Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 09:42

Σημαντικές επιτυχίες Μεσσήνιων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Σημαντικές ήταν και φέτος οι επιδόσεις μαθητών από σχολεία της Μεσσηνίας, παρά το γεγονός ότι κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι συνάντησαν δυσκολίες στο μάθημα της Εκθεσης.

Από χθες λοιπόν, που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, οι υποψήφιοι φοιτητές καλούνται να κάνουν σωστό προγραμματισμό και υπολογισμούς, ώστε να είναι μεταξύ των επιτυχόντων με την ανάρτηση των βάσεων μέσα στον Αύγουστο.

Μάλιστα, στη Μεσσηνία φέτος σημειώθηκαν ορισμένες υψηλές επιδόσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, που είναι ικανές να δώσουν στους μαθητές το εισιτήριο για τις σχολές πρώτης προτίμησής τους.

Δεδομένου ότι πρώτη φορά φέτος η ανακοίνωση των βαθμολογιών έγινε χωρίς ανάρτηση ονομάτων, αλλά με τον προσωπικό κωδικό κάθε υποψηφίου λόγω του κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα, η “Ε” μίλησε ενδεικτικά με κάποιους μαθητές από σχολεία της Μεσσηνίας, κάτι που θα συνεχιστεί και σε επόμενες εκδόσεις της εφημερίδας.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τον μεγάλο του στόχο, την Ιατρική Σχολή, φαίνεται ότι πιάνει ο Κώστας Κυριακόπουλος από το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, κάνοντας έτσι μετά από πολλή προσπάθεια το όνειρό του πραγματικότητα.

Υψηλή και η επίδοση του Μάριου – Σίμου Σινάπη, μαθητή του ίδιου σχολείου, που με τα 18.005 μόρια που συγκέντρωσε είναι πολύ κοντά στο στόχο του για εισαγωγή στο Χημικό, στόχο που είχε από την αρχή της χρονιάς. Και τι καλύτερο, όπως λέει και ο ίδιος, από το να προσπαθείς “και οι κόποι σου να έχουν αποτέλεσμα”. 

Ακρως ικανοποιημένη με τα 18.840 μόρια, που συγκέντρωσε η Αγγελική Βασιλοπούλου από το 5ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, βάζει πλώρη για τις σχολές πρώτης επιλογής της, που είναι το Φυσικό και η Γεωλογία.

Στο Τμήμα Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου ή σε αυτό της Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φαίνεται πως θα φοιτά από το νέο ακαδημαϊκό έτος η Θεοδώρα Κρέπη, που δηλώνει ικανοποιημένη από τα 17.000 μόρια, που συγκέντρωσε.

Με στόχο τη Σχολή Ικάρων, αλλά και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα ο Βασίλης Σούμας εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τα 16.837 μόρια, που συγκέντρωσε έχοντας μάλιστα και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην Εκθεση, που δυσκόλεψε αρκετούς υποψηφίους.

Με το βλέμμα στις Στρατιωτικές Σχολές ο Στέφανος Μαραγκούλιας συγκέντρωσε 16.760 μόρια, δηλώνοντας αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων του.

Η Νεφέλη Πουλακίδα από το 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας με 17.487 μόρια είναι πολύ ευχαριστημένη, καθώς εισάγεται είτε στη Νομική, είτε στην Ψυχολογία, όπως επιθυμεί. «Διάβασα με πρόγραμμα χωρίς να χρειαστούν υπερβολές. Χρειάζεται ψυχραιμία, χωρίς άγχος» επισημαίνει και συμβουλεύει πως οι υποψήφιοι θα πρέπει «να είναι ήρεμοι. Θέλεις σίγουρα διάβασμα, πρόγραμμα, ψυχραιμία και θα καταλάβουν στο τέλος ότι δεν ήταν τίποτα. Θα αντιληφθούν ότι απλά χρειάστηκε να γράψουν ακόμα ένα διαγώνισμα».

Η Ζωή Στρατέα με 16.903 μόρια ήθελε να εισαχθεί στη Νομική, αλλά αν δεν το επιτρέψουν οι βάσεις, τότε θα στραφεί προς τη Φιλολογία. Οπως παρατηρεί, σύμφωνα με το διάβασμα που είχε κάνει, περίμενε κάτι παραπάνω, «αλλά και η βαθμολόγηση είναι υποκειμενική, είναι και θέμα τύχης», σχολιάζει. Συμβουλεύει τα παιδιά που θα δώσουν στη συνέχεια εξετάσεις «να μην αγχώνονται, δεν χρειάζεται. Να μην διαβάζουν με τις ώρες, αρκούν το καλό διάβασμα, η καλή ξεκούραση και να απολαμβάνουν την κάθε τους ημέρα ακόμα και στις πανελλήνιες». Η ίδια όπως λέει, μελετούσε όλα τα χρόνια στο σχολείο και δεν έκανε τίποτα περισσότερο την τελευταία χρονιά.

