Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 08:25

Σε βίντεο η ιστορία του Λυκείου Φιλιατρών (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ενα καταπληκτικό βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του Λυκείου Φιλιατρών, ετοίμασαν μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου.

Το βίντεο όχι μόνο αναδεικνύει τον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου, την αρχιτεκτονική του αξία και πώς είναι συνυφασμένο με την τοπική κοινωνία, αλλά προβάλλει και τη λυπητερή σημερινή του εικόνα, που είναι παρατημένο στην τύχη του. Οι μαθητές μέσα από αυτό το βίντεο ζητούν την ευαισθητοποίηση όλων ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα και να αξιοποιηθεί.

Οι μαθητές που αποτελούν την ομάδα, ο Παρασκευάς Μεϊντάνης, ο Χαράλαμπος Γκόνος, ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Παπασταθόπουλος, έχουν το δικό τους κανάλι στο YouTube, το «Mapa Tube». Δεν είναι η πρώτη φορά που ετοιμάζουν ένα βίντεο για την πόλη τους με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, καθώς κάτι ανάλογο είχαν ετοιμάσει για το ζήτημα του Αστυνομικού Τμήματος που έκλεισε. Φυσικά δεν περιορίζονται σε κοινωνικά μόνο ζητήματα, καθώς το κανάλι τους έχει χιουμοριστικό χαρακτήρα κι έχουν ανεβάσει και άλλα βίντεο με αρκετό χιούμορ και πολλά αστεία.

Πάντως αν και αρκετά νέοι σε ηλικία δείχνουν ότι δεν τους αρέσει να μένουν αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει δίπλα τους, στην πόλη τους. Θέλουν να ακούγεται η φωνή τους και η φωνή της νεολαίας και αυτό προσπαθούν να κάνουν μέσα από το κανάλι τους.

Με πολλή ζωντάνια και κέφι τούς συναντήσαμε στο χώρο του παλιού λυκείου για να μας μιλήσουν για αυτό τους το βίντεο που έχει κλέψει τις εντυπώσεις, αλλά και γενικότερα για τις δράσεις τους.

Ο Παρασκευάς Μεϊντάνης μας είπε: «Ολα ξεκίνησαν ένα απόγευμα πριν δύο χρόνια που το συζητήσαμε για πρώτη φορά, μαθητές γυμνασίου τότε. Ο καθένας έβαζε ό,τι μπορούσε για να ξεκινήσουμε σιγά – σιγά να φτιάξουμε κάποια βίντεο για το YouTube τα οποία είχαν κωμικό χαρακτήρα. Μετά από λίγο καιρό όμως που πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, τα κατεβάσαμε αυτά και αρχίσαμε να κάνουμε κάποια καινούργια. Στην αρχή ήταν κάποιες φάρσες και αστεία που γυρίζαμε στην Καλαμάτα όπου είχε και περισσότερο κόσμο. Ετσι μας έμαθε περισσότερο ο κόσμος βλέποντας τα βίντεό μας».

Οσο για την ιδέα να γυρίσουν ένα βίντεο για το κτήριο του παλιού λυκείου ο Χαράλαμπος Γκόνος σημείωσε: «Την ιδέα να κάνουμε ένα βίντεο για το παλιό Λύκειο Φιλιατρών την είχαμε από πιο παλιά, όμως δεν είχαμε το χρόνο. Με την ευκαιρία όμως που μας δόθηκε στο σχολείο να ετοιμάσουμε ένα πρότζεκτ, αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή. Βλέποντας το κτήριο στην κατάσταση που είναι σήμερα και γνωρίζοντας κάποια πράγματα για το παρελθόν του σαν πολίτες της πόλης είπαμε να κάνουμε αυτό το βίντεο για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, για να αξιοποιηθεί. Ολα αυτά έγιναν αφού συλλέξαμε πληροφορίες από το περιοδικό «Φιλιατρά». Οργανωθήκαμε, μοιράσαμε τις δουλειές και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Το βίντεο το έχουν παρακολουθήσει περίπου 2.000 άτομα και έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια. Αναφέρεται στην ιστορία του παλιού λυκείου, ξεκινάμε από την εποχή που το σχολείο δεν ήταν σε δημόσια κτήρια αλλά σε σπίτια πολιτών, συνεχίζουμε με το χτίσιμό του το 1926 και τελειώνουμε με τη σημερινή του κατάσταση. Και βασικά αυτό ήταν το μέλημά μας, να στείλουμε ένα μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού είναι ένα κτήριο υψίστης αρχιτεκτονικής σημασίας και με μεγάλη ιστορία. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του, δεν του αξίζει κάτι τέτοιο».

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό τους βίντεο και περισσότερα για τις δημιουργίες τους μας είπε ο Γιάννης Γαλανόπουλος: «Ο σκοπός του καναλιού είναι χιουμοριστικός και έχουμε κάνει αρκετά βίντεο μέχρι τώρα. Ξεκινήσαμε με βίντεο που έχουν χιουμοριστικό χαρακτήρα και στην συνέχεια ευαισθητοποιηθήκαμε για ζητήματα του τόπου μας. Η αρχή έγινε με το αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να γίνει κάτι να μην κλείσει. Παρά την ανταπόκριση που είχε το βίντεο, το τμήμα δυστυχώς έκλεισε. Σαν νέοι ευαισθητοποιηθήκαμε βλέποντας τον τόπο μας να ερημώνει, να κλείνουν υπηρεσίες και καταστήματα. Ακολούθησε το θέμα για το λύκειο, βλέποντας την άθλια κατάσταση που έχει φτάσει, είναι άδικο να έχει επιβιώσει τόσα χρόνια και να το έχουμε καταστρέψει εμείς σε τόσο μικρό διάστημα. Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλα βίντεο, έχουμε κάποιες ιδέες, αρκεί να βρούμε χρόνο».

Για να ετοιμαστεί όμως ένα βίντεο δεν αρκεί μόνο μια κάμερα και ανέβασμα στο YouTube, χρειάζεται προετοιμασία και πολλές ώρες δουλειάς, επισήμανε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος: «Ξεκινήσαμε απλά με μια κάμερα, όμως σιγά – σιγά αποκτήσαμε έναν καλό εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε σε κάθε βίντεο και καταφέρνουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως μόνο οι λήψεις για να γίνει ένα βίντεο, χρειάζεται το μοντάζ που μας παίρνει πολλές ώρες, ενώ πριν ξεκινήσουμε έχουμε πάντα στο μυαλό μας ένα σενάριο, προγραμματίζουμε τις λήψεις που χρειαζόμαστε και έτσι ξεκινάμε την υλοποίησή του. Για να βγει ένα βίντεο χρειάζεται πολλή δουλειά και το συγκεκριμένο για το λύκειο το ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο».

Στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή των νέων, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπασταθόπουλος λέγοντας: «Το MapaTube είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Φιλιατρινών, να ακουστεί η γνώμη μας, να ακουστεί η φωνή της νεολαίας και ευρύτερα του κοινού. Είναι ένα μέσο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο να γελάσει, να μάθει, να ενδιαφερθεί για μερικά πράγματα, για μερικά γεγονότα που γίνονται χωρίς να τους δίνεται βαρύτητα και τα περνάμε λίγο στο πιο χαλαρό, ενώ δεν πρέπει. Νομίζω γενικά ότι είναι κάτι σημαντικό για τους Φιλιατρινούς».

Κ.Μπ.