Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 13:27

“Εξυπνο ρομπότ” από το 7o Γυμνάσιο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
“Εξυπνο ρομπότ” από το 7o Γυμνάσιο Καλαμάτας (βίντεο)

Την κατασκευή ενός “έξυπνου” ρομπότ ολοκλήρωσαν οι μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο και τη Β’ τάξη, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Καραβλίδη.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, το οποίο βασίζεται σε πρόγραμμα από το Ευγενίδειο Ιδρυμα. Το Ιδρυμα παρείχε στο σχολείο όλα τα απαραίτητα υλικά, τα οποία οι μαθητές κλήθηκαν να επεξεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί το ρομπότ, κομμάτι – κομμάτι. Σκοπός ήταν αυτό να μπει στη θάλασσα και να πάρει ενδείξεις από το περιβάλλον, ως προς τη θερμοκρασία κ.α. Το ρομπότ παραμένει στο σχολείο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, ενώ οι μαθητές μπορούν να το εμπλουτίζουν με νέες δυνατότητες, με  μικροεπεξεργαστή, με κάμερα.

Οι μαθητές, την επόμενη φορά που θα το ρίξουν στη θάλασσα, θα το κατευθύνουν με τηλεχειριστήριο. Τα παιδιά ήταν συνολικά 10 και έλαβαν μέρος εθελοντικά, μετά τα μαθήματα, στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κ. Καραβλίδης είναι γεωπόνος και για το ρομπότ η ομάδα είχε συναντήσεις

μετά το μάθημα της Τεχνολογίας. Ο ίδιος πάντως είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των μαθητών, καθώς στόχος είναι η κινητοποίηση τους και η ώθηση να ανακαλύψουν κάτι νέο.

Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Υλοποιείται για 2η σχολική χρόνια στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας από τον Αλέξανδρο Καραβλίδη  καθηγητή Τεχνολογίας και τους μαθητές της φετινής Β΄ Γυμνασίου. Οι δοκιμές στην θάλασσα έγιναν την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

 

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER