Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 13:12

Ολοκληρώνεται το Θερινό Σχολείο Νέων Τεχνολογιών

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώνεται το Θερινό Σχολείο Νέων Τεχνολογιών

Το Θερινό Σχολείο Νέων Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα, ολοκληρώνεται σήμερα στην Costa Navarino.

Το σχολείο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς του δικτύου Ecomedia και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα διεθνές συνέδριο του Ecomedia, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών πάνω από 20 χώρες. Ακόμα, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα δέχθηκε πρόταση αδελφοποίησης με την Αυστριακή πόλη Βόλφσμπεργκ.

Ολα αυτά έγιναν γνωστά χθες το μεσημέρι, στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, όταν τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα επισκέφθηκαν Μεσσήνιοι εκπαιδευτικοί και οι Αυστριακοί Χέμπερτ Αϊλε, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικτύου Ecomedia, και Εργουιν Μπρατένγκεγκερ, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δούναβη στην πόλη Κρεμς.

Ο Π. Νίκας στάθηκε στις συζητήσεις για τα κοινά εκπαιδευτικά προβλήματα των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια να έρθουν τα εκπαιδευτικά συστήματα πιο κοντά και να υπηρετηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες.

Για την αδελφοποίηση με την αυστριακή πόλη, εξέφρασε την ελπίδα η εκπαιδευτική κοινότητα να αποτελέσει τη γέφυρα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος παρατήρησε ότι η Καλαμάτα εκπροσωπεί ολόκληρη την Ελλάδα σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, και ευχήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας να στηρίξει το Θερινό Σχολείο Νέων Τεχνολογιών, για να συνεχίσει τη λειτουργία του και τις επόμενες χρονιές. Ανέφερε πως η Μεσσηνία πρωτοπορεί σε εκπαιδευτικά θέματα και ευχήθηκε η εν λόγω συνεργασία να ανοίξει νέους ορίζοντες για όλους.

Ο πρόεδρος του Ecomedia Χέμπερτ Αϊλε, αφού ενημέρωσε για το προγραμματισμένο διεθνές συνέδριο του χρόνου στην Καλαμάτα, πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα ανταλλαγής σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα με μαθητές από το Βόλφσμπεργκ και την Καλαμάτα. Και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο δήμαρχοι να συναντηθούν και να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών, παρέστησαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Οικονομόπουλος και Δευτεροβάθμιας Γιώργος Σταματόπουλος.

Το Θερινό Σχολείο 2018, με τίτλο “Physical Computing: Sensing and Interacting with the environment”, έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και συμμετέχουν σε αυτό εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, καθώς και 20 συνάδελφοί τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Ισλανδία, Λετονία και Γερμανία. Στόχοι του είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, η εύρεση νέων καινοτόμων μεθόδων, η δικτύωση και συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών οργανισμών (σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) και η μέσω του STEM ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης.

Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου / Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με την επιστημονική στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση Ecomedia και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις”.


NEWSLETTER