Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 09:31

Ενημέρωση σε σχολεία της Καλαμάτας για την εθελοντική αιμοδοσία

Γράφτηκε από την

 

Την αξία που έχει το μήνυμα “Να 'σαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα, δώσε ζωή” θέλησαν να περάσουν οι νοσηλεύτριες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε μαθητές του δημοτικού, μαζί με συναδέλφους τους από το Κέντρο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) της πόλης.

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου με οδηγό και την καμπάνια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και την προσπάθεια που κάνει φέτος η Ελλάδα για να αυξήσει τα αποθέματα αίματος από εθελοντές αιμοδότες διοργανώνει και συμμετέχει σε σχετικές δράσεις, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με την “3η Αιμοδοσία Αγάπης”. Οι δράσεις στην Καλαμάτα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, με τη συνεργασία και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό. Εξάλλου, ο τελικός αποδέκτης της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου είναι τα παιδιά, η αυριανή γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη και θα δώσει το νέο αίμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας της πόλης επισκέφτηκε τρεις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα το 12ο, το 8ο και το 13ο Δημοτικό. Εκεί οι νοσηλεύτριες της Αιμοδοσίας Γεωργία Κουρή και του Κέντρου Υγείας Δήμητρα Συκά, Ευτυχία Γιαννακοπούλου και Φωτεινή Κουρκουτά ενημέρωσαν τους μαθητές σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε εθνικό επίπεδο και διεξάγεται με ενιαία διαδικασία και εγκεκριμένο υλικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα, η πληρότητα, η συνέχεια και ο ενιαίος τρόπος των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.    

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ

Το αίμα δεν παράγεται και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει διαθέσιμο για τα χειρουργεία, τα τροχαία και τις μεταγγίσεις είναι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι προσφέρουν συστηματικά αίμα. Γι’ αυτό και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου συμμετέχει στις δράσεις αυτές αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, καθώς η περιστασιακή προσφορά αίματος από συγγενείς δεν λύνει το πρόβλημα. Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Σταύρος Τσιμικλής χρειάζονται νέοι εθελοντές αιμοδότες και γι' αυτό η σκυταλοδρομία που έκλεισε το τριήμερο των εκδηλώσεων τον περασμένο Απρίλιο κατέληγε σε μαθητές, γιατί τα παιδιά θα πρέπει να είναι οι αποδέκτες του μηνύματος.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Πέρα από κάθε αμφιβολία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα της μελλοντικής γενιάς, των εκκολαπτόμενων δηλαδή εθελοντών αιμοδοτών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο διπλός στόχος: Να αυξηθεί το ποσοστό του εθελοντικού αίματος που συγκεντρώνεται, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το αίμα που προέρχεται κατόπιν αντικατάστασης από το συγγενικό περιβάλλον. Μόνο έτσι θα εκπληρωθεί το μεγάλο όραμα, που δεν είναι άλλο από αυτό της επάρκειας και ασφάλειας κάθε ανάγκης για αίμα και παράγωγα αυτού. Με την ολοκλήρωση λοιπόν φέτος των επισκέψεων σε σχολικές μονάδες, οι νοσηλεύτριες της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας περιμένουν το νέο σχολικό έτος για τις επόμενες δράσεις τους και ελπίζουν σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από την πλευρά των σχολείων.

Ν.Κ.