Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 17:09

Καλαμάτα: Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Ιστορίας

Γράφτηκε από την

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου «Διαδρομές στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία» που υλοποίησε το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, από τις 9 έως τις 21 Ιουλίου.

Το Θερινό Σχολείο παρακολούθησαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές, πτυχιούχοι αλλά και γενικότερα εραστές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Κεντρικός διδάσκων του Θερινού Σχολείου ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Θανάσης Χρήστου και οι προσκεκλημένοι Σωτήρης Ριζάς διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Ιωάννα Κοτσώρη ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές, στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία. Στην τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών παρακολούθησης παρευρέθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος ήταν και εμπνευστής του θεσμού αυτού και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επαίνεσε με θερμά λόγια το εγχείρημα αυτό. Επίσης, στην τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών παρακολούθησης παρευρέθηκαν και οι φοιτητές του Θερινού Σχολείου Ομογενών Αμερικής και Καναδά με επικεφαλής τη μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Ελένη Βολονάκη και τον αρχηγό της αποστολής Θεόδωρο Τζαλαλή.

Το πρώτο Θερινό Σχολείο αποτέλεσε πρωτοβουλία του Θανάση Χρήστου αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ο οποίος υλοποίησε το πρωτοπόρο θεσμικό εγχείρημα Διά Βίου Εκπαίδευσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τη γραμματειακή υποστήριξη ανέλαβε η Ευαγγελία Ντόλου γραμματέας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.