Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 08:34

Μεσσηνία: Απόλυτη ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τους προϊστάμενους εκπαίδευσης

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Απόλυτη ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τους προϊστάμενους εκπαίδευσης

Ολα δείχνουν να είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, που θα ηχήσει τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη.

Οι προϊστάμενοι Εκπαίδευσης της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας μίλησαν στην “Ε” σχετικά με τα σημαντικά θέματα των βιβλίων και της επάρκειας των καθηγητών. Η φετινή εικόνα δείχνει τα σχολεία σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι οιωνοί είναι καλοί, μένει να δούμε τι θα γίνει... την πρώτη μέρα διδασκαλίας. Η πιο θετική αλλαγή πάντως, σε σχέση με πέρυσι, αφορά την αύξηση των Τμημάτων Ενταξης. 

Ο περιφερειακός διευθυντής της Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος δηλώνει στην «Ε»: 

«Για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ώστε στις 5 Σεπτέμβρη να ανακοινωθούν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών/τριών, που θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων, ώστε όλα τα σχολεία να ξεκινήσουν από την αρχή χωρίς προβλήματα. Κι αυτό αφορά και τη Γενική και την Επαγγελματική και την Ειδική εκπαίδευση. Μάλιστα στην Ειδική Αγωγή μετά την περσινή ίδρυση δεκάδων Τμημάτων Ενταξης θα υπογραφεί ακόμη ένα, για το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. 

Ηδη υπέγραψα την έγκριση λειτουργίας των πρώτων ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν στους τομείς και στα τμήματα ειδικοτήτων. 

Το υπουργείο είναι ενήμερο για τον αριθμό κενών που υπάρχουν και το κοινό υπηρεσιακό συμβούλιο ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών των κοινών ειδικοτήτων (Αγγλικών, Γαλλικών, Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής κτλ.). 

Τα βιβλία βρίσκονται στη θέση τους ήδη από το καλοκαίρι και έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης της μεταφοράς των μαθητών/τριών. Η μαθητεία των αποφοίτων ΕΠΑΛ προχωρά χωρίς προβλήματα και θα είμαστε σε λίγο καιρό έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη νέα φάση του προγράμματος που θα περιλαμβάνει αποφοίτους και άλλων ειδικοτήτων. 

Δεν είχαμε κατάργηση σχολικών μονάδων και παράλληλα προσπαθούμε να έχουμε λιγότερους μαθητές/τριες ανά τμήμα και να στελεχώνουμε τις νέες μας μονάδες, όπως είναι το Ειδικό Γυμνάσιο, με εκπαιδευτικούς και με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου και ελπίζω να το λύσουμε τις επόμενες μέρες. 

Ξεκινά η διαδικασία επιλογής νέων υποδιευθυντών και θα τελειώσει πριν την 11η Σεπτεμβρίου. 

Ειδικά στη Μεσσηνία επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού που δίνει διαφορετική διάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Στη Μεσσηνία έγιναν αρκετά για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών την προηγούμενη χρονιά, και φέτος θα επιδιώξουμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα, είτε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διευθυντές Εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους για τη συνεργασία τους, όπως και όλους τους συνεργάτες μου που προσπαθούν καθημερινά στις κατά τόπους Διευθύνσεις και στην Περιφερειακή Διεύθυνση στην Τρίπολη για την αρτιότερη έναρξη της σχολικής χρονιάς». 

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Δημήτρης Οικονομόπουλος λέει σχετικά:

«Τα κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οι δήμοι έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις και συνεχίζουν τις εργασίες. Τα βιβλία είναι τακτοποιημένα στα κέντρα διανομής και στα σχολεία, άρα θα είναι κανονικά έτοιμα για να τα πάρουν τα παιδιά, μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Οσον αφορά τις 

τοποθετήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι πράξεις για τους μόνιμους, και την εβδομάδα αυτή θα διαθέσουμε και τους αναπληρωτές. 

Στις 11 του Σεπτέμβρη όλα τα τμήματα θα έχουν τον/την εκπαιδευτικό τους. Σχετικά με την ειδική εκπαίδευση, ήδη προχώρησε η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Εχουν σταλεί τα κενά και ο στόχος είναι στις να υπάρχει και το βοηθητικό προσωπικό σε μεγάλο ποσοστό. 

Τέλος, οι αιτήσεις για τις εγγραφές στην πρώτη δημοτικού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μια σταθερότητα. Η τάση είναι μάλλον πτωτική, αλλά προς το παρόν υπάρχει σταθερότητα.

Από την εμπειρία των τελευταίων ετών, θέλω να πω πως φέτος όσον αφορά την ετοιμασία είμαστε... πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η Διεύθυνση και η καθοδήγηση του περιφερειακού διευθυντή. Νομίζω ότι έχει γίνει ο καλύτερος προγραμματισμός για το θέμα των κενών. Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι μόνιμοι θα έχουν πάει στη νέα θέση τους. 

Για την παράλληλη στήριξη, η αλήθεια είναι ότι έχουμε αυξημένες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι όλες αυτές οι θέσεις  καλύφθηκαν με μονίμους, που τους περίσσευαν οι ώρες. Δεν υποτιμούμε καθόλου την παράλληλη,  απλά πρώτα πρέπει να μπει ο δάσκαλος στην κάθε τάξη και μετά να λύσουμε αυτό το θέμα. Θα ήταν παράλογο αλλιώς. 

Γενικά, για οποιοδήποτε θέμα πλέον, όλοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην ιστοσελίδα και βρίσκουν λύσεις ή απαντήσεις. Το ίδιο προτρέπουμε να κάνουν και οι γονείς. Εκεί βρίσκονται όλες οι πληροφορίες». 

Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, ο διευθυντής Γιώργος Σταματόπουλος έδωσε καταρχάς συγχαρητήρια μέσω της “Ε” στους αποφοίτους που μπήκαν στις ανώτατες σχολές:

«Να έχουν την καλύτερη πορεία, τώρα ανοίγουν τα φτερά τους. Η ζωή είναι μια συνεχής προσπάθεια, η πρόοδος έρχεται με τον δικό μας κόπο. Θέλω να συγχαρώ και τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ, σε όλη την Ελλάδα: Είχαν επιτυχίες χάρη στο νέο νόμο, όπου το 1% των επιτυχόντων πρέπει να είναι από τα  ΕΠΑΛ. Ετσι είχαμε επιτυχόντες σε Ιατρική - Πολυτεχνείο και Στρατιωτικές Σχολές. Ο νόμος ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και την κάνει ελκυστική. 

Τώρα, στα δικά μας, στα θέματα της Δευτεροβάθμιας: Τα βιβλία έχουν πάει στα σχολεία και στις 11 θα τα πάρουν οι μαθητές με το άνοιγμα. Οι καθηγητές θα είναι στα σχολεία από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου για να γίνει η κατανομή των μαθημάτων και να φανεί ποιος παίρνει ποιο μάθημα. Θα γίνει επίσης η κατανομή των μαθητών σε τμήματα. Εργαζόμαστε ώστε στις 11 του μήνα όλο το μόνιμο προσωπικό να έχει πλήρες πρόγραμμα. Τις ανάγκες μας, που εκτιμώ ότι δε θα είναι πολλές, θα τις ανακοινώσουμε στο υπουργείο από την Πέμπτη ώστε να διοριστούν έγκαιρα, οι πιθανότατα λίγοι αναπληρωτές. 

Δεν έχουμε αυτή τη χρονιά καμία συγχώνευση, κατάργηση, ίδρυση τμήματος.

Θα λειτουργήσουν φέτος Τμήματα Ενταξης και στο 6ο Γυμνάσιο και θα συνεχίσουν και φέτος αυτά στο 3ο Γυμνάσιο, σε Πύλο, Μεσσήνη, Μελιγαλά. 

Δεν έχουμε πολλά αιτήματα μετεγγραφών από σχολείο σε σχολείο, η υπηρεσία εξυπηρετεί σε προτεραιότητα μαθητές που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Επίσης στόχος είναι να μη χωρίζουμε τα αδέλφια. 

Τέλος για το Ειδικό Γυμνάσιο, το οποίο λειτουργεί για 2η χρονιά, η Α’ και η Β’ γυμνασίου, να πω πως έχουν γίνει οι εγγραφές και θα ακολουθήσουν κι άλλες». 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER