Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 15:45

Εργασία τριών χρόνων από το Γυμνάσιο Θουρίας στο Erasmus+

Γράφτηκε από την

Κύκλος 3 χρόνων έκλεισε για το Γυμνάσιο Θουρίας εφόσον ολοκληρώνεται και επίσημα τον Αύγουστο το πρόγραμμα Erasmus+ “Strategic Partnership”, υπό την αιγίδα του ΙΚΥ και του “Τempo forte” και τίτλο "Archaeoschool for the future: a sustainability approach" και συντονιστικό φορέα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, στο οποίο συμμετείχε ως εταίρος.

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και συνέλαβαν στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, μετακινήθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των χωρών συνεργασίας (Ταραγκόνα Καταλονίας και Βερόνα Ιταλίας), συμμετείχαν με παρουσιάσεις σε πανελλήνια, αλλά και διεθνή συνέδρια (Διεθνές Συνέδριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτών, Βαρκελώνη 2016), συμμετείχαν στη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικής παράστασης, συνεργάστηκαν με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και έγιναν οι οικοδεσπότες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία.

Η εβδομάδα 22 έως 28 Απριλίου αποτέλεσε την τελευταία μετακίνηση των 10 εταίρων, η οποία έγινε στη συντονίστρια χώρα, την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία. Ετσι, οι ημέρες άφιξης των εταίρων περιελάμβαναν ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων στην Καλαμάτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Ολυμπία, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο ΚΠΕ Καλαμάτας και το ΕΠΑΛ Μεσσήνης, πρόβες για τη θεατρική παράσταση και ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων στο Πνευματικό Κέντρο.

Η ημερίδα έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου, σε δύο μέρη: το πρωί παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών όλων των συνεργατών (σχολείων των 3 χωρών, του Πανεπιστημίου Ca’Foscari της Βενετίας, του επιμορφωτικού οργανισμού Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya και του ΚΠΕ Καλαμάτας) και το απόγευμα παρουσιάστηκε στο κοινό παράσταση του Γυμνασίου με τη συμμετοχή και 9 μαθητών από την Ιταλία και 10 από την Καταλονία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του μεσσηνιακού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής «Ταξίμ».

Η εβδομάδα έκλεισε το Σάββατο, στη Θουρία με μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που έγινε στο χώρο που παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο του χωριού Κωνσταντίνο Μιχαλόπουλο και περιελάμβανε χορό, φαγητό, εκπλήξεις. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις μαμάδες των μαθητών του Γυμνασίου Θουρίας (Αννα Λεβέντη - Δωδεκάτου, Κλεάνθη Χατζημπαλάση, Ελένη Αγγέλη - Πολυχρονοπούλου, Στέλλα Λαμπροπούλου- Κουδούνη, Ασπασία Φλώρου - Δημοπούλου, Κωνσταντίνα Χόνδρου - Μπούμπουλη, Βασιλική Βλάχου - Δημοπούλου, Λαμπρινή Τσιρώνη - Σπυροπούλου, Μπλερίνα Τσέκου, Σονίλα Ναζεράι, Φαντιόλα Σολλάκου, Εφη Γεωργακίλα - Κοτσιλιέρη, Δήμητρα Ρούσση - Κουλοπούλου, Κατερίνα Ξενούλη - Περρωτή, Μαρία Θλιμένου - Λυγίζου, Μαρία Κορομηλά - Ρουσοπούλου, Ιωάννα Σπυροπούλου - Καλογεροπούλου, Κατερίνα Μιούλα - Σπυροπούλου, Αλτα Τσάλτα και ο Χρήστος Γκουμένι). Σημαντική και η συμβολή του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας Γιάννη Μαρινόπουλου, καθώς και της σχολής παραδοσιακών χορών “Αγ. Θεόδωροι”.

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του έργου “Εrasmus”, του Γυμνασίου Θουρίας ήταν: Μαρία Μπαλάσκα, Παναγιωτίτσα Ανδρεάκου, Αναστάσιος Ντυμένος, Ευτυχία Κούτρικα, Μαρία Πολυχρονοπούλου, Δημήτριος Τσιμικλής.