Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 17:46

Επικεφαλής της EUROSTAT στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας για την "έξυπνη στατιστική"

Γράφτηκε από την
Επικεφαλής της EUROSTAT στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας για την "έξυπνη στατιστική"

Αφήνοντας για λίγο τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μαθήτριες και μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας συναντήθηκαν και συζήτησαν στο σχολείο με τον επικεφαλής της Big Data Task Force της EUROSTAT Μιχάλη Σκαλιώτη, απόφοιτο του 2ου Λυκείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των “μαζικών δεδομένων” (Big Data) και των αξιόπιστων “έξυπνων στατιστικών”. Ο κ. Σκαλιώτης εξήγησε στα παιδιά την έννοια των μαζικών δεδομένων και τις δυνατότητες που παρέχουν στην ανάλυση τεράστιου όγκου πληροφοριών που καταλήγουν σε πολύτιμα συμπεράσματα τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν, χρησιμοποιώντας μικρότερα δεδομένα και παραδοσιακές μεθόδους. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση θεμάτων, όπως στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη των συγκρούσεων, τη λήψη αποφάσεων, την εξάλειψη των ασθενειών, την οικονομική ανάπτυξη, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαχείριση των πόλεων.

Εξάλλου, δύο ομάδες μαθητών του σχολείου έχουν ήδη ετοιμάσει και επεξεργάζονται σχετικές με το θέμα εργασίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα στις 5 και 6 Οκτωβρίου, με τίτλο “Smart Statistics 4 Smart Cities” (Εξυπνες στατιστικές, για έξυπνες πόλεις) με διοργανωτές το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Δήμο Καλαμάτας. Στο συνέδριο μάλιστα πρόκειται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών και δημάρχων.

 


NEWSLETTER