Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 08:32

Καινοτόμα εικονική επιχείρηση από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Καινοτόμα εικονική επιχείρηση από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

 

Μια καινοτόμα εικονική επιχείρηση με την ονομασία «Μεροκάματο» αποτελεί μια σημαντική απόπειρα παιδιών, με στόχο να βρουν περιστασιακή εργασία συνάνθρωποί μας μακροχρόνια άνεργοι, μεγάλης ηλικίας ή χωρίς ιδιαίτερα προσόντα.

Μια επιχείρηση που λειτουργεί μέσω Διαδικτύου, από τη διεύθυνση www.merokamato.eu και στόχο έχει να συνδέσει όσους ψάχνουν δουλειά με εκείνους που προσφέρουν.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Πρόκειται για μια ιδέα που υλοποιεί το τμήμα της Β’ λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» που διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά από το Σωματείο Επιχειρηματικότηταs Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece). Θα παρουσιαστεί στην εμπορική έκθεση «Αθήνα 2018» - Trade Fair 2018 που θα διεξαχθεί την Τρίτη 17 Απριλίου στο εμπορικό κέντρο “The Mall Athens”.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους, οικονομολόγο Ν. Παναγιωτοπούλου, οι μαθητές «επηρεάστηκαν από μια οικογένεια συντοπιτών μας, με ανέργους γονείς, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από φωτιά που προήλθε από κερί, ενώ η παροχή ρεύματος είχε διακοπεί λόγω οφειλών».

Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ιστοσελίδας, τον αναλυτικό προσδιορισμό των υποψηφίων χρηστών των υπηρεσιών, την παρουσίαση της επιχείρησης στους τοπικούς φορείς της πόλης και με την αναζήτηση χορηγών. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι μαθητές: Χρήστος Αρτεμίσιος, Φαίδρα – Μαρία Δέδε, Πολυξένη Καβουρίνου, Ευτυχία Καζάκου, Ειρήνη – Ζωή Καλαμαρά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Δημήτρης Κακκούρος, Αργύρης Καραγγελής, Απόλλωνας Καρακαϊδός, Βασιλική Κουδούνη, Χαρίκλεια Κωνσταντοπούλου, Βασίλειος Μπαζίγος, Αφροδίτη Μπούζα, Ελένη Πανταζή, Παναγιώτης Πρεκεζές, Γιώργος Ρηγόπουλος. Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική η συμβολή εξωτερικών συμβούλων για οικονομικά, τεχνικά, νομικά και λογιστικά ζητήματα όπως των: Γιώργου Βασιλόπουλου, Κωνσταντίνου Κοκκορόγιαννη, Μαρίας Πλευριά και Ηλία Κοντέα.

Μέχρι τώρα, τα παιδιά έχουν μάθει πολλά για το πώς “στήνεται” μια επιχείρηση, τους προβληματισμούς που πρέπει να απασχολούν κάποιον πριν κάνει το επιχειρηματικό βήμα, καθώς και για το ότι η λειτουργία μιας επιχείρησης δεν σημαίνει μόνο κέρδη, αλλά παράλληλα ζημιές και ευθύνες. Οπως εξηγεί η καθηγήτριά τους, «το κέρδος της επιχείρησης θα προκύψει από τη διαμεσολάβηση στην αγορά εργασίας, από τις διαφημίσεις και από τους χορηγούς. Καθώς η επιχείρηση είναι μια ΚοινΣεπ, η προσδοκία δεν είναι τόσο η αύξηση της κερδοφορίας όσο η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με παράλληλη διασφάλιση θέσεων εργασίας και κάποιων κερδών για τα μέλη της επιχείρησης».


NEWSLETTER