Ο Δημήτρης Καρακασιλιώτης με 16.801 μόρια θέλει να εισαχθεί σε Στρατιωτική Σχολή (Αεροπορία), διαφορετικά θα στραφεί στα Μαθηματικά ή τη Φυσική. Μάλιστα, στα Μαθηματικά έγραψε 19,7 όπως μας λέει και στη Φυσική 19,4, καθώς του φάνηκαν εύκολα, ενώ μέτρια ήταν για τον ίδιο η Εκθεση και η Χημεία. Το μυστικό, όπως λέει, «είναι να μην αγχώνεσαι μπροστά στην κόλλα των εξετάσεων».

Η Εντζη Βόγλη με 16.452 μόρια θέλει να σπουδάσει χημικός μηχανικός στην Πάτρα. Εδωσε πανελλαδικές εξετάσεις 2η χρονιά και εκτιμά πως δικαιώθηκαν οι κόποι της, αφού βλέπει να πετυχαίνει τον στόχο της. Η συμβουλή που δίνει στους νέους που θα δώσουν εξετάσεις τις επόμενες χρονιές: «Να μην αγχώνονται. Η ψυχολογία έχει πολύ μεγάλη σημασία σε όλο αυτό. Επίσης, να κυνηγούν τους στόχους τους, αφού αν το θέλεις κάτι πάρα πολύ, νομίζω το πετυχαίνεις».

Στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ο Γιώργος Κοκορόγιαννης με 18.193 μόρια πετυχαίνει τον στόχο του και γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας, για να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής, με όνειρό του να εργαστεί  στο CERN και να βοηθήσει να προχωρήσει η γνώση.  Μιλώντας με τον ίδιο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μας εξήγησε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν απαραίτητες για τον ίδιο, παρά το γεγονός πως δεν θα φοιτούσε στην Ελλάδα, καθώς η βαθμολογία από αυτή τη διαδικασία καθορίζει και την εισαγωγή του, αφού το αγγλικό πανεπιστήμιο ζητά τουλάχιστον 17,5 στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών και όχι κάτω από 17 μέσο όρο. Ο ίδιος τονίζει την πολύ μεγάλη συμβολή που είχαν οι καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σε όλη του την πορεία μέχρι τις εξετάσεις, επισημαίνοντας πως δεν χρειάστηκε να παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα.

Η Ιωάννα Κουτέλα συγκέντρωσε 18.090 μόρια και δηλώνει ευχαριστημένη από τη δικαίωση των κόπων της. Οπως λέει και η ίδια, ένα μεγάλο μέρος των όσων κατάφερε το οφείλει στους καθηγητές της. Και προσθέτει πως στη θεωρητική κατεύθυνση τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα, παρότι δεν είναι κοινά αποδεκτό, κι εκτιμά πως θα σημειωθεί πτώση στις βάσεις των σχολών. Η ίδια στοχεύει στη Νομική, είτε Θεσσαλονίκη, είτε Αθήνα.

Η Ειρήνη Κοτταρίδη με 17.807 μόρια είναι αρκετά ικανοποιημένη, καθώς εισάγεται κατά πάσα πιθανότητα στην Ψυχολογία Αθήνας, όπου επιθυμεί. Οπως λέει, έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, δικαιώθηκαν οι κόποι της, με σημαντική βέβαια κούραση, αλλά το αποτέλεσμα την ικανοποιεί.  Η συμβουλή που δίνει στους νέους που θα δώσουν πανελλαδικές στη συνέχεια, είναι: Να κοιμούνται καλά, να κάνουν έστω λίγο κάτι που τους ευχαριστεί για να ξεφεύγουν, να μελετούν με πρόγραμμα και να έχουν στόχο. Και η ίδια επισημαίνει τη συμβολή των καθηγητών της και του σχολείου της για το αποτέλεσμα.

Από το Μουσικό Σχολείο ο Γιάννης Βασιλειάδης με 16.455 μόρια θέλει να σπουδάσει μηχανολόγος στην Πάτρα. Οπως λέει, ήταν λίγο ζόρικη χρονιά, αλλά με υπομονή, μελέτη με πρόγραμμα κι έχοντας πάντα στόχο, εκτιμά πως όπως ο ίδιος έτσι και κάθε υποψήφιος μπορεί να τα καταφέρει. Οσον αφορά στο Μουσικό Σχολείο, σημειώνει πως η μουσική συνέβαλε στο να βρίσκει ελεύθερο χρόνο.

