Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 20:24

Ανάγκη λήψης μέτρων για τους αναπήρους

Γράφτηκε από την
Αθανασία Καρούνου

Αθανασία Καρούνου

«Μας πετάνε όλους στον Καιάδα»: Με τη φράση αυτή η Κυριακή Φωτοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ Μεσσηνίας, μετέφερε στην "Ε" το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αυτή τη δύσκολη περίοδο τα άτομα με αναπηρία, που χθες έκαναν παναναπηρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην συγκέντρωση και την πορεία επρόκειτο να συμμετέχει και αντιπροσωπεία από τη Μεσσηνία, κάτι που δεν κατέστη τελικά δυνατόν όπως μας είπαν η Κ. Φωτοπούλου και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας (ΕΣΑΜΕΑ), Αθανασία Καρούνου. Και οι δύο, μιλώντας στην "Ε", τόνισαν την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την προστασία των αναπήρων, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής ύφεσης που πλήττει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Οι δύο γυναίκες εξήγησαν ότι η κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση είναι ένα πρόσθετο κόστος, ενώ οι ανάπηροι και οι πάσχοντες υφίστανται όπως όλοι επώδυνη μείωση των εισοδημάτων τους. «Εμείς έχουμε έξοδα που δεν έχουν οι γεροί: Χρειαζόμαστε ένα άτομο να μας βοηθά ή να πληρώνουμε ταξί για τις μετακινήσεις μας, αλλιώς θα είμαστε κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κ. Φωτοπούλου.
Οι ανάπηροι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ, ανοίγει το δρόμο στην άνθηση του ιδιωτικού τομέα και στην κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επιπλέον, όπως σημείωσε η Κ. Φωτοπούλου, η ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ., δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσής τους. Καταγγέλλει επίσης ως επιπρόσθετο πλήγμα το ότι «μας ξαναστέλνουν για να περάσουμε από επιτροπές, ενώ έχουμε ήδη υποβάλει τα έγγραφα για να πάρουμε πιστοποιητικό αναπηρίας!». Δηλαδή ,όσοι υπέβαλαν αιτήσεις στις υγειονομικές επιτροπές, πρέπει να τις... υποβάλουν εκ νέου!

ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η Αθανασία Καρούνου σημείωσε -κι αυτό άλλωστε είναι και θέση της ΕΣΑΜΕΑ- ότι διαχρονικά το προνοιακό σύστημα αδυνατούσε να προσφέρει επαρκείς υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ αναξιόπιστη υπήρξε και η εφαρμογή του προστατευτικού θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
Επιπλέον η Κ. Φωτοπούλου σχολίασε πως τα προνοιακά επιδόματα ήταν ήδη χαμηλά, αλλά με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων με βάση το τεκμαρτό εισόδημα περιορίζονται οι δικαιούχοι: «Είναι τόσο αυστηρά τα κριτήρια, που η βοήθεια σε τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δόθηκε σε παραπληγικό επειδή ξεπερνούσε κατά 30 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια», ανέφερε ως παράδειγμα η γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ.
Και η βοήθεια σε τρόφιμα δεν είναι το μόνο, αφού η ΕΣΑΜΕΑ καταγγέλλει μία χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Σε σημείο που, όπως είπε η κ. Φωτοπούλου, άνθρωποι που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να μην μπορούν να πάρουν τα χρήματα για τα φάρμακά τους από το ταμείο τους.
Η Αθανασία Καρούνου είπε πάντως ότι η ΕΣΑΜΕΑ εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πάρει η κυβέρνηση συντονισμένα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε χθες, εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας -όπως μας ενημέρωσε η κ. Καρούνου- ζήτησαν από εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου να συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή της ΕΣΑΜΕΑ και των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας, και Παιδείας. Κυβερνητικών τομέων, δηλαδή, που έχουν στην ευθύνη τους το σχεδιασμό κεντρικών πολιτικών για την αναπηρία. Στόχος, όπως μας ενημέρωσε η κ. Καρούνου, είναι «να ληφθεί μια δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης, καθώς και των οικογενειών τους, από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης».


NEWSLETTER