Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 10:26

11 ομάδες στον διαγωνισμό του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Με 11 τριμελείς ομάδες από τη Μεσσηνία θα πραγματοποιηθεί αύριο ο διατοπικός προκριματικός διαγωνισμός EUSO στις εγκαταστάσεις του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αννα Σωτηροπούλου, μία μόνο ομάδα θα προκριθεί και θα συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Οι δύο πρώτες ομάδες του πανελληνίου διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) στη Σλοβενία. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά 16 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα εδώ και 8. 

Η κάθε ομάδα αύριο θα πραγματοποιήσει στο ΕΚΦΕ ένα πείραμα Φυσικής, ένα Χημείας κι ένα Βιολογίας. Ο διαγωνισμός θα είναι καθαρά εργαστηριακός και αφού ολοκληρωθούν τα πειράματα οι μαθητές θα πρέπει να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να δώσουν ένα αποτέλεσμα.

Οπως εξηγεί ο συνεργάτης του ΕΚΦΕ Σάκης Καρούνιας, ο διαγωνισμός είναι καθαρά πειραματικός γιατί έρχεται να καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί οι Φυσικές Επιστήμες «διδάσκονται με τον πίνακα και την κιμωλία, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να διδάσκονται στο εργαστήριο».

Την ίδια ώρα το ΕΚΦΕ προσπαθεί να πείσει με το έργο του τους αρμόδιους φορείς πως χρειάζεται να γίνουν ορισμένα μικρά αλλά σημαντικά έργα για την αξιοποίηση χώρων, προκειμένου να συνεχίσουν να συμμετέχουν ακόμα περισσότερα παιδιά στις δράσεις του. Για παράδειγμα, η αποθήκη βιβλίων, που στεγάζεται σε διπλανή αίθουσα, υπάρχει η δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος να μετατραπεί σε έναν ιδιαίτερα χρήσιμο χώρο με σημαντικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός δε της λειτουργίας του χώρου παράλληλα με την αποθήκη βιβλίων, δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων. Μένει μόνο ο δήμος και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας να συμβάλει στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Κ.Δ.