Η Βανέσα Γκιατάι συγκέντρωσε κοντά στα 16.000 μόρια και όπως λέει, έπεσε από τα σύννεφα ειδικά στο μάθημα της Βιολογίας, καθώς περίμενε παραπάνω και στόχευε φυσικά να εισαχθεί στην αντίστοιχη σχολή. Ετσι, θεωρεί πως οι κόποι της δεν δικαιώθηκαν απόλυτα, καθώς το διάβασμά της άξιζε μεγαλύτερο βαθμό. Τώρα βλέπει δύσκολη την εισαγωγή της στη Βιολογία και θα αναζητήσει επιπλέον σχολές κοντά στο αντικείμενο που επιθυμεί. Οσον αφορά στη θετική κατεύθυνση, εκτιμά πως είναι λίγο δύσκολα, γιατί δεν υπάρχει καθορισμένη ύλη. Οπως σε κάθε περίπτωση όμως κι εδώ χρειάζεται «συστηματικό διάβασμα και να έχεις μεγάλη εμπειρία στην επίλυση ασκήσεων με βασική προϋπόθεση της καλής γνώσης στη θεωρία». Οσο για τη μουσική, μας είπε: «Νομίζω ότι η μουσική προάγει τη μαθηματική σκέψη και εκτιμώ πως με βοήθησε να ξεφύγω από την καθημερινότητα της μελέτης».

 

ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Την υψηλότερη βαθμολογία στα σχολεία της Τριφυλίας συγκέντρωσε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου με 19.374 μόρια. Μιλώντας για την επιτυχία της σημείωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ενθουσιασμένη, ανταμείφθηκε μια συνεχής προσπάθεια όλων των ετών και όχι μόνο της φετινής χρονιάς, καθώς απαιτείται συστηματικό διάβασμα όλα τα χρόνια. Για το μέλλον θέλει σκέψη. Εχω στο μυαλό μου την Ιατρική, αλλά είναι μια σημαντική απόφαση και θα ήθελα να το σκεφτώ λίγο ακόμη. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί δεν περίμενα να πάω τόσο ψηλά».

 

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου με 18.151 μόρια στο 3ο επιστημονικό πεδίο, σημείωσε:  «Είμαι πολύ ανακουφισμένος και ευχαριστημένος. Σίγουρα ήταν μια πολύ επίπονη χρονιά, αλλά νομίζω ότι με πίστη μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο Αχιλλέας Παρασκευόπουλος με 18.095 μόρια επισήμανε: «Είμαι ευχαριστημένος και χαρούμενος, γιατί είδα ότι οι κόποι όλης της χρονιάς δεν πήγαν χαμένοι».

Η Ιωάννα Σπάλα με 18.038 μόρια σημείωσε: «Δεν το περίμενα για να πω την αλήθεια. Περίμενα 16 με 17.000, γιατί φοβόμουν τα Αρχαία και την Εκθεση, είμαι όμως πολύ ευχαριστημένη. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει τι θα δηλώσω, όμως με ενδιαφέρει η δημοσιογραφία και η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών».

Ο Ζώης Σταθόπουλος με 17.921 μόρια τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί δεν το περίμενα, νόμιζα ότι στο μάθημα της Εκθεσης δεν τα είχα πάει τόσο καλά. Κατευθύνομαι προς τις νομικές σχολές, αυτός είναι ο στόχος μου».

Η Αιμιλία - Ηλιάνα Κίζηλη με 16.925 μόρια μας είπε: «Είμαι ευχαριστημένη, έγραψα πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα και πιστεύω ότι δικαιώθηκαν οι κόποι μου».

 

ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Η Μαρία Μαγγανά με 16.914 μόρια τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη. Στόχος μου είναι η Αγγλική Φιλολογία, τώρα περιμένω και τα Αγγλικά για να δω τη συνέχεια. Περίμενα λίγο παραπάνω, αλλά δεν απογοητεύτηκα και η συνέχεια θα δείξει».

Η Αικατερίνη Αλεξανδροπούλου με 15.848 μόρια σημείωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη, νιώθω περήφανη. Στόχος μου είναι η Φιλολογία, θα προσπαθήσω να το πετύχω. Για να πω την αλήθεια περίμενα πιο λίγο, αλλά ήταν εύκολα τα θέματα και τα πήγα καλά».

Ιδιαίτερη όμως είναι η περίπτωση της Δήμητρας Καραμπάτσου που επέστρεψε στις πανελλήνιες μετά από 7 χρόνια, προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της που είναι η Ψυχολογία. Συγκέντρωσε 17.804 μόρια και φανερά χαρούμενη μας είπε: «Πρώτη φορά έδωσα το 2010 και δεν τα κατάφερα. Ετσι ξεκίνησε μια διαδικασία και ασχολήθηκα με την διαιτολογία, αυτό που ήθελα όμως ήταν η Ψυχολογία και έτσι μπήκε στο μυαλό μου να ξαναδώσω. Δίπλα μου ήταν άνθρωποι που με στήριξαν και με βοήθησαν για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Το ταξίδι ήταν απαιτητικό, αλλά η θέληση ισχυρή που δεν με κράτησε πίσω. Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα και δεν μπορώ να το πιστέψω».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

[Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πλεμμένος, Κέλλυ Δημητρούλια, Κώστας Μπούρας]