Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 08:09

Ο Φώτης Μπουγάς στην “Ε”: “Στο σχολείο μας το παιδί είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος” (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ο Φώτης Μπουγάς στην “Ε”: “Στο σχολείο μας το παιδί είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος” (βίντεο)

Την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοσοφία, τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό των εκπαιδευτηρίων Μπουγά θα έχουν όσοι βρεθούν το Σάββατο από τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα στο χώρο του σχολείου.

Με αφορμή την “Open day” εκδήλωση ο ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Φώτης Μπουγάς μίλησε στην “Ε” για την ιδιωτική εκπαίδευση και τις υπηρεσίες του σχολείου.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση; Γιατί να επιλέξει τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά;

Στις μέρες μας, παρότι η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια, ώστε η επιλογή της ιδιωτικής έναντι της κρατικά παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι μια δύσκολη απόφαση, το δίλημμα είναι μικρότερο απ’ ό,τι παλαιότερα. Η δημόσια εκπαίδευση ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων, και παρόλο που υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί και στα δημόσια σχολεία, στον ιδιωτικό τομέα οι δομές, η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι σαφώς καλύτερα. 

Στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά το παιδί είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Η μοναδική ουσιαστική επένδυση που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του είναι η εκπαίδευσή του. Στόχος του σχολείου μας είναι να εξασφαλίζουμε στους μαθητές μας ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής αριστείας, έμπνευσης και καλλιέργειας ήθους, ανάπτυξης δεξιοτήτων και ταλέντων, εφόδια που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ακαδημαϊκή, επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Εχω ακούσει ότι τα παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία ευνοούνται, «χαϊδεύονται», δεν κρίνονται αυστηρά και δίκαια. Τι απαντάτε;

Στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά πράξεις των παιδιών που δημιουργούν προβλήματα στους συμμαθητές τους αντιμετωπίζονται αυστηρά και δίκαια. Οι βαθμοί των παιδιών αποδίδουν κυρίως τις προσπάθειες των παιδιών στις μικρότερες τάξεις, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις - βαθμίδες βαθμολογείται κυρίως το αποτέλεσμα των προσπαθειών των παιδιών.

Το σχολείο μας είναι παιδοκεντρικό και όταν συμβαίνει κάτι ψάχνουμε να βρούμε γιατί συνέβη, τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί, πώς θα κάνουμε το παιδί να το διαχειριστεί ώστε να δυναμώσει και να αντιδρά μόνο του. Αν το λογικό είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ζούγκλα «επειδή έτσι είναι η ζωή», τότε ναι, είμαστε διαφορετικοί.

Το παιδί μου δεν θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Θέλει να φύγει για το εξωτερικό. Γιατί να το στείλω στο σχολείο σας και να ξοδέψω τόσα χρήματα αντί να τα επενδύσω στις σπουδές του στο εξωτερικό;

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξετασιοκεντρικό και δεν μαθαίνει στα παιδιά μας να συνεργάζονται. Βέβαια, τους δίνει πολλές γνώσεις και κυρίως τους μαθαίνει ν’ αντέχουν την πίεση, αλλά δεν τους διδάσκει πώς να εφαρμόζουν πρακτικά τις γνώσεις τους και να λειτουργούν ομαδοσυνεργατικά.

Το σχολείο μας δεν προετοιμάζει μόνο πολύ καλά τους μαθητές μας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και όσους προορίζονται για σπουδές στο εξωτερικό. Ηδη από τη Β' Λυκείου τους προετοιμάζει για τις εξετάσεις Αγγλικών (IELTS) που είναι απαραίτητο πιστοποιητικό για την εισαγωγή τους σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχουμε συνεργασίες και βοηθάμε την συνέχιση των σπουδών τους σε επιλεγμένα ξένα πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικά, ένας απόφοιτός μας που είχε περάσει στην Ελλάδα στην καλύτερη σχολή αλλά προτίμησε να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό, μας έγραψε: «Το σημαντικότερο εφόδιο που μου έδωσε αυτό το σχολείο είναι το θάρρος να πάρω μια βαλίτσα στα 18 μου και να πάω να ζήσω σε έναν άγνωστο τόπο. Να έχω τη δυνατότητα να μην με τρομάζει το μέλλον αλλά να το προσμένω».

Οικονομική κρίση και δίδακτρα. Πώς κινείται το σχολείο σας;

Τα δίδακτρα στο σχολείο μας θεωρώ ότι είναι αρκετά προσιτά και σίγουρα είναι πλήρως ανταποδοτικά.

Το παιδί κινείται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, παίρνει γνώσεις, αθλείται σε ακαδημίες, κάνει δραστηριότητες που του αρέσουν χωρίς να ταλαιπωρούνται οι γονείς του. Διδάσκεται Αγγλικά πολύ υψηλού επιπέδου και μέσω του σχολείου συμμετέχει σε εξετάσεις Β2 - C2 με τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Αν λείπει λόγω ασθένειας, βοηθιέται από τους εκπαιδευτικούς του ώστε να καλύψει τα κενά του.

Το σχολείο μας απευθύνεται στον μέσο -οικονομικά- πολίτη της περιοχής μας, απευθύνεται κυρίως στον γονιό που θέλει να επενδύσει στην εκπαίδευση -  παιδεία του παιδιού του.

Θα χαρούμε να έρθουν οι γονείς στο σχολείο μας, να μάθουν για τα προγράμματά μας και τις τιμές μας το ερχόμενο Σάββατο 28 Απριλίου -  ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Για ποιους λόγους οι γονείς εμπιστεύονται το σχολείο σας;

Τα κριτήρια με τα οποία διαλέγει κάποιος σχολείο για το παιδί του διαφέρουν ανά οικογένεια. Κάθε οικογένεια σκέφτεται διαφορετικά και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάποια από αυτά είναι:

Η ευελιξία στη δημιουργία ατομικών προγραμμάτων σπουδών, ειδικότερα για τους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του μαθητή.

Το προφίλ των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων του σχολείου, γιατί πάνω από κάθε θεωρία και πρόγραμμα στην εκπαίδευση, οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά.

Η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο της εκπαίδευσης παγκοσμίως, μέσα από συνεργασίες με φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Θα έλεγα όμως ότι το σημαντικότερο που έχουμε επιτύχει είναι ότι υλοποιούμε λίγο περισσότερα από όσα υποσχόμαστε.


NEWSLETTER