Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 14:46

Παρέμβαση του Συλλόγου "Ο Πάμισος" για το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών «ο Πάμισος» με έδρα την Αθήνα, αλλά με ζωντανή και άμεση συμμετοχή στην ζωή της γενέτειράς μας πόλης της Μεσσήνης, χαιρέτησε με μεγάλη ικανοποίηση και θεώρησε μεγάλη επιτυχία την συνυπογραφή του συμφωνητικού στις 15.12.2006, ανάμεσα στο Δήμο Μεσσήνης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την αποπεράτωση του στοιχειωμένου «Φιλοσοφικού» και την μετεξέλιξή του σε κυψέλη επιστημονικής μόρφωσης και πολιτισμού, με την λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής ή Τμήματος.
Δυστυχώς, επί πέντε σχεδόν χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες μιας συμπεριφοράς από την ηγεσία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που δείχνει:
- Να αγνοεί τις συμπεφωνημένες υποχρεώσεις της
- Να αφήνει να καταστρέφεται η περιουσία του λαού της πόλης
- Να αδιαφορεί για την μετατροπή καθημερινά του Φιλοσοφικού σε εστία μόλυνσης και στέκι περιθωριακών, μια ανοιχτή πληγή για την πόλη
- Να αγνοεί επιδεικτικά τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγκαταλελειμμένο γιαπί δίπλα στα Σχολεία, στο Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο
Παρ’ όλα αυτά, για να μην αδικήσουμε κανένα και θέλοντας να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Πανεπιστήμιο, ζητήσαμε φέτος τον Ιανουάριο από τις σελίδες της Εφημερίδας μας, του ΠΑΜΙΣΟΥ, «ο Δήμος Μεσσήνης να απαιτήσει διαπιστευτήρια οικονομικής δυνατότητας για την αποπεράτωση και λειτουργία σχολής ή τμήματος από το Πανεπιστήμιο».
Εγκαίρως είχαμε καταθέσει την διαπίστωσή μας, πως λίγους μήνες πριν λήξει το παραχωρητήριο «γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά του Πανεπιστημίου με πρόσχημα τη λειτουργία Μεταπτυχιακού Τμήματος να εκπληρώσει προσχηματικά τον όρο της δωρεάς και να παραμείνει στην ιδιοκτησία του το Φιλοσοφικό».
Το Πανεπιστήμιο είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή του να πείσει την πόλη και να αποδείξει πως εννοεί όσα υπόσχεται για την λειτουργία Σχολής ή Τμημάτων και όχι Μεταπτυχιακού. Μέχρι σήμερα δεν το έκανε.
Εκτιμάμε πως είναι ιδιαίτερα άστοχη η απόφαση για εγκαίνια του Φιλοσοφικού και έναρξη μαθημάτων ενός Μεταπτυχιακού Τμήματος δυο βδομάδες πριν την λήξη της πεντάχρονης προθεσμίας.
Η προσπάθεια να μεταφέρουν όλες τις δικές τους ευθύνες στον Δήμο και να τον εκθέσουν συγκρίνοντας την σημερινή του απόφαση με την συμπεριφορά άλλων δήμων, μόνο ως μια «εντελώς αρνητική ενέργεια» προς την γενναιοδωρία, το νοητικό επίπεδο και το θυμικό της πόλης μπορεί να εκληφθεί.
Είναι εμφανές πλέον πως μόνο τους κίνητρο είναι η κατοχύρωση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε ένα κτήριο που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν τις δυνατότητες να αποπερατώσουν.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, που ο Δήμος Μεσσήνης θα αναγκαστεί να αγοράσει για μια ακόμα φορά με χρήματα των δημοτών το εγκαταλελειμμένο κουφάρι και το οικόπεδο του Φιλοσοφικού, που κάποτε δώρισε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, από αυτόν που το δώρησε!

Από το Σύλλογο Νησιωτών "Ο Πάμισος"


NEWSLETTER