Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 08:46

Σε κατάσταση αποσύνθεσης το 18ο Δημοτικό Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Σε κατάσταση αποσύνθεσης το 18ο Δημοτικό Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας αγγίζει τα όρια της κατασκευαστικής του αντοχής.

Τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα του σχολείου απειλούν την ασφάλεια μαθητών, γονέων και διδακτικού προσωπικού. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Στην ανακοίνωση αυτή ο σύλλογος σημειώνει: “Το σχολικό συγκρότημα χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 με πρωτοποριακό για την εποχή του αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και από τότε δέχεται αποτυχημένες επεμβάσεις που χειροτερεύουν την ήδη κακή κατάστασή του, φθάνοντας στην έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας 2018 - 2019 να μιλάμε για απειλή της υγιεινής και της ασφάλειας των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.

Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έπραξε με υπομονή και κατανόηση ό,τι μπορούσε να κάνει. Με έγγραφη συναίνεση 250 γονέων, συναντήθηκε με την αρμόδια σχολική επιτροπή, όπου έγινε πλήρως αντιληπτό ότι τα ζητήματα του συγκροτήματος υπερβαίνουν την αρμοδιότητα της επιτροπής. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η επόμενη συνάντηση παρουσία του δημάρχου, του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών και αρμόδιων αντιδημάρχων, όπου και παραδόθηκε από το σύλλογό μας αναλυτική τεχνική έκθεση καταγραφής της υφιστάμενης τραγικής κατάστασης του κελύφους, με υπογραφές γονέων διπλωματούχων μηχανικών. Στην εν λόγω συνάντηση λάβαμε δεσμεύσεις σοβαρής ενασχόλησης με το θέμα και την εντολή του δημάρχου εκπόνησης μελέτης από πλευράς υπηρεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, με στόχο αρχικά την αναγνώριση των ζητημάτων και σε δεύτερη φάση τη δρομολόγηση έργων αποκατάστασής τους σταδιακά, λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων. 

Χωρίς καμία απολύτως πρόοδο στο ζήτημα τα μέλη του συλλόγου επέμειναν και σε συναντήσεις πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς έλαβαν εκ νέου υποσχέσεις για επεμβάσεις και ένταξη του συγκροτήματος σε διάφορες εργολαβίες. Δυστυχώς, η νέα χρονιά μάς βρίσκει στο απόλυτο μηδέν με τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα του σχολείου να απειλούν την ασφάλεια μαθητών, γονέων και διδακτικού προσωπικού.

Ενδεικτικά:

Στέγη: Το ζευκτό δεν έχει εσωτερική υγρομόνωση, με αποτέλεσμα το νερό να διέρχεται από αμέτρητα σημεία, να εισχωρεί στην πλάκα και να καταλήγει σε όσα σημεία βρίσκει διέξοδο εντός των τάξεων και των κοινόχρηστων εσωτερικών χώρων του σχολείου. Αμέτρητα είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η κίνηση του νερού με σημαντικότερο το γεγονός ότι όλη η οροφή και το επίχρισμα αυτής έχει σοβαρές φθορές (έχει κουφώσει) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% και αποτελεί σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο προς κατάρρευση.

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση και υγρασία: Τα φωτιστικά οροφών -κύριος φωτισμός κτηρίου- έχουν στην πλειοψηφία τους σημάδια από υγρασία, που έχει αφενός προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα σώματα, αφετέρου δημιουργεί έντονη ανησυχία ο συνδυασμός υγρού στοιχείου και ηλεκτρισμού στην οροφή των σχολικών χώρων.

Δάπεδο εσωτερικού χώρου: Το δάπεδο εσωτερικά είναι μωσαϊκό της αρχικής κατασκευαστικής φάσης με προφανείς φθορές σε μεγάλο μήκος του. Τα μεγάλα ρήγματα και απομάκρυνση του συνδετικού κονιάματος δημιούργησαν σημεία επικίνδυνα για τα παιδιά, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των γονέων προ διετίας. Η επέμβαση που έγινε αποτελεί τραγική επέμβαση από κατασκευαστική άποψη και εξελίσσεται σε άκρως επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών. Η τσιμεντοκονία τρίβεται και δημιουργεί μια αιθαλομίχλη με μικροσωματίδια που τα παιδιά αναπνέουν σε μόνιμη βάση.

Περιβάλλων χώρος: Ο εξωτερικός χώρος του σχολείου περιμετρικά του κτηρίου μετράει πολυάριθμα σημεία κινδύνου ακόμη και για ενήλικες, πόσο μάλλον για μικρά παιδιά. Ολη η νότια αυλή, κύριος χώρος γυμναστικής και εκτόνωσης, διαστρωμένος με μωσαϊκό της δεκαετίας ‘70, έχει σημαντική καθίζηση και εμφανίζει ανησυχητικές ρηγματώσεις.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά ζητήματα που εντοπίζουμε στο κτήριο αυτό εμείς που ασχολούμαστε με αυτό. Η ασφάλεια των παιδιών μας προέχει και μας οδηγεί σε μια σειρά δημοσιοποιήσεων της κατάστασης και κλιμάκωση της διαμαρτυρίας με την ευχή να ακούσουν όσοι κωφεύουν επί σειρά ετών”.


NEWSLETTER