οποίο θα στεγάσει την πνευματική κοινότητα. Θα στεγάσει φοιτητές και διδασκομένους, κάτι που θα είναι μια καλή αναβάθμιση και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Γιατί θα έρθει τώρα το μεταπτυχιακό, αύριο άλλο, μεθαύριο άλλο... Εμείς οργανώνουμε άλλα δύο μεταπτυχιακά.

Θα ήθελα δε να πω ότι έχουν βοηθήσει πάρα πολλοί, και χορηγοί, και ο κ. Αρνόκουρος και ο σεβασμιώτατος Μεσσηνίας - ο οποίος μας έδωσε ανθρώπους να βοηθήσουν, μηχανικούς κ.λπ. για να τα φτιάξουμε με πάρα πολύ λίγα χρήματα κι όχι με το ποσό που θα έπρεπε να δοθεί.

Εμείς θέλουμε σε πρώτη φάση τη συνεργασία και θέλουμε φιλικά να αντιδράσουμε, δεν θέλουμε αντιδράσεις οξείες. Οπωσδήποτε αυτό το έγγραφο, αυτή η επιστολή του δημάρχου ότι το ακίνητο επανέρχεται στο δήμο στις 15 Δεκεμβρίου, είναι οξύτατη.

 

"ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΧΟΛΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ"

 

Εξαιτίας των δηλώσεων του δημάρχου Μεσσήνης κινδυνεύει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, είπε στη συνέχεια η κ. Ξανθάκη:

"Γίνεται αυτή η τόσο οξεία δήλωση του δημάρχου σε καιρούς πάρα πολύ δύσκολους για το Πανεπιστήμιο, σε καιρούς που ακούμε για συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου και που πραγματικά θα έπρεπε κανείς να είναι φειδωλός. Να σκεφτεί τις συνέπειες απομάκρυνσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών από την Καλαμάτα - μιας σχολής για την οποία μόχθησε η κοινωνία επί σειρά δεκαετιών. Την απέκτησε και τώρα με κάποιες τέτοιες κινήσεις τη θέτει σε κίνδυνο.

Θα ήθελα να πω πως αυτή τη χαρακτηρίζω ως μια εντελώς αρνητική ενέργεια προς τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και για το Πανεπιστήμιο για το οποίο μόχθησε η τοπική κοινωνία. Και μάλιστα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συγκυρίες τις οποίες διερχόμαστε. Επομένως υπάρχουν για όλα λύσεις. Εμείς θα κάνουμε τα εγκαίνια θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα του μεταπτυχιακού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών -το μόνο διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών που έχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- κανονικότατα τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Και ετοιμάζουμε και διακρατικό της Ειδικής Αγωγής. Ολα αυτά θα στεγαστούν σε αυτό το χώρο που τον έχουμε επίτηδες βάλει ad hoc για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ώστε να μείνει ελεύθερος ο χώρος του στρατώνα στο Ανατολικό Κέντρο και να μπορέσουμε άνετα να κάνουμε τα άλλα μας μαθήματα.

Ακόμη, μπορούμε να φιλοξενήσουμε κι άλλο ένα τμήμα στην Καλαμάτα ώστε να αποφύγουμε συγχωνεύσεις.

Ο λόγος λοιπόν που αγωνιστήκαμε με τόσο πολύ κόπο να φέρουμε εις πέρας αυτές τις τρεις αίθουσες -που είναι όπως σας είπα πολύ καλά εξοπλισμένες- είναι για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Να δηλώσουμε ότι έχουμε τις κτηριακές υποδομές - γιατί το βασικό έρεισμα, ο βασικότατος λόγος για να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις είναι να υπάρχουν κτηριακές υποδομές.

Θέλουμε τη συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι πριν από κάποιους μήνες είχα ακούσει τον κ. Αναστασόπουλο πάρα πολύ θετικό - και μάλιστα μου είχε προτείνει να βοηθήσει κάνοντας και τον ελαιοχρωματισμό του κτηρίου. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και έγινε αυτή η τόσο αντίθετη μεταβολή του Δήμου Μεσσήνης έναντι της σχολής μας. Μας εκπλήσσει και μας θλίβει και δεν την επιθυμούμε. Επιθυμούμε την καλή συνεργασία, αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε τα μαθήματά μας κανονικά".

 


NEWSLETTER