Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 15:08

Ευρωπαϊκά σχολεία επισκέφθηκαν την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ευρωπαϊκά σχολεία επισκέφθηκαν την Καλαμάτα

Το σχολικό σχέδιο “KA2 - Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών” με τίτλο «Odyssey - migration and its influence on teenagers» εκπονεί το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ως εταιρικό σχολείο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Erasmus”.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 5 ευρωπαϊκά σχολεία: Το Gymnasium Neue Oberschule από το Braunschweig Γερμανίας, το EBI Francisco Ferreira Drummond από τις Αζόρες Πορτογαλίας, το Colegiul Economic Buzau από το Buzau Ρουμανίας, το IES Luis Seoane από το Pontevedra Ισπανίας και το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Για την καλύτερη οργάνωση και ολοκλήρωση των στόχων του σχεδίου, έγινε συνάντηση των εταίρων στην Καλαμάτα, από τη Δευτέρα 23 Απριλίου ως και την Παρασκευή 27 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκπαιδευτικοί και μαθητές εκπόνησαν εργασίες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Απριλίου έγινε στη Φάρμα Μαρίνη εργαστήριο με θεατρικά παιχνίδια, από την Αννέτα Παπαθανασίου. Η κ. Παπαθανασίου σκηνοθέτιδα του πρόσφατου ντοκιμαντέρ «Ευρώπη το όνειρο», μετέφερε με βιωματικό τρόπο το παιχνίδι προσομοίωσης της Υπατης Αρμοστείας τα «Περάσματα», με θέμα το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων, στα παιδιά του προγράμματος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους.

Την Τετάρτη εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν τον καταυλισμό προσφύγων στη Μυρσίνη του Νομού Ηλείας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους χώρους της δομής φιλοξενίας και τους ανθρώπους που την στελεχώνουν. Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Κέντρου Γεώργιος Αγγελόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που κάνουν το προσωπικό του Κέντρου, κοινωνικοί λειτουργοί, υπάλληλοι του Δήμου και οι εκπρόσωποι της ΙΟΜ για να δώσουν μια ποιότητα ζωής στους πρόσφυγες. Στο κέντρο υπάρχει ιατρείο, επίσημο κρατικό νηπιαγωγείο και σχολείο στο οποίο τα παιδιά διδάσκονται αγγλικά και αραβικά. Η νηπιαγωγός Βικτωρία Ραφαηλίδου ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο λειτουργίας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και για τις προόδους που έχουν κάνει τα παιδάκια στην εκμάθηση των ελληνικών. Η φιλοξενία έγινε σε ένα πολύ θερμό κλίμα και έκλεισε με το Χασάν Οσμάν να παίζουν ταμπουρά και να τραγουδούν.

Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Παρασκευή το απόγευμα, με την αποχαιρετιστήρια γιορτή στο 3ο γυμνάσιο Καλαμάτας. Διαβάστηκαν κείμενα, προβλήθηκαν βίντεο και ένα μικρό θεατρικό έργο παίχτηκε από μαθητές του σχολείου. Την συγκινητική βραδιά του αποχαιρετισμού πλαισίωσε με δημιουργικό τρόπο η ζωντανή μουσική από τη χορωδία, με την πολύτιμη καθοδήγηση του Γεωργίου Χόχωλη καθηγητή μουσικής. Οι γονείς των μαθητών και όχι μόνο, αγκάλιασαν τις δραστηριότητες, ολόκληρη την εβδομάδα. Την Παρασκευή το απόγευμα πρόσφεραν πλήθος λιχουδιές σε όλους, δείχνοντας έμπρακτα τη ζεστασιά τους.

 

 


NEWSLETTER