Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 07:51

Ξεκινούν τα νέα τμήματα του ΚΕΚ Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από την
Ξεκινούν τα νέα τμήματα του ΚΕΚ Μεσσηνίας 

 

Την Τετάρτη ξεκινούν τα μαθήματα για τα νέα τμήματα του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και για το θέμα αυτό τα στελέχη του έδωσαν χτες το πρωί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία στην οδό Νέδοντος 137. 

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είπε πως το έργο του ΚΕΚ είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια, γι’ αυτό και φέτος το χρηματοδοτούν με 20% περισσότερα κονδύλια. «Τα νέα τμήματα θα είναι 20, ενώ θα υπάρχουν και πάρα πολλά τμήματα στα χωριά της Μεσσηνίας. Αυτά έγιναν για να ανταποκριθούμε στα πάρα πολλά αιτήματα πολιτών. Πιστεύουμε ότι το ΚΕΚ βοηθά στην τοπική οικονομία και στη διάσωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Τα προγράμματα είναι δωρεάν για όλους» τόνισε.

Ο Απόστολος Γκούνης νόμιμος εκπρόσωπος ΚΕΚ, νομαρχιακός σύμβουλος δήλωσε πως τα μαθήματα θα είναι καλλιτεχνικά, πρακτικά, τεχνολογίας, αγροτικά και πολλά άλλα. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά οι κάτοικοι των χωριών, ζητούν ολοένα και περισσότερο να λάβουν μέρος σε τμήματα που αφορούν τις τεχνολογίες. Στην Καλαμάτα αναμένεται οι εκπαιδευόμενοι να φτάσουν τους 600. Ο κ. Γκούνης πρόσθεσε πως έχει συνταχθεί από το ΚΕΚ φάκελος ώστε να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα σχολή κρεοπωλών και αναμένεται η απάντηση και η άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

Τέλος ο διευθυντής Παναγιώτης Τζαβάρας έκανε γνωστό πως οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στο site http://www.kekmessinias.gr από τους ενδιαφερόμενους για κατάρτιση. Η αίτηση θα μείνει ανοικτή από σήμερα ως και την Κυριακή. Κάθε πολίτης μπορεί να διαλέξει ένα τμήμα μόνο και να συμπληρώσει άλλο ένα, σε περίπτωση που δε γίνει δεκτός στο πρώτο, ως 2η επιλογή. Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι και οι νέοι. Για τους κατοίκους των χωριών της Μεσσηνίας, θα βγει νέα ανακοίνωση για τις αιτήσεις. Τα μαθήματα όλα είναι δωρεάν, τα μόνα έξοδα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι τα απαραίτητα αναλώσιμα ή εργαλεία του κάθε εργαστηρίου. Τη Δευτέρα θα γίνει η αξιολόγηση και ο επιμερισμός. Την Τρίτη θα στηθεί το πρόγραμμα και την Τετάρτη θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτές, μπορούν να κάνουν αιτήσεις έντυπα από σήμερα ως τη Δευτέρα κάθε μέρα ως τη 1 μ.μ. στα γραφεία του ΚΕΚ. 

Οσον αφορά κάποιες έξτρα πληροφορίες: τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ξεκινούν 1 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν 22 Δεκεμβρίου, ορισμένα προγράμματα (π.χ. ξυλογλυπτική, κόσμημα, κακιγιάζ, ντεκουπάζ) απαιτούν την αγορά ατομικού εξοπλισμού ο οποίος επιβαρύνει τον καταρτιζόμενο. Για τα προγράμματα φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και υπεύθυνου κρατήσεων ξενοδοχείου, απαιτούνται βασικές γνώσεις Η/Υ. Οσοι επιλεγούν και δεν γνωρίζουν Η/Υ θα αντικατασταθούν μετά το πρώτο μάθημα.  Στα προγράμματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τα αναλώσιμα υλικά παρέχονται από τους καταρτιζόμενους σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές.

Αναλυτικά τα φετινά χειμερινά τμήματα είναι (παλιά και νέα μαζί): Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών: Ειδικός Barista & coffee, Ζαχαροπλαστική, Μαγειρική διαίτης, Υπεύθυνος κρατήσεων ξενοδοχείου, Ειδικός Αρτοποιίας. Αγροτικών, Γεωτεχνικών και Περιβαλλοντικών Σπουδών: Παρασκευή φυτικών καλλυντικών , Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων, Τεχνικές Παραδοσιακής Καλλιέργειας (τράπεζα σπόρων). 

Εργαστήρια Πολιτισμού-Παραδοσιακών Τεχνών: Αγιογραφία, Ζωγραφική, Ιστορία τέχνης, Κατασκευή Κοσμημάτων, Κιθάρα – Μπουζούκι, Κοπτική ραπτική, Ντεκουπάζ, Ξυλογλυπτική, Μακιγιάζ, Αισθητική προσώπου, Ψηφιδωτό, Διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας & Τοπικής ανάπτυξης: Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Τεχνικές αναπαλαίωσης επίπλων. 

Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών & Επικοινωνίας: Ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση e - learning  (εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle), Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Δράσεων μέσω Internet και Social Media, Πληροφορική & χρήση νέων τεχνολογιών 

(για ηλικίες 45+), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων & Βιοκλιματικός Σχεδιασμός, Τεχνικές κατασκευή ιστοσελίδας, Φωτογραφία & ψηφιακή επεξεργασία, Δημιουργική γραφή. 

Εκπαίδευση ανηλίκων: Θεατρικό εργαστήρι (παιδιά <17 ετών), 

Προγράμματα κατάρτισης εκτός Καλαμάτας: Κυπαρισσία: Η/Υ, κέντημα, παραδοσιακοί χοροί. Κοπανάκι: κέντημα. Δώριο: φυτικά καλλυντικά. Μελιγαλά: Η/Υ. Μεσσήνη: οινολογία.  Λογγά: θεατρικό εργαστήρι. Δάρα - Δάφνη : μαγειρική. Αμφιθέας : παραδοσιακοι χοροί. 

Νερόμυλος: Η/Υ. Ανάληψη: Η/Υ. Θίασος Ν.Α. Πυλίας: θεατρικό εργαστήρι. Πύλου: κόσμημα. Αριοχωρίου: αγιογραφία. Αρφαρά: Η/Υ. Β’ ΚΑΠΗ: θεατρικό εργαστήρι. ΚΕΦΙΑ: ζωγραφική, κεραμική. Γαργαλιάνοι, παραδοσιακοί χοροί. 